Er det farlig å ha laptopen på fanget?

Legen og Statens strålevern svarer.

PÅ FANGET: Stråling fra det trådløse nettverket er ikke farlig, men varmestrålingen fra batteriet er gjerne noe menn bør være obs på... Foto: Colourbox.com
PÅ FANGET: Stråling fra det trådløse nettverket er ikke farlig, men varmestrålingen fra batteriet er gjerne noe menn bør være obs på... Foto: Colourbox.comVis mer

Kan stråling fra en bærbar PC være skadelig hvis den holdes på fanget over lengre tid i strekk?

Akkurat dette spørsmålet stiller en innsender til Lommelegen.no.

Lege Alf Kristoffer Ødegaard svarer følgende:

- Nei, det finnes ingen dokumentasjon på at det kan medføre skadelige virkninger. For å sette det i perspektiv er bakgrunnstrålingen fra verdensrommet mye sterkere enn hva en PC gir.

Men hvordan kan det da ha seg at Statens strålevern råder deg til ikke å gjøre det på sine nettsider?

Les også: Her stråler det mest


Hva sier Strålevernet?

NRPA.no (Norwegian Radioation Protection Authority) står det følgende:

«Unngå å plassere en bærbar PC direkte på fanget».

Betyr det at stråling fra laptop kan være farlig likevel?

Les også: Hvorfor får noen vondt i hodet av mobilen?

- Ikke farlig, ifølge forsker

- Nei, det finnes ingen dokumentasjon som tilsier at det er farlig, bekrefter Lars Klæboe, forsker ved Statens strålevern, til DinSide Helse.

Men hvorfor anbefaler da Strålevernet folk til ikke å ha PC-en på fanget?

- Grunnen til det som kan oppfattes som dobbelkommunikasjon fra vår side, er det som kalles for strålevernforskriften, forklarer Klæboe.

- Det betyr at vi skal oppfordre til å holde strålingen så lav som praktisk mulig, selv om den da altså i utgangspunktet er lav.

Stem her!

Bruker du å ha laptopen direkte på fanget? (Avsluttet)
Ja, og kommer til å fortsette med det(64%) 1391
Nei(18%) 387
Ja, men skal slutte med det nå(15%) 318
Bruker ikke laptop(3%) 66
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Samme som handsfree

- Anbefalingen om ikke å ha bærbar PC direkte på fanget, for eksempel ved å bruke en slik laptoppute, er jo et enkelt tiltak til de fleste kan følge. I tillegg kan det hjelpe folk som er bekymret, sier Klæboe.

Det er akkurat som anbefalingen om bruk av handsfree, påpeker han.

- Det er ikke dokumentert at mobilstråling øker faren for hjernesvulst. Men hvis du likevel er bekymret, er det veldig enkelt å redusere eksponeringen ved å benytte handsfree.

- Når det gjelder barn og unge går vi likevel noe lenger i anbefalingene våre om bruk av handsfree, men det er fordi vi fortsatt ikke har hatt mobiltelefoner lenge nok til å konkludere i forhold til langtidseksponering, legger han til.

Les også: Dingsen som skal beskytte mot mobilstråling

Se opp for varme PC-batterier, mann!

Det finnes imidlertid andre aspekter å ta hensyn til. For eksempel vil handsfree gjøre at bilister kjører sikrere. Og det å unngå bærbar PC direkte på fanget kan også ha en mulig helsefordel, spesielt for menn.

- PC-batteriet blir jo fort varmt. Har du laptopen på fanget, er den jo plassert rett over testiklene.

Ifølge en studie ved State University of New York, publisert i fagtidsskriftet Human Reperoduction i 2005, kan laptopen på fanget øke temperaturen i pungen med mellom 2,6 og 2,8 grader. Effekten på sædcellene og fruktbarheten kan være betydelig og vedvarende, ifølge aftenposten.no.

Korttidsoppvarming skader sædcellene, men kroppen klarer å reparere skaden etterpå. Forskerne var imidlertid bekymret over at PC på fanget kan forårsake gjentatt oppvarming av pungen i årevis, uten at tiden mellom oppvarmingene er lang nok til at kroppen klarer å ta seg inn igjen og hindre at fruktbarheten svekkes.