Er det farlig å ha laptopen på fanget?

Legen og Statens strålevern svarer.

PÅ FANGET: Stråling fra det trådløse nettverket er ikke farlig, men varmestrålingen fra batteriet er gjerne noe menn bør være obs på... Foto: Colourbox.com
PÅ FANGET: Stråling fra det trådløse nettverket er ikke farlig, men varmestrålingen fra batteriet er gjerne noe menn bør være obs på... Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kan stråling fra en bærbar PC være skadelig hvis den holdes på fanget over lengre tid i strekk?

Akkurat dette spørsmålet stiller en innsender til Lommelegen.no.

Lege Alf Kristoffer Ødegaard svarer følgende:

- Nei, det finnes ingen dokumentasjon på at det kan medføre skadelige virkninger. For å sette det i perspektiv er bakgrunnstrålingen fra verdensrommet mye sterkere enn hva en PC gir.

Men hvordan kan det da ha seg at Statens strålevern råder deg til ikke å gjøre det på sine nettsider?

Les også: Her stråler det mest


Hva sier Strålevernet?

NRPA.no (Norwegian Radioation Protection Authority) står det følgende:

«Unngå å plassere en bærbar PC direkte på fanget».

Betyr det at stråling fra laptop kan være farlig likevel?

Les også: Hvorfor får noen vondt i hodet av mobilen?

- Ikke farlig, ifølge forsker

- Nei, det finnes ingen dokumentasjon som tilsier at det er farlig, bekrefter Lars Klæboe, forsker ved Statens strålevern, til DinSide Helse.

Men hvorfor anbefaler da Strålevernet folk til ikke å ha PC-en på fanget?

- Grunnen til det som kan oppfattes som dobbelkommunikasjon fra vår side, er det som kalles for strålevernforskriften, forklarer Klæboe.

- Det betyr at vi skal oppfordre til å holde strålingen så lav som praktisk mulig, selv om den da altså i utgangspunktet er lav.

Stem her!

Bruker du å ha laptopen direkte på fanget? (Avsluttet)
Ja, og kommer til å fortsette med det(64%) 1391
Nei(18%) 387
Ja, men skal slutte med det nå(15%) 318
Bruker ikke laptop(3%) 66
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Samme som handsfree

- Anbefalingen om ikke å ha bærbar PC direkte på fanget, for eksempel ved å bruke en slik laptoppute, er jo et enkelt tiltak til de fleste kan følge. I tillegg kan det hjelpe folk som er bekymret, sier Klæboe.

Det er akkurat som anbefalingen om bruk av handsfree, påpeker han.

- Det er ikke dokumentert at mobilstråling øker faren for hjernesvulst. Men hvis du likevel er bekymret, er det veldig enkelt å redusere eksponeringen ved å benytte handsfree.

- Når det gjelder barn og unge går vi likevel noe lenger i anbefalingene våre om bruk av handsfree, men det er fordi vi fortsatt ikke har hatt mobiltelefoner lenge nok til å konkludere i forhold til langtidseksponering, legger han til.

Les også: Dingsen som skal beskytte mot mobilstråling

Se opp for varme PC-batterier, mann!

Det finnes imidlertid andre aspekter å ta hensyn til. For eksempel vil handsfree gjøre at bilister kjører sikrere. Og det å unngå bærbar PC direkte på fanget kan også ha en mulig helsefordel, spesielt for menn.

- PC-batteriet blir jo fort varmt. Har du laptopen på fanget, er den jo plassert rett over testiklene.

Ifølge en studie ved State University of New York, publisert i fagtidsskriftet Human Reperoduction i 2005, kan laptopen på fanget øke temperaturen i pungen med mellom 2,6 og 2,8 grader. Effekten på sædcellene og fruktbarheten kan være betydelig og vedvarende, ifølge aftenposten.no.

Korttidsoppvarming skader sædcellene, men kroppen klarer å reparere skaden etterpå. Forskerne var imidlertid bekymret over at PC på fanget kan forårsake gjentatt oppvarming av pungen i årevis, uten at tiden mellom oppvarmingene er lang nok til at kroppen klarer å ta seg inn igjen og hindre at fruktbarheten svekkes.