Windows 8 fungerer veldig bra på nettbrett, men hva skjer egentlig med PC-fokuset? DinSides dataredaktør mener Microsoft er dristige som har så stort fokus på nettbrett. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Windows 8 fungerer veldig bra på nettbrett, men hva skjer egentlig med PC-fokuset? DinSides dataredaktør mener Microsoft er dristige som har så stort fokus på nettbrett. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Er det egentlig et marked for nettbrett?

Microsoft ser ut til å satse alt på ett kort. Men er det smart?

Å ha jobbet lenge i samme redaksjon har sine klare ulemper og fordeler. En av ulempene er at det blir stadig mer man må stå til rette for. Her om dagen fikk jeg for eksempel kritikk for noe jeg skrev i en 11 år gammel artikkel (vedkommende leser hadde ikke fått med seg at det var en urgammel sak).

En klar fordel er at man etter hvert får mange knagger å henge ting på, og erfaring kan ofte være en god ting når man for eksempel skal teste og mene noe om nye produkter.

Som for eksempel nye Windows-utgaver.

«Spørsmålet som er verdt å stille seg er om det i virkeligheten eksisterer et marked for nettbrett, eller om dette markedet egentlig dreier seg om ett produkt: Apples iPad. »


Ja, for jeg har faktisk testet og omtalt alle Windows-utgavene etter Windows 98 her på DinSide.no. Det finnes sikkert en diagnose for slikt, men uansett bør sammenligningsgrunnlaget være rimelig greit i forkant av gjennomgangen av Windows 8 Consumer Preview og det nye Metro-grensesnittet.

Og for å gjøre en lang historie kort: Jeg er ikke fra meg av begeistring.

Men la oss gjøre en ting klinkende klart: Mye kan forandre seg før den endelige utgaven av Microsofts kanskje største og dristigste endring av Windows noensinne er i butikkhyllene. Og det håper jeg faktisk skjer. For det vi har sett av Windows 8 så langt tyder på at Microsoft først og fremst er i ferd med å lage et operativsystem for "the post PC era", der mobiler, nettbrett og andre tenkelige og utenkelige dingser har overtatt behovet for boksene med skjerm, tastatur og mus. For noen store forbedringer i grensesnittet for tradisjonell PC-bruk er dessverre vanskelig å få øye på i Windows 8 Consumer Preview.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide. Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide. Foto: Per Ervland Vis mer


Metro-grensesnittet bryter med all tradisjonell Windows-tankegang, og måten Microsoft har blandet Metro og klassisk Windows på virker både uferdig og til dels ulogisk, mener jeg. Wow-følelsen uteble i stor grad under testingen, men da vi nylig la våre klamme hender på et Windows 8-basert nettbrett, skjønte vi plutselig hvor Microsoft-utviklerne har hatt hodene sine de siste par årene. For med fingertuppene fungerer Metro aldeles strålende. På en PC med tastatur og mus fungerer den derimot - i sin nåværende form - dårligere enn Windows 7.

Det er en dristig vei Microsoft har kastet seg ut på. Enkelte vil til og med påstå at de er dumdristige som legger så store ressurser i å gjøre Windows til et nettbrett-OS. Spørsmålet som er verdt å stille seg er om det i virkeligheten eksisterer et marked for nettbrett, eller om dette markedet egentlig dreier seg om ett produkt: Apples iPad.

Selv om det har kommet en rekke smarte nettbrett til markedet de siste par årene, har ingen av dem hatt en nubbesjanse mot den suverene markedslederen, som i skrivende stund selges i flere eksemplarer enn noen individuell PC-produsent selger av sine modeller - til sammen. Dominansen er så total at den kan minne om dominansen Windows har hatt på OS-markedet de siste 20 årene.

Og når dominansen er så stor over tid, skal alternativene være vesentlig mye bedre for å vinne publikum. Selv konkurrenter som gir bort sine Windows-alternativer gratis, har ikke klart å kapre mer enn promiller av markedet.

Det selges altså ekstremt mange iPader nå, men det samlede PC-salget er uansett mange ganger større enn salget av iPader og alle andre nettbrett til sammen. Samtidig er det viktig å huske på at for svært mange kommer nettbrettet i tillegg til PC-en, ikke som noen erstatter. For selv om stadig flere oppgaver løsriver seg (siste for min del var avlesning av strømmåleren, som jeg nå har en app for på mobilen), er PC-en fortsatt et klart førstevalg når det gjelder produksjon av innhold, eller kort og godt: Når de virkelige jobbene skal gjøres. Vil dette endre seg med det første? Neppe.

Dette vet selvfølgelig også Apple, som har vært kloke nok til å både ivareta behovene til dem som må sitte med skjerm, tastatur og mus for å få jobbene gjort effektivt, og dem som vil kose seg i sofakroken med iPaden (det er spillene og de sosiale lekene som topper app-listene, ikke produktivitets-apper).

Javisst er det elementer i MacOS som du finner igjen på iOS-et på iPad, men opplevelsen er differensiert og tilpasset hver av plattformene.

Etter å ha lekt med Windows 8 Consumer Preview de siste ukene, sitter jeg dessverre ikke igjen med noen klar følelse av at Microsoft har tenkt å gjøre det samme.

Resultatet kan faktisk bli det stikk motsatte av hva Microsoft håper på. For hva skjer hvis det viser seg at det ikke er noe reellt nettbrett-marked, og nye PC-er utstyres med et operativsystem med et grensesnitt som først og fremst er utviklet med tanke på slike brett?

For mange kunder er jeg overbevist om at veien over i Mac-avdelingen da vil bli kortere enn noen gang.

Denne videoen illustrerer kanskje litt av problemet med Windows 8 Consumer Preview:

Hva mener du? Bruk debattfeltet under!

Samleside: Windows 8