Er den stasjonære PCen død?

NYHET: I en fersk undersøkelse rundt folks PC-vaner/bruk, tyder mye på at den stasjonære PCen slik vi kjenner den, står på kanten av stupet.

Det er Norstat som har gjennomført undersøkelsen "Det digitale hjem 2006" for andre gang, på oppdrag fra HP. Og selv om undersøkelsen helt klart viser at vi bruker med tid på PCen, og bruker den til flere og flere oppgaver, ser det mørkt ut for den tradisjonelle, stasjonære PCen.

I et representativt utvalg av befolkningen oppgav 52% at de hadde en stasjonær hjemme-PC i 2005. Et år etter tallet drastisk lavere, kun 36%. Den store vinneren er naturligvis bærbare PCer, som har økt fra 14% til 19% i samme periode. Og det er de yngste og kvinnene som står for den største endringen i bruksmønsteret.

Det som imidlertid er minst like interessant, er at tre av fire under 30 år har mer enn én PC. Også blant folk over 50 år har langt flere tilgang til PC enn for bare et år siden.

Blogge-hypen

Det snakkes mye om blogging for tiden, men det er likevel ikke flere enn 12% av oss som driver med det. Det er likevel langt flere enn for et år siden, da kun 8% brukte tid på dette fenomenet.

Det som imidlertid er helt klart, er at innkjøp av varer, tjenester og reiser via PCen har økt drastisk det siste året. Hele 67% oppgir at de bruker PCen til den slags i dag, mot 55% for et år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å komme seg på nett over alt er ikke lenger noen fjern fremtidsdrøm, allerede nå har 58% trådløst nettverk hjemme. Mange av dem er helt åpne.

PCen som underholdningsmaskin

Hva tror du?

Vil stasjonær-PCer være vanlig om 10 år? (Avsluttet)
Ja, den vil alltid ha sine klare fordeler(65%) 1594
Bare for spesielt interesserte(26%) 648
Nei, helt borte!(7%) 165
Bærbare kan vel ikke brukes til noe fornuftig?(2%) 51
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


For øvrig understreker undersøkelsen at PCen i større grad enn før brukes til underholdning. For eksempel bruker 59% av befolkningen PCen til å spille musikk, og 62% bruker den til å behandle egne foto og videoer. Det er en svak økning fra fjoråret.

Når det gjelder nedlasting av musikk, se filmer og se på TV, er dette områder som foreløpig er relativt beskjedne i forhold til potensialet. For eksempel bruker bare 29% PCen til å se film på, og bare 19% bruker den til TV-titting.

Sørlendingene er sinker!

PC-tettheten er størst i Oslo, der 89% av befolkningen har PC. Oslofolk er også de mest avanserte PC-brukerne, viser undersøkelsen. Vestlendingene er imidlertid den delen av befolkningen som handler mest på nettet, men som er minst opptatt av å lese nyheter på nettet.

Og kommer du fra Vestre Østland, tilhører du gruppen som bruker muligheter som blogging, å spille musikk, gjøre innkjøp, kommunisere via epost/messenger osv minst av alle...

Kilde:
"Det digitale hjem 2006" (HP/Norstat)