DAB-radio

Er DAB+ virkelig dårligere enn FM?

Vi testet lyden i proffe omgivelser hos NRK.

KONTROLLERTE FORHOLD: Vi testet lyden av digitalradio i DAB-løvens hule - hos selveste NRK.
KONTROLLERTE FORHOLD: Vi testet lyden av digitalradio i DAB-løvens hule - hos selveste NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DAB+ diskuteres heftig nå som FM-slukkingen nærmer seg. Motstanderne har en rekke argumenter mot det nye, digitale radiosystemet. Ett av dem er lydkvaliteteten.

Men er det virkleig slik at at DAB/DAB+ låter så mye dårligere enn gode, gamle FM?

Et besøk hos NRK måtte til for å få sjansen til lytting under kontrollerte forhold. Vi fikk hjelp av Bjørn Aarseth, overingeniør og lydansvarlig hos NRK.

PROFFT UTSTYR: Denne kombinerte hodetelefonforsterkeren og digital/analog-omformeren fra amerikanske Grace Designs koster rundt 15.000 kroner. Det er neppe slikt utstyr vanlige nordmenn hører radio med.
PROFFT UTSTYR: Denne kombinerte hodetelefonforsterkeren og digital/analog-omformeren fra amerikanske Grace Designs koster rundt 15.000 kroner. Det er neppe slikt utstyr vanlige nordmenn hører radio med. Vis mer

Ulike kvalitetsnivåer

På Marienlyst fikk vi et antall radioprogrammer og noen lydsnutter presentert i et fikst, lite dataprogram.

Slik kunne vi hele tiden klikke oss tilbake til referansen, som var i CD-kvalitet, og deretter veksle mellom de ulike lydformatene som brukes i DAB-systemet.

For her er det forskjeller. Noen kanaler sender med såkalt høy bitrate (se forklaring i boks under dette avsnittet), andre sender på lavere kvalitetsnivå.

Det er mange som hevder at FM-sendingene i seg selv er bedre lydmessig enn DAB/DAB+. Men slik er det faktisk ikke i utgangspunktet. Bjørn Aarseth påpekte overfor oss før vi startet lydtesten at det samme signalet går ut fra NRK både for FM og DAB+.

Med andre ord er det bare sende- og mottaksteknikken som er forskjellig. Utgangspunktet - altså det som sendes ut fra Marienlyst eller Tyholt - er likt.

De forskjellige bitratene og formatene vi hørte på var:

  • 192 kbps mp2, layer2 - 160 kbps mp2 layer2 - 128 kbps mp2 layer2
  • 128 kbps AAC
  • 96 kbps AAC SBR - 80 kbps AAC SBR - 64 kbps AAC SBR - 48 kbps AAC SBR
  • 32 kbps AAC SBR PS

Dette betyr forkortelsene:

DAB (Digital Audio Broadcasting) ble utviklet på 1980-tallet og var systemet som de første digitalradioene i Norge brukte. Radioer som bare har «gammel» DAB kan ikke motta DAB+-.

DAB+ er en videreutvikling som gir flere stasjoner. Det er dette systemet NRK, P4, Radio Norge og alle de andre satser på.

Bitrate er et mål på hvor mye informasjon som behandles per tidsenhet. Jo høyere bitrate en musikkfil har, jo høyere kvalitet er det på lyden.

MP2, layer 2 (MPEG-1 Audio Layer II) er forløperen til MP3, som vi kjenner fra mobil og bærbare musikkspillere. Dette brukes i «gamle» DAB, som skal avvikles neste år.

AAC (Advanced Audio Coding) er et nyere lydsystem som brukes blant annet av Apple i iTunes. Dette brukes også i DAB+, som skal avløse «gamle» DAB.

SBR (Spectral Band Replication) er en teknikk som forbedrer lyden på lave bitrate-nivåer.

FM (frekvensmodulasjon) er det gamle, analoge kringkastingssystemet vi har hatt siden slutten av 1950-tallet og som altså skrus av (med unntak av enkelte lokalradiokanaler) neste år.

Hører man noen forskjell?

Med et par Sennheiser HD800 på hodet, og med et par timer innestengt i det musestille studioet, er det etter hvert klare forskjeller mellom de enkelte kodingene og de enkelte bitratene.

Fra 128 kbps AAC begynner det likevel å bli vanskelig å skille DAB+-lyden fra vanlig CD-kvalitet i en blindtest, og uten muligheten til å loope krevende partier og hele tiden kunne gjøre A/B-testing.

128 kbps mp2 layer 2 gjør noe med lydbildet som er lett å kjenne igjen. Fokus forandres så vidt det er, og med én gang det er krevende passasjer mellom for eksempel to fioliner, blir samklangen feil og uten struktur.

Det låter litt knust glass.

Etter en stund er det faktisk ganske enkelt å høre forskjell på vanlig 128 kbps mp2 layer2 og AAC i samme bitrate. AAC låter friskere, mer åpent, og de kunstige lyd-bivirkningene man klarer å tvinge mp3 til å avsløre er ikke like hørbare i AAC. Faktisk er 128 kbps AAC vel så godt som mp2 192 kbps.

DAB kommer til å bli sendt ut i AAC 96 kbps SBR, og det signalet er ganske enkelt å skille fra referansen. Det er en slags avmatting av lyden i toppen og gnisten i lyden blir borte. Det er ikke helt dit vi vil når det gjelder kvalitet, men det er sannsynligvis «godt nok» for de enhetene som skal avspille DAB.

STILLE: NRK stilte et studio med lyddemping til disposisjon. (Foto: Stereo+)
STILLE: NRK stilte et studio med lyddemping til disposisjon. (Foto: Stereo+) Vis mer

I 48 og 32 kbps kommer det sannsynligvis også til å bli sendt DAB-sendinger, men da er den lydmessige krisen såpass stor at det ikke fungerer til musikk.

Du kan veldig lett høre forskjellen, selv i en blindtest, for dette er rett og slett for ille.

Likevel vil dette fungere på ren tale, men da i mono. Noe som helt sikkert er mulig å tenke seg på kanaler som kjører værvarsler og liknende, men absolutt ikke til musikk.

Ikke ment for finlytterne

NRK og Bjørn Aarseth er helt åpne på at de som er opptatt av den aller beste lyden, enten det er i bil eller hjemme på stereoanlegget, ikke får det med DAB+. Det har heller aldri vært meningen.

DAB+ har ikke vært ment som en kvalitetsbærer av lyd.

OVERLEGENT: NRK sender i langt bedre kvalitet på nettet enn på DAB+. (Foto: Tore Neset)
OVERLEGENT: NRK sender i langt bedre kvalitet på nettet enn på DAB+. (Foto: Tore Neset) Vis mer

Vi har vært med på blindtester med lyd i 320 kbps mot CD, og må melde pass nesten hver gang. Unntaket ser ut til å være musikk som er spilt inn ekstremt høyt (loudness war) og som får stygge forvrengnings-effekter allerede på 320 kbps.

Hvis du gjerne vil teste det selv er The Killers sin «Direct Hits» og Metallicas «Death Magnetic» et bra sted å begynne. Det låter ille i utgangspunktet og enda verre når komprimeringsalgoritmene blir satt til å komprimere det umulige. Kari Bremnes, for å ta et eksempel i motsatt ende, låter flott også i 320 kbps. Her er det i utgangspunktet mye dynamisk overskudd på innspillingen.

FM ikke noe alternativ

Noen mener fortsatt at FM låter best, og at FM gir mer følelse av rom, men da er det viktig å tenke på at støyen på FM er ute av fase i de to stereo-kanalene og skaper dermed en illusjon av et forstørret og mer utstrakt lydbilde.

DAB+ OG FM: Mange mener at radioen til venstre låter best. Men objektivt sett er ikke dette tilfelle.
DAB+ OG FM: Mange mener at radioen til venstre låter best. Men objektivt sett er ikke dette tilfelle. Vis mer

Vi skal ikke ta stilling til om overgangen til DAB+ er smart eller nødvendig, eller om det å skrote et par millioner FM-radioer er spesielt miljøvennlig.

Det virker likevel ganske klart at DAB+ ikke dekker behovet for de som primært er opptatt av lydkvalitet.

Radiosystemet er ment for bærbare og flyttbare enheter, håndholdt elektronikk og fabrikkmonterte bilstereoutstyr - ikke for dyre stereoanlegg i stua eller grisedyre hodetelefoner.

Konklusjon: Nettradio er best

DAB-radioen du kjøper for å ta med på hytta, vil sannsynligvis spille dårligere enn din gamle FM-radio.

Radiokanalene ser ut til å ønske seg flest mulig kanaler med lav bitrate i stedet for å la noen få kanaler med høy bitrate ta opp hele den tilgjengelige båndbredden.

DAB+ kan nemlig låte ganske bra, og langt bedre enn FM - det fant vi enkelt ut i lytteøvelsen hos NRK. Men i stedet krympes bitrate såpass at vinninga går opp i spinninga. Resultatet er at det låter tvilsomt, nesten uansett avspillingsutstyr.

Skal du høre på musikk fra NRK via stereoanlegget er løsningen nettradio. Der har man ingen av de samme båndbreddeproblemene man har på DAB+. Det betyr at man kan kjøre med høyere bitrate, og dermed også høyere lydkvalitet.

NRK sender på nettet helt opp i 320 kbps. Selv om det fortsatt ikke er CD-kvalitet, er det i hvert fall overlegent både FM og DAB.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på Stereo+.

LES OGSÅ:
Ni myter om DAB
Slik får du DAB i den gamle bilen din
DAB eller nettradio i bilen? Vi har testet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer