Foto: Oliver Mann
Foto: Oliver MannVis mer

Er CD-ROM-leseren død?

DVD kommer stadig sterkere, og ledende leverandører, som Sony, sier at de har lansert sin siste CD-ROM-leser. Betyr det at 32X-leserne er de beste og siste CD-ROM-leserne vi får se?

Vi har sjekket status på alle produktene i vår test av CD-ROM-lesere. To tredjedeler av leserne er ikke lenger i produksjon. Leverandørene har ikke lenger lesere som er tregere enn 32X, og de er blitt mye billigere.

LES OGSÅ:

Beholder de gamle

Når vi har testet et produkt her i DinSide, blir testen liggende. Selv om en rekke at CD-ROM-leserne har gått ut av produksjon, tar vi dem ikke bort. For deg som har et av de produktene vi har testet, kan det være fint å sammenligne med nyere modeller. Da kan du se hvilke forbedringer du kan vente deg hvis du bytter ut til en ny. De utgåtte leserne har blitt merket med "UTGÅTT!" og prisen har blitt satt til én krone.

Nye CD-ROM-lesere

Utviklingen stagnerer blant de rene leserne. Vi har testet både 34 og 36X-lesere, men ingen har hatt nevneverdig bedre ytelse enn vår testvinner. Først når vi får tilgang på de nye 40X leserne fra AOpen, NEC og Plextor, ligger det an til en ny testvinner.

Vi har allerede sett på en prototype av AOpens 40X-leser, men den svarte ikke helt til forventningene. Blant annet leste den alle CD-R-plater med bare 8X. Vi har vært i kontakt med produsenten, og venter på det endelige produktet før vi trekker noen konklusjon og publiserer en test.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NECs CDR-3000 er den første 40X-leseren som har kommet på markedet. Vi har blitt lovet et testeksemplar så snart leverandøren får de inn på lager igjen, og forventer å kunne gi deg resultatet om kort tid.

Plextor har også annonsert en 40X-leser med svært imponerende spesifikasjoner. Den benytter UltraSCSI-grensesnitt og skal greie å rippe musikk-CDer med hele 24X-hastighet. Plextor starter leveransene i midten av november og vi har blitt lovet et testeksemplar.

DVD som CD-ROM

Skal du ta skrittet helt ut og få deg en DVD-ROM-leser? Hvis du gjør det, er det stor sjanse for at den hovedsakelig blir benyttet som CD-ROM-leser. De første DVD-ROM-leserne leste CD-plater med en hastighet på 8 eller 10X. Andre generasjon leste med 20X. Nå har vi fått flere enheter som leser med 24 eller 32X. Vær likevel oppmerksom på at de kan ha lavere hastighet på CD-R og spesielt på CD-RW-plater.

Er den virkelig død?

Vi tror ikke det riktig ennå. Den nye generasjonen med 40X vil nok holde liv i de rene CD-ROM-leserne ennå en liten stund, siden en de fremdeles er bedre til å lese CDer enn DVD-ROM-leserne.

CD-brennere er i skuddet som aldri før. Det merker vi også her på DinSide, hvor vår CD-brenner-test er den mest leste testen siden vi publiserte de første resultatene i juli. Vi skulle ha kommet i gang mye tidligere, men CD-brennerne har solgt så bra at leverandørene ikke har hatt produkter å avse for test.

Nye brennere

Vi har akkurat kåret HP CD-Writer 8100i som ny best i test i CD-brenner-testen. Den hadde hele 24X leseytelse. Sony har også lansert en tilsvarende brenner og vi venter et testeksemplar inn når som helst. Det samme gjelder Yamahas nye brenner som skriver både CD-R og CD-RW med 4X og leser med 16X.

I desember lanserer Plextor sin nye brenner. Den brenner CD-R-plater med hele 8X og leser med 20X. Lanseringen er litt forsinket, siden dagens CD-R-plater ikke tåler å brennes raskere enn 6X. Plextor vil kreve nye plater for å brenne med full fart.

Ny best i test!

Pioneer DR-A04S som har vært best i test siden starten, har nå gått ut. Derfor har Pioneers nye DR-A14S tatt over som ny best i test. Ytelsen er den samme, men det ser ut som om Pioneer har modifisert programvaren, slik at den nå ripper musikk-CDer svært mye raskere.