Epsons lille projektor-vidunder

Epson lanserte flere nye projektorer på DVD- og hjemmekinomessen i Oslo i helgen - deriblant EMP-TWD1, som har virtuelle surround-høyttalere og DVD-spiller fra JVC.

Epson frisket opp projektor-porteføljen i Oslo under DVD- og hjemmekinomessen i helgen - men det er få som i det hele tatt vet at Epson er en av verdens største projektor-produsenter:

- Dette er et av de største problemene våre, og vi skal jobbe enda mer med "branding" fremover, sa Epsons projektor-sjef, Luc Bureller, under besøket på Oslo Plaza. Først og fremst gjennom å introdusere flere spennende projektorer.

Imac-inspirert alt-i-ett-modell

Det hindret imidlertid ikke for å annonsere at alt-i-ett-projektoren TWD1 nå er klar for butikkene. I Oslo hadde de til og med med seg den første som rullet ut av produksjonslinjen.

- TWD1-projektoren er den første vi har laget som ikke har PC-inngang, sier Brueller, Den eneste inngangen du trenger er strømkontakten, og så går resten av seg selv.

Epsons projektor-vidunder

Projektor eller flatskjerm? (Avsluttet)
Begge deler!(36%) 212
Flatskjerm(33%) 192
Projektor(31%) 179
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Epson legger ikke skjul på at den er en smule inspirert av Apples iMac/iPod-produkter, og at svært mange iPod-eiere har falt for alt-i-ett-løsningen. Men den største nyheten er at den bare har én kontakt.

Projektor for vanlige dødelige

- TWD1 henvender seg til et helt nytt marked med hjemmebrukere som ikke har hatt kontakt med projektorer før, og som kanskje er nervøse på teknologien. fortsetter Brueller. Vi ser ikke bort fra at du kan leie den på videobutikken om ikke så lenge.


I praksis er projektoren en videreutvikling av billigmodellen TW20 (se under), men den får i tillegg virtuell surround-lyd og DVD-spiller fra JVC - i samme stilige kasse. Når den er avslåt kan den også settes i for eksempel bokhyllen og fungere som stereoanlegg. Prisen er på like under 10.000 kroner.

Pausefunksjon som lyser opp

I likhet med de to andre nye Epson-projektorene får den en "kaffeknapp," som setter filmen på pause og dynker lerretet i hvitt lys - for at du skal finne frem i den ellers mørke hjemmekinosalen din.

De to andre projektorene fra Epson er kanskje minst like interessante - og begge følger det selskapet kaller 15K-strategien sin. Det vil si at de ikke lager produktene selv hvis de koster mer enn 15.000 kroner, veier mer enn 15 kilo har lampe på mer enn 150 Watt.

Dermed kommer entusiastmodellen deres ned i knappe 14.000 kroner.


60 tommer fra 15 meter

EMP-TW6000 blir HD-klar med oppløsning på 1280 x 720 (16:9) og HDMI-inngang. Denne har også et kontrastforhold på 5000:1 og får lysstyrke på 1600 Ansi lumens. Samtidig klarer den å projisere film på et 60 tommer stort lerret fra bare en og en halv meters avstand.

3LCD-teknologien gjør dessuten projektoren i stand til å skifte vinkelen på linsen, slik at projektoren ikke trenger å stå direkte mot lerretet.


HD-klart til 7.000 kroner

Epson lanserer i tillegg enda en "HD-klar" projektor til like under 7.000 kroner. Det spesielle er at EMP-TW20 har hele 1200 Ansi lumen lysstyrke, og et kontrastforhold på 1000:1. Oppløsningen kommer på inn på 854 x 480 - fortsatt i 16:9-aspektet. Alt-i-ett-modellen får de samme tekniske egenskapene.

3LCD-teknologien er i stadig utvikling, i følge Epsons projektorsjef. Snart er selskapet klare til å lage verdens minste TFT-skjerm på knappe 0,6 tommer - som bruker inkjet-teknologi til å tegne på diodene. Det vil si høyere oppløsing for mindre penger - men det er fortsatt uklart når det kommer 3LCD-projektorer med 1080p-støtte.

Se også: Hjemmekino for alle penga.