Epson Stylus Photo 890

Fotoskrivere har lenge vært dyre, spesielt hvis du har vært ute etter noe som er mer enn "nesten bra nok". Med Epsons nye Stylus Photo 890 er ikke bare kvaliteten god nok, prisen bør heller ikke skremme noen.

Epson Stylus Photo 890
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Kant-til-kant utskrift imponerer
Kant-til-kant utskrift imponerer Vis mer

Stylus Photo 890 inngår i en ny serie fotoskrivere fra Epson, som i tillegg består av lillebror 790 og A3-utgaven 1290. 890 tar over for 870, som også var en svært god fotoskriver. Du kan lese vår omtale av 870 i denne artikkelen. Den gang var det kun hastighet og økonomi som hindret den fra å bli ny testvinner.

LES OGSÅ:

Spennende nye funksjoner

Epson bruker egenutviklede teknologier for blekkplassering og dråpestørrelser (4 pikoliter) på sine modeller, også på 890. Det er totalt seks blekkamre som skal sikre at alle fargenyanser blir korrekt gjengitt, fordelt på to kassetter. Blekket tørker i tillegg ekstremt raskt.

Skriver-chassiset er til forveksling likt forgjengeren 870. Blekket som benyttes er også det samme, men skriverhodet er nytt og klarer en oppløsning på 2880x720 dpi.

All testingen vår på foto foregikk i 1440x720 dpi. Høyeste oppløsning fører til at utskriftene tar vesentlig lengre tid å skrive ut, og det var ikke mulig - selv med lupe - å skille fotoutskriftene i høyeste og "normal" oppløsning fra hverandre. Bildene som vi bruker i testene våre har en digital oppløsning på rundt 300 ppi.

I tillegg har alle de nye fotoskriverne fra Epson mulighet til utfallende utskrifter, det vil si at de klarer å skrive ut fotografier i A4-størrelse, fra kant til kant uten marg, både i topp, bunn og på sidene. Dette gjør at du får en enda sterkere fotorealistisk følelse når du sitter med utskriften i hånden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen nyhet er at Epson nå garanterer tyve års levetid på utskriftene dine dersom de skrives ut på spesialpapir. Dette er dobbelt så lenge som ble garantert med forgjengeren 870.

Stylus Photo 890 leveres også med en holder med plass til ruller med fotopapir som er 10 og 21 cm brede. På den måten kan du for eksempel skrive ut bilder i standard 10x15 cm, eller panoramabilder. Du får også med bildebehandlingsprogrammet Adobe Photo Deluxe, og en CD med utvalgte høykvalitets bilder. PhotoQuicker 2 hjelper deg med å plassere bildene dine på arket og skrive dem ut slik du ønsker, for eksempel fire på ett ark osv. Glimrende, Epson.

Enklere enn noen gang

Skriveren kommuniserer med PC og Mac ved hjelp av USB, men den er også utstyrt med parallellkontakt. Drivere til Windows (alle utgaver) og Mac følger med på CD.

Instruksjonsboken er på norsk, og installasjon av skriveren er svært enkel. En animert guide for installasjon av de to blekkassettene gjør det nærmest umulig å bomme på denne operasjonen.

Styreprogrammet til skriveren har en rekke innstillinger som lar deg skreddersy hver utskrift. Du har også en "vannmerke"-funksjon som lar deg sette for eksempel et konfidensielt-merke på utskriftene dine.

Prima utskrifter

Som forventet var utskriftskvaliteten på fotoene våre av svært høy kvalitet. Alle detaljer er med, og alle elementer er gjengitt skarpt og korrekt. Vi sammenlignet utskriftene med tilsvarende fra 870, og selv om forskjellene er små, kan vi konkludere med at 890 representerer en ytterligere kvalitetsheving fra Epson. Spesielt gjelder dette gjengivelse av gråtoner, hvor 890 er mye mer korrekt. Betoningen av rødt er omtrent eliminert.

Vi ønsket å sette 890 på skikkelig prøve, og kjørte ut en rekke portretter med krevende hudpartier og fargeoverganger, med stort sett overbevisende resultater.

Denne skriveren duger også til vanlig kontorbruk, og spesielt kombinasjoner av tekst, illustrasjoner og bilder (som powerpoint-presentasjoner, nettsider osv) får du som prima vare i normal-modus. Tekstutskrifter er klar og svart, men litt for svak i kladdemodus.

Det eneste vi har å utsette på utskriftsforløpet er at det kan ta noe tid fra du har trykket på kanseller-knappen før skriveren reagerer. Spesielt gjelder dette på kladdeutskrifter, hvor vi i ett tilfelle fikk fire uønskede sider før skriveren endelig kapitulerte.

Mye raskere enn forgjengeren

Også når det gjelder utskriftshastighet, har Epson gjort en overbevisende jobb med Stylus Photo 890. Selv om den ikke helt kan måle seg med hastigheten til de raskeste fire-fargers skriverne, er den klart raskest blant fotoskriverne vi har testet.

Forbedringene på tekst og kombinerte utskrifter ligger først og fremst i kladdemodus. Fem tekstsider fra Word spyttes ut på under halvannet minutt. I normalmodus er riktig nok ikke forbedringene så store.

Det er først på foto du vil se de store utslagene. På utskriften fra Corel Draw var forbedringene på mer enn 50%, på de andre var det snakk om 20-30%, noe som er betydelig mer enn hva man skulle få inntrykk av når man leser spesifikasjonene.

Når det gjelder utskriftsøkonomi er 890 omtrent identisk med forgjengeren 870, altså noe dyrere enn konkurrerende modeller fra for eksempel Canon.

Konklusjon

Da vi skrev ut bildene våre var vi ikke klar over at skriveren var priset såpass rimelig, og ble ikke mindre imponerte da vi fikk opplyst denne. I tillegg har flere nettbutikker, deriblant PS Data, annonsert skriveren til en pris som ligger godt under offisiell pris fra Epson.

Det eneste vi har å bemerke er en noe høy driftspris, men i dette tilfellet kompenseres det med rå kvalitet.

Dette er rett og slett en svært god skriver. Den er enkel å håndtere, og de medfølgende programmene gjør det morsommere enn noensinne å skrive ut digitale bilder. Fotoskriver til tross, vi har ingen betenkeligheter med å anbefale denne skriveren også til blandet bruk.

OPPDATERT: Denne skriveren ble kåret til "Best i test" da vi testet den.

Lenke til vår "Best i test"-side.