Epson Stylus Photo 790

Lillebroren til vår testvinner Epson Stylus Photo 890 har mange av de samme egenskapene som storebroren. Vi likte spesielt godt at vi kunne skrive ut fotografier i A4-størrelse uten marger.

Epson Stylus Photo 790
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Med Epsons animerte installasjonshjelper kan det ikke gå galt.
Med Epsons animerte installasjonshjelper kan det ikke gå galt. Vis mer

Dette er den minste modellen i den nye fotoskriverserien fra Epson, og med den lave prisen vil produsenten gjøre fotoskrivere til allemannseie. Er du i tillegg en av de mange som har anskaffet et digitalt stillbildekamera i det siste, er du midt i målgruppen.

LES OGSÅ:

Aggressiv prising for topp spesifikasjoner

790 benytter samme blekkpatroner som 890, det vil si én sort og én farge, med seks kamre for å sikre optimal gjengivelse av vanskelige fargepartier og overganger, for eksempel hudfarger. Maksoppløsningen er på hele 2.880 dpi, men denne får du sjelden bruk for. Epson garanterer samtidig at fotoutskriftene dine vil holde på fargene i minst 20 år ved utskrift på spesielle papirmedier.

Teknologien som benyttes er utviklet at Epson selv, og innebærer blant annet variabel dråpestørrelse, helt ned mot fire pikoliter pr dråpe. Spesielt i lyse partier kommer små dråper til sin rett, og det nærmest umulig å oppdage prikkene uten lupe. Med tilpassede papirmedier tørker blekket i tillegg ekstremt raskt.

Skriveren har omtrent identisk chassis som den rimelige Stylus Color 680, som du kan lese mer om i denne artikkelen. Designmessig lekker, ikke minst frisker det iMac-blå lokket opp. Etter testen kan vi si med 99% sikkerhet at også drivverket er det samme som i 680, noe som betyr at skriveren ikke egner seg i miljøer der bråk slås hardt ned på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bra og brukervennlig pakke

I pakken får du med en CD med drivere og programvare til både Windows og Mac, samt en CD med høyoppløselige fotografier. Et eget program lar deg skrive ut fotografier uten marger på papiret, på en brukervennlig og enkel måte. Bra Epson!

Du får også med en liten prøvepakke med papirmedier. Selve installasjonen av skriveren forløp uten problemer av noen slag. På skjermen ledes du gjennom prosessen ved hjelp av animasjoner, så her er det umulig å trå feil. 790 er for øvrig utstyrt med både USB- og parallellkontakt.

Bråkete drivverk

Etter at du har satt i blekkpatronene må disse ”lades” før du kan skrive ut. Dette tar noen minutter, og skriveren gir fra seg temmelig mye støy under denne prosessen. Den samme støyen fremkommer hver gang skriveren skrus på, men da er det snakk om 10-20 sekunder. Likevel er det sjenerende nok.

Sammenlignet med storebror 890 er støy under utskrift også fremtredende. Men denne skriveren er 500 kroner rimeligere, og en del av besparelsen finnes nok i drivverket.

Ugler i morsen

Hastighetsmessig ble vi overrasket over 790. I oppløsninger på 1440 dpi eller høyere (fotoutskrifter) var den til dels svært mye tregere enn andre fotoskrivere vi har testet. En av grunnene var at den tok seg ”tenkepauser” på et par sekunder hver gang skrivehodet forandret retning, spesielt ved utskrift av høyoppløselige bilder.

Vi fikk en annen overraskelse da vi målte hastigheten på rene tekstutskrifter. Denne skriveren er optimalisert for fotoutskrifter, men likevel klarte den fem sider med ren tekst på 1 minutt og 13 sekunder. Det plasserer skriveren aller høyest av fotoskriverne vi har testet så langt.

Blandede utskrifter klarte den også svært bra. 2 minutter og 23 sekunder på tre websider var godkjent, og dessuten var kvaliteten utmerket.

Vi syntes styrkeforholdet mellom tekst- og fotoutskrifter var meget merkelig, og vi begynte dermed å lete etter mulige feilkilder. Vi byttet derfor ut parallellkabelen med en USB-kabel, og kjørte hastighetstestene igjen.

Ikke bruk parallellkabel!

Vi fikk oss dermed en ny overraskelse. Skriveren ble umiddelbart betydelig raskere, og utslagene var størst nettopp på fotoutskrifter. Vi har ingen forklaring på fenomenet. I utgangspunktet er overføringshastigheten på EPP-skriverutgang og USB omtrent den samme, og vi tror derfor det hele beror på en driverfeil.

Dermed fremstår også Stylus Photo 790 som en rask skriver under de fleste forhold, vel og merke hvis du bruker USB-kabel.

(Testtall fra Windows 2000)
(Testtall fra Windows 2000) Vis mer

Her ser du hvor mye du sparer i tid ved å bruke USB:

Super kvalitet, men litt dyrt

Det er ikke mye å utsette på kvaliteten på utskriftene, og fotografier uten hvit sørgekant i opptil A4-format kan til tider knapt skilles fra studiofremkallinger, helt på høyden med storebror 890. Også her er det så og si perfekte fargegjengivelser, i tillegg til gråtoner, hvor svært mange skrivere så langt har hatt problemer. Men du får ikke god nok kvalitet før du velger 1440 dpi (høyere er meningsløst i de fleste tilfellene).

Dessuten bør du heller ikke ha de største forventningene til lave driftskostnader - 790 bruker en god del mer fargeblekk enn 890. I vår test skrev vi ut 36 A4-fotografier før det var slutt på fargene. Da var også 30% av den sorte patronen brukt opp. Det gir en sidekostnad på 7 kroner og 60 øre.

Konklusjon

Dette er en skriver for deg som ønsker topp kvalitet på fotoutskriftene dine, uten at det skal koste en formue. Men hvis du har behov for å skrive ut mange fotografier, vil du helt sikkert sette pris på lavere støynivå og lavere driftskostnader. Det får du ved å legge til 500 kroner for en 890.