Er dette verdens raskeste blekkskriver? Vi vil teste den på vår egen testlab før vi gir deg svaret. Foto: Epson
Er dette verdens raskeste blekkskriver? Vi vil teste den på vår egen testlab før vi gir deg svaret. Foto: EpsonVis mer

Epson Stylus Color 900:Verdens raskeste blekkskriver?

(London, DinSide Data): Denne skriveren er en videreføring av Stylus Color 850, og er hovedsakelige myntet på den delen av markedet som er på jakt etter den aller høyeste hastigheten og muligheter for nettverkstilknytning.

Markedet for blekkskrivere til typiske forretningsmiljøer er forventet en formidabel vekst. Mange hevder at blekkskriverne vil utkonkurrere laserskrivere fordi alle vil ha farger i dokumentene sine.

Vår spådom er at det er langt frem til dette blir realiteter, og det er først og fremst på grunn av driftskostnadene. Blekk er betydelig dyrere enn toner til en laserskriver, og blekkskrivere krever i tillegg at du bruker det rette papiret for å få topp kvalitet.

Nå er det en utvikling i riktig retning også når det gjelder driftskostnadene, og Epson Stylus Color 900 setter verdens minste blekkdråper på papiret (3 picoliter). Til sammenligning setter erkerivalen HP 2000 C 10 picoliter. Dette gjør det mulig å skrive på vanlig kopipapir med god kvalitet fordi så små blekkdråper ikke flyter så mye ut i fibrene i papiret. Men problemet med høye blekkostnader er foreløpig ikke løst på en tilfredsstillende måte.

Et alternativ er å kjøpe blekk fra en annen billigere produsent, men det er vanskelig på Epson-skriverne fordi blekkdysene sitter fast i maskinen. Det betyr at hvis du er uheldig med blekket, og skriveren tettes til, så vil ikke garantien gjelde fordi du selv har forvoldt skaden med det ukurante blekket. På konkurrerende produkter fra HP, Lexmark og Xerox er dysene en del av blekkpatronen, og det gjør at hvis noe går galt, så kan du bytte det hele uten å sende skriveren på reparasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stylus Color 900 har en oppløsning på 1440 x 720 dpi, med et papirmagasin på 150 ark. Skriveren har USB i tillegg til vanlig parallellport og nettverksopsjon (se under).

Raskere enn HP 2000C?

På pressekonferansen ble Stylus Color 900 satt opp mot HP 2000C ved at en identisk utskrift ble startet helt samtidig på to identiske PCer. Instillingene i driveren var i følge Epson de samme, og resultatet var selvsagt at Epson-skriveren vant.

Vi stoler ikke på dette resultatet, og går ikke god for det før vi har testet skriveren på vår egen testlab. Vi venter produktet inn fra Epson i løpet av kort tid, og vil da komme tilbake med flere detaljer om dette. Vi har nemlig en mistanke om at hvis pressekonferansen hadde vært arrangert av HP, så ville 2000C vært raskest.

Gode nettverksmuligheter

Stylus Color 900 kommer egentlig i to utgaver. Stylus Color 900N har ethernett-kort innebygget, og kan derfor settes opp direkte i nettverket for deling i en arbeidsgruppe. Grunnmodellen kan også oppgraderes med nettverksort.

Epson Stylus Color 900 kommer til å koste 4.250 eks. mva. for grunnmodellen. Hvor mye nettverksutgaven kommer til å koste er ikke kjent enda (21/1-99).