Epson Stylus Color 900

Stylus Color 900 er den foreløpige seierherren i produsentenes kamp om å lage de aller minste blekkdråpene. Med dråpestørrelser på bare 3 pikoliter, kan denne skriveren håndtere både kopipapir og fotopapir uten problemer.

 Foto: Torvald
Foto: Torvald Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Epson har hele tiden gått sine egne veier når de har utviklet blekkskrivere. I stedet for å satse på bubble-jet teknologien slik konkurrentene har gjort, har Epson utviklet en egen blekkteknikk basert på piezo-elektronikk.

LES OGSÅ:

I praktisk bruk har denne teknikken noen ulemper du bør være oppmerksom på. Hvis dysene går tett (f.eks. hvis den står lenge uten å brukes), kan det være litt omstendelig å åpne dem igjen. Blekkforbruket er også høyt under slike renseprosesser. I tillegg bråker skriveren mer enn konkurrentene, og det er ikke spesielt praktisk hvis du f.eks. skal plassere den på skrivebordet ved telefonen. For å motvirke at skriveren går tett, starter den en gang i blant på egnehånd en ganske omfattende renseprosedyre når du slår den på. Dette gjør at vi setter ned karakteren på praktisk bruk.

Driver og teknikk for øvrig er solid og bra. Driveren gir svært gode muligheter for å justere utskriften, kombinert med enkle valg for de som ønsker det. Arkmating og mottak er også solid og velfungerende.

Glimrende utskrifter

Selv om Epsons teknologi har noen ulemper, har den enda flere fordeler. Fargeutskrifter på godt papir er intet mindre enn glimrende, og fotografier grenser opp mot det du kan forvente i fotobutikken. Utskriftskvaliteten er utvilsomt den beste i denne testen. Det eneste vi har å innvende, er at fargegjengivelsen ikke alltid er helt riktig. Her ligger faktisk Canon litt foran.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stylus Color 900 er også i stand til å håndtere kopipapir, og det har sammenheng med at dråpestørrelsen er redusert til bare 3 pikoliter (til sammenligning har HP 10 pikoliter). Det gjør at blekket ikke trekker ut i fibrene i papiret. Utskrift på kopipapir har stort sett vært en katastrofe på flere tidligere modeller fra Epson, men nå er det altså på plass, og Stylus 900 klarer til og med å skrive ut fotografier med god kvalitet på kopipapir. Vi vil likevel på det varmeste anbefale et litt bedre papir. Først da kommer skriveren til sin rett.

Både rask og treg

For vanlige tekstutskrifter er Stylus Color 900 raskest i testen. Den Gjør unna 5 sider tekst på 49 sekunder, og det er svært bra. Utskriftene blir litt rufsete på vanlig kopipapir når du velger denne innstilligen, men er likevel god nok til normal korrespondanse.

Når du derimot smeller til med aller beste kvalitet, er ikke lenger farten like imponerende. Stylus Color 900 tygget på utskriften fra CorelDraw i over 12 minutter, og det er litt i overkant for mange, selv om resultatet er svært imponerende. Settes oppløsningen ned til 720 dpi, blir den mye raskere, nesten uten at det synes på kvaliteten.

Men dette er verdt en diskusjon. Undertegndede foretrekker en skriver som gir lynraske kladdeutskrifter (for vanlig, daglig bruk), men som samtidig har muligheten for de aller beste utskriftene når noe skal opp på veggen i glass og ramme. Hva synes du? (send gjerne en epost).

Sjekk også vår sammenligning av hastighet.

Best på driftskostnader

I denne testen kommer Stylus Color 900 best ut når det gjelder driftskostnader. Skriver du ut et foto på 18 x 25 cm., så koster det rundt 4 kroner (inkl. mva.) i blekkostnader. I motsetning til HP og Lexmark, bruker Epson betydelige mengder sort i tillegg til farger ved utskrift av fotografier, men Stylus Color 900 kommer likevel best ut. Selv om skriveren er den dyreste i testen å kjøpe, blir den likevel den billigste over litt tid, helt avhengig av hvor mye du planlegger å skrive ut.

Sjekk sammenligning av driftskostnader og sammenligning av totalkostnader over hele levetiden.

Konklusjon

Dette er skriveren for den kresne bruker. Stylus Color 900 har svært god utskriftskvalitet, den er rask på enkle utskrifter, og er et naturlig valg for deg som bruker skriveren mye. Men du må ikke være for følsom for litt støy.