Epson Stylus Color 680

Epson Stylus Color 680 gir ikke bare utskrifter med svært høy oppløsning, den er også billig. Vi tester lillebroren til 880.

Epson Stylus Color 680
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Papirmottakeren kan kneppes over skriveren på denne måten
Papirmottakeren kan kneppes over skriveren på denne måten Vis mer

Denne skriveren er beregnet til hjemmekontoret eller til familiebruk, noe også prislappen på 1.490 kroner tyder på. Men til tross for at den plasserer seg i billig-segmentet, har Epson utstyrt skriveren med mulighet til å produsere utskrifter med hele 2.880 dpi på fotopapir, noe som er meget imponerende. En slik oppløsning vil på den annen side sjelden ha noen hensikt, med mindre du skal skrive ut et fotografi som består av mer enn 400 punkter pr tomme.

LES OGSÅ:

Innovativt design

Skriveren har et lekkert design i enten hvitt eller sort. Papirmottakeren er av den innovative sorten, og består av tøyelig plast som kan brettes over skriveren og dermed både fungere som støvskjold, samtidig som skriveren vil ta opp minst mulig plass når den ikke er i bruk.

Epson bruker egenutviklet teknologi i skriverhodene, først og fremst EPSON Ultra Micro Dot - som sikrer dråpestørrelser ned mot 4 pikoliter. Variable-Sized Droplet-teknologien gir større dråper der det er hensiktsmessig, for eksempel på store flater med samme farge.

Skriveren er utstyrt med både USB og parallell-kontakter, og leveres med drivere for alle Windows-versjonene og MacOS. Driverprogramvaren leveres på engelsk og en rekke andre språk, men ikke norsk. Derimot følger det med en fyldig og lettlest brukerhåndbok på alle de nordiske språkene, i tillegg til et "komme i gang"-hefte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkel installasjon

Vi hadde ingen problemer med å installere skriveren. Styreprogrammet er av velkjent Epson-merke, og gir deg full kontroll over utskriftene dine. Her vises også omtrentlig hvor mye blekk som er igjen i patronene. I motsetning til hva du kan med flere av konkurrentene, får du ikke skriveren til å produsere utskrifter etter at den sorte patronen eller et av fargekamrene begynner å gå tom. Det fører til at du alltid er sikret gode utskrifter, men kan ikke skrive ut de siste kladdesidene dine med svakere farge.

I fronten på skriveren finner du to knapper for papirhåndtering og vedlikehold av blekkpatroner i tillegg til av/på-knappen. Alt annet styres fra programvaren. Vi ble aldri helt fortrolig med disse to knappene, det virket som om de lett hang seg fast bak chassiset, og det ga et litt billig inntrykk av løsningen. På den annen side er det sjelden du har bruk for dem.

Noe bråkete

Skriveren bråker ganske kraftig når den gjør seg klar for isetting av blekkpatroner og klargjøring etter installasjonen. Deretter var det bare tut og kjør, og skriveren reagerte raskt på de kommandoer som ble sendt, det være seg utskrifter eller avbryting av disse.

Også under utskrift har vi opplevd stillere skrivere. Forskjellen er formidabel i forhold til storebror 880 på dette punktet; 680 gir fra seg en høyfrekvent lyd ved hvert fremtrekk av papir, som kan minne om lyden av en kniv som kjøres inn i en isoporplate. Riktignok ikke fullt så skjærende, men assosiasjonene gikk i de baner.

Godkjente utskrifter

For øvrig klarer skriveren seg godt med hensyn til kvalitet, og da i første rekke "vanlige" utskrifter av tekst og illustrasjoner. På rene fotoutskrifter vil du nok bli mer fornøyd med en av de litt dyrere modellene fra Epson, men vi gir godkjent også her. Spesielt når det gjelder fargegjengivelse kan vi ikke få rost Epson nok. Her der det ikke mange som kan måle seg med deres skrivere. 680 klarer seg bra på høyoppløselige bilder, men du kan se punktene ganske klart på hudtoner og en del grønne og grå toner.

Hastighetsmessig havner skriveren sånn midt på treet. Ved å bruke kladdekvalitet skriver du ut fem sider tekst på halvannet minutt, men kvaliteten er dårlig. Her er det kladd i ordets rette forstand, men til gjengjeld vil du spare mye blekk i forhold til en del andre modeller. Velger du normal kvalitet er ikke hastighetstapet særlig stort, og du får utskrifter som du trygt kan levere inn på skolen eller sende som jobbsøknad.

God på papir, men litt dyrt

Vi skrev også ut noen helsides fotografier på vanlig papir, og her klarer 680 seg bedre enn mange av sine konkurrenter. Mens konkurrenter fra Lexmark, Xerox og flere andre får arkene til å krølle seg på grunn av overmetning av blekk, forblir arkene plane og fine i Stylus Color 680. Meget bra, Epson.

Epson Stylus Color 680 bruker ikke mye blekk, men det er lite blekk i patronene, og derfor blir utskriftene noe dyrere enn hva som er tilfelle for eksempel for storebror 880. En sidekostnad på rundt åtte kroner for helsides fotografier er noe drøyt, tatt i betraktning at de mest gjerrige modellene fra HP nøyer seg med mellom to og tre kroner.

Konklusjon

Egenskapene til Epson Stylus Color 680 må ses i forhold til prisen på 1.490 kroner. Og her er det ikke mange skrivere som matcher denne modellen. Utskriftene er fine, bevares, og hastighetsmessig vil du ikke finne noe å utsette på skriveren.

Dette er en skriver for deg som skriver ut litt i ny og ne, og som ønsker et stabilt og lett anvendelig verktøy som ikke koster skjorta. Hvis du derimot er opptatt av å holde driftskostnadene nede eller ønsker å skrive ut bildene som du har tatt med digitalkameraet ditt, vil du garantert bli mer fornøyd ved å legge til en femhundrelapp og kjøpe storebror Stylus Color 880, HP Deskjet 930 eller lignende.