Epson Stylus C80

Det var ikke med liten nysgjerrighet vi startet testingen av Stylus C80, det nye flaggskipet fra Epson. Dette er nemlig verdens raskeste blekkskriver, i hvert fall hvis vi skal tro den imponerende produktspesifikasjonen.

Epson Stylus C80
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
For første gang bruker Epson separate blekkpatroner.
For første gang bruker Epson separate blekkpatroner. Vis mer

Stylus C80 er toppmodellen i den helt nye blekkskriverserien fra Epson, og er myntet på profesjonelle brukere og lett kontorbruk. Flere av de nye skriverne i serien er utstyrt med helt ny teknologi, som blant annet skal føre til raskere utskrifter og bedre økonomi.

LES OGSÅ:

20 sider pr minutt

Hastighetsforbedringene skyldes først og fremst at skrivehodet er bredere enn tidligere, og flere linjer kan skrives hver gang skrivehodet går over papiret.. Epson lover inntil 20 sider pr minutt i sort/hvitt, noe som er ny rekord (Canon, Lexmark og HP lover inntil 17 sider pr minutt på sine toppmodeller).

For første gang bruker også Epson fire separate blekkpatroner. Dette fører som regel til mer effektiv bruk av blekket, fordi du har muligheten til å bytte ut én og én farge etter hvert som patronene går tomme. Tidligere har vi sett lignende løsninger fra Canon og Xerox.

Blekket i patronene tørker svært raskt på papiret, og er i tillegg vannfast. Det betyr at utskrifter fra C80 kan brukes på fuktige steder, for eksempel til plakater og lignende som skal henge utendørs.

Interessant design…

Designet på C80 er svært spesielt, og vi synes den virker stor og klumpete. Lokket er mørkt, matt og gjennomsiktig, mens selve kabinettet er i tradisjonell off-white med grå plastbunn, slik vi også har sett tidligere fra Epson. Den er utstyrt med både USB og parallellkontakt, og drivere til Windows og Mac følger med på CD. Fra Epsons nettside får vi opplyst at Windows 2000-drivere kan benyttes i Windows XP. Men da vi plugget i skriveren i Windows XP lastet operativsystemet ned nye XP-drivere fra nettet. Deretter gikk installasjonen som en lek.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Instruksjoner for skifte av blekkpatroner finner du under lokket på skriveren, og prosessen tok et knapt minutt. Deretter måtte vi inn i styreprogrammet for å justere skrivehodet. Det hele er utførlig forklart i de lettfattelige manualene (inkl norsk) som følger med skriveren.

Verdens raskeste på tekst, men svak kvalitet

Her sammenligner vi tekstutskrifter fra C80 med en kladdeutskrift fra Canon S630. Her ser du tydelig at C80's kladdemodus er blekkbesparende, men kvaliteten er for svak til å få godkjent i vår test.
Her sammenligner vi tekstutskrifter fra C80 med en kladdeutskrift fra Canon S630. Her ser du tydelig at C80's kladdemodus er blekkbesparende, men kvaliteten er for svak til å få godkjent i vår test. Vis mer
Over ser du utskriftene fra C80 sammenlignet med tilsvarende kladdeutskrift fra en annen god skriver i denne prisklassen, HPs 980Cxi. Kladdeutskriftene fra HP er helt på høyden med Normal-utskriftene fra C80, men ekspederes langt raskere.
Over ser du utskriftene fra C80 sammenlignet med tilsvarende kladdeutskrift fra en annen god skriver i denne prisklassen, HPs 980Cxi. Kladdeutskriftene fra HP er helt på høyden med Normal-utskriftene fra C80, men ekspederes langt raskere. Vis mer

Vi opplevde skriveren som ganske stillegående, men litt støy ble det i aller raskeste modus på tekstutskrifter. Men så går det også superraskt unna. 5 tekstsider i raskeste modus ble unnagjort på 32 sekunder, og det er 7 sekunder raskere enn den ”gamle rekorden” fra Canon S630. Imponerende, men kvaliteten var svak.

Det samme opplevde vi med webutskriftene – lynkjappe, men svake. Til Epsons forsvar må vi legge til at C80’s kladdemodus i tillegg er blekksparemodus.

Vi måtte bruke normalmodus for å få tilfredsstillende kvalitet, noe som ”parkerte” skriveren i forhold til Canon S630 og HP980, som begge produserer kladdeutskrifter som matcher normalutskrifter fra C80.

Lite å utsette på fotoutskriftene

Fotoutskriftene var som ventet av høy kvalitet, på Epsons eget halvblanke fotopapir. Styreprogrammet gir deg en rekke avanserte innstillingsmuligheter for utskriftene, noe eksperter vil sette pris på. For alle andre er det greit å bruke automatiske innstillinger, som i de fleste tilfellene gir gode resultater. Vi opplevde likevel at fargene ble litt tamme (vi kaller det 70-talls farger i redaksjonen) på utskriftene av noen bilder som vi hadde tatt med vårt digitalkamera, men med noen raske justeringer i styreprogrammet så det straks bedre ut.

Hastighetsmessig klarer C80 seg sånn noenlunde på fotoutskrifter, men den er langt tregere enn Canons nye S-serie, selv ved lavere oppløsning. Forskjellene mellom 1.440 og 2.880 dpi var ikke mulig å oppdage på våre utskrifter. Førstnevnte gir imidlertid langt raskere utskrifter.

Overraskende driftskostnader

.
Patronene med gult og rødt blekk gikk tomme etter 117 fotoutskrifter, og isolert sett er dette svært mange, og betyr at det er godt med blekk i patronene. Det var fortsatt en del sort og blått blekk igjen, og etter at veiing av patroner var foretatt, regnet vi oss frem til en sidekostnad på 6 kroner pr A4-fotoutskrift. Dette er et oppsiktsvekkende resultat, og tyder på at separate blekkpatroner ikke har gjort C80 rimeligere å bruke enn tidligere Epson-modeller. Dette skyldes at de nye patronene er dyre, 405 kroner for sort patron, og 169 kroner for hver fargepatron.

Konklusjon

Epson Stylus C80 har imponerende spesifikasjoner, men vi lot oss ikke imponere i like stor grad, selv om dette helt klart er en solid skriver.

Tempoet på tekst- og webutskrifter er særdeles høyt, men kvaliteten blir deretter (i raskeste modus). Her er Canon og HP langt flinkere for tiden. Dessuten hadde vi håpet at Epson hadde forbedret hastigheten på fotoutskrifter, noe som ikke er tilfelle, i hvert fall ikke i stor grad. Dessuten ble vi skuffet over de relativt høye driftskostnadene.

Epsons fotoskrivere er geniale. Er du derimot på utkikk etter en blekkskriver til blandet bruk i denne prisklassen, finnes det bedre alternativer på markedet i dag.