Epson PhotoPC 800

Denne gangen imponerer Epson med den nye modellen PhotoPC 800. Dette kameraet er svært kompakt, tar fine bilder og har justeringsmuligheter du ellers bare vil finne på langt dyrere kameraer.

 Foto: Torvald Kvamme
Foto: Torvald Kvamme Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.
Kameraet styres med en passelig miks av trykknapper direkte på kamerahuset og valg på LCD-skjermen. Foto: Torvald Kvamme
Kameraet styres med en passelig miks av trykknapper direkte på kamerahuset og valg på LCD-skjermen. Foto: Torvald Kvamme Vis mer

Vi har ikke vært så alt for begeistret for Epsons digitale kameraer før, men PhotoPC 800 imponerer på en rekke punkter.

LES OGSÅ:

Flott bildekvalitet

PhotoPC tar svært gode bilder i de fleste situasjoner. Bildene er skarpe og klare, og fargene er over middels gode. I de aller fleste tilfeller er det ikke behov for mer enn minimal etterbehandling.

Den høye kvaliteten gjelder både innebilder og utebilder. Kameraet var litt kranglete da vi tok bildene av vårt studiooppsett, men svært mange digitale kameraer har problemer med lysmålingen under så krevende forhold. Men siden kameraet har et fantastisk antall justeringsmuligheter (i forhold til at det er et typisk kompaktkamera), så er det ikke noe problem å få frem gode bilder under de fleste forhold.

Klikk her for å se på eller laste ned bildene vi har tatt.

Best på justeringer

Vi er etterhvert vant til å finne gode justeringsmuligher på større og dyrere kameraer som Nikon Coolpix 950 og Olympus C-2000. Men i den ultrakompakte klassen er det ikke vanlig med mer enn blitz-kontroll og eksponeringskompensasjon.

På PhotoPC kan du derimot justere blender og lukker helt separat, og det er verdifullt for mange. Kameraet har ikke mer enn to blenderåpninger (f/2,4 og 8), men du finner lukkertider i tette sprang fra 1/2 sek. til 1/750 sek.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selve betjeningen av kameraet er også svært bra. Hovedmodus velges ved å dreie et lite hjul oppå kameraet, mens ulike valg gjøres med en passelig miks av trykknapper direkte på kamerahuset og valg på hoved-LCD-skjermen. Den lille LCD-skjermen oppå kameraet gir god informasjon om hva som er aktivisert.

Kameraet er også raskere enn konkurrentene, og bruker under 1 sekund fra du trykker på utløserknappen til bildet er tatt. Da nærmer vi oss vanlige filmbaserte fotoapparater, og det er definitivt en god ting. Bildene lagres også raskt.

Bildene lagres på et CompactFlash minnekort, og du får med 8 MB. Dette er litt knapt med tanke på den høye oppløsningen, og vi synes 16 MB burde vært minimum. Men ingen av produsentene leverer mer enn 8 MB, så du må nok belage deg på å kjøpe et ekstra minnekort.

For å overføre bildene til PCen, kan du bruke USB -- hvis du har det på PCen. Både installasjon av drivere og overføring av bilder fungerer helt smertefritt. Dette er så raskt at det utvilsomt er et fullblods alternativ til minnekortadapter.

Bildekurs inkludert

Programmene som følger med i pakken er Adobe PageMill 3 (redigering av web-sider), Presto! 1.5 (enkel redigering av bilder), Epson Photo! Print 1.1, Epson Photo!3 (overføringsprogram), Epson Photo File Uploader og Adobe Acrobat Reader 4.

Generelt er basisprogrammene i denne pakken av ujevn kvalitet. Det er flere gode ideer her (f.eks. Photo! Print), men gjennomføringen er ikke god nok. Det smarteste Epson kan gjøre, er å droppe all programutvikling selv, og alliere seg med Adobe eller Microsoft og levere en stor pakke som dekker alle behov. Et godt eksempel på et program som ville gjøre underverker, er Microsoft Picture It! 2000, som er en svært god pakke for digitale fotografer.

Hva PageMill gjør i pakken som følger PhotoPC 800, er vi sannelig ikke sikre på, men noen synes kanskje det er OK? Vi hadde foretrukket enda bedre bildeprogrammer.

Et hederlig unntak er en medfølgende CD-ROM med et stort antall tips og bakgrunnsartikler om bruk av skannere, skrivere og digitale kameraer samt håndtering av digitale bilder generelt. CD-platen omtaler også generell fargelære. Jobber du deg gjennom disse artiklene, vil du garantert bli en flinkere digitalfotogaf. Dette er en svært nyttig pakke som følger med de aller fleste av Epsons produkter.

Konklusjon

Eposon har tenkt på stort sett alt med dette kameraet, og det er utvilsomt det beste kjøpet akkurat nå, hvis du er på jakt etter et ultrakompakt kamera i denne prisklassen. Selv om vi har enkelte innvendinger mot kvaliteten på programvaren, så er det ikke nok til å fraråde noen å bruke dette kameraet. Løp og kjøp!