Epson PhotoPC 750Z

Epson lanserer i disse dager PhotoPC 750Z som øker oppløsningen automatisk til hele 2 mill. bildepunkter med programvare i kameraet, selv om kameraet ikke er i stand til å registrere mer enn 1,3 mill. punkter optisk. Vi har testet kameraet, og undersøkt om bildekvalitet og teknikk holder mål.

 Foto: Torvald Kvamme
Foto: Torvald Kvamme Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Epson PhotoPC 750Z er etter vår mening et brukbart kamera når det gjelder bildekvalitet, men vi fant flere forhold med det tekniske som vi synes er svært tvilsomme. Dessuten er kameraet for dyrt i forhold til det du faktisk får.

LES OGSÅ:

God bildekvalitet

Men bildekvaliteten er slett ikke verst på PhotoPC750z. Innebildene er litt blasse, og ved ekstrem forstørring vil du se at bildepunktene ikke er helt overbevisende i vanskelige fargeoverganger (som f.eks. i dukkens ansikt). Men likevel får Epson PhotoPC ståkarakter og vel så det.

Utebildene er skarpe, og lysmåleren taklet det vanskelige lyset (lav sol i ryggen med sterke reflekser fra veggen på kjøpesenteret) på en god måte. Bildet er uten fargestikk, og trenger bare helt minimale justeringer av lysstyrke/kontrast for å bli helt topp. Sammnelignet med f.eks. Nikon Coolpix 900s og andre tungvektere, klarer Epson utebildene bra.

Alt i alt er bildekvaliteten god på dette kameraet, og vi har ingen argumenter mot å kjøpe dette kameraet hvis du ene og alene er opptatt av god bildekvalitet. Sammenlignet med de andre kameraene i testen, plasserer bildekvaliteten til Epson seg et godt stykke opp på listen.

Lureri 1

Når det gjelder den data- og fototekniske utrustningen, er vi derimot ikke fornøyd med Epson. I følge håndboken bør du velge HyPict for størst detaljrikdom, og det som skjer da, er at programvaren i kameraet øker oppløsningen (interpolerer) ut over den optiske. Dette gir større filer, lengre overføringstid og større krav til diskplass i PCen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har testet om dette har noe for seg: Først tok vi to bilder av det samme motivet. Ett med, og ett uten interpolering i kameraet. Kameraet sto på stativ, og ingenting ble endret utenom HyPict-innstillingen. Deretter interpolerte vi bilde nummer to (det uten interpolering) i Photoshop, slik at det fikk samme oppløsning som det første som var interpolert med HyPict. Konklusjonen er at det ikke er noen forskjell i det hele tatt! Du vil med andre ord bare mer diskplass hvis du følger Epsons anbefaling om å benytte "2 megapixel" for aller best resultat. Glem dette, og interpoler i ditt eget bildeprogram i de få tilfellene du har behov for det.

Lureri 2

Kameraet kommer med 4 MB internminne som brukes til å lagre bilder. Problemet er at minnet også brukes til å lagre programmer som kjøres i kameraet. F.eks. en funksjon for å skrive direkte ut til en Epson-skriver og HyPict for automatisk å øke oppløsningen. Dette går på bekostning av antall bilder som kan lagres. Du vil med andre ord få inntrykk av at du har 4 MB, men egentlig har du ikke mer enn 2.

Du kan slette programmet for direkte utskrift fra minnet, men ikke HyPict. Det betyr at du går glipp av plassen til minst 3 bilder i beste oppløsning eller 16 bilder i laveste oppløsning, selv om du ikke vil bruke dette programmet. Det betyr jo egentlig at det er lureri når Epson hevder at du kan lagre bilder i 4 MB internminne.

Det er også et spor for å bruke CompactFlash minnekort, og det er det bare å kjøpe med en gang hvis dette kameraet er aktuelt for deg. Kameraet har nemlig bare plass til 6 bilder i internminnet ved normal fotografering (1280 x 960). På lav oppløsning og maks komprimering er det plass til 44 bilder, men da blir kvaliteten for dårlig.

Kameraet bruker mellom 7 og 8 sekunder på å lagre et bilde, og det er akseptabelt, men ikke i toppklassen.

Øvrig teknikk

Kameraet styres med trykknapper direkte på kamerahuset for de aller viktigste funksjonene, og en meny på LCD-skjermen for de litt mer spesielle. Men vi er ikke fornøyd med styringen av zoomen. Selve knappen er alt for treg, og er derfor vanskelig å kontrollere. I tillegg synes vi en del viktige innstillinger (som eksponeringsjustering) er svært godt gjemt.

Kameraet har 3x optisk zoom, med muligheter for ytterligere 2x digital zoom. Digital zoom gir dårligere bildekvalitet, men 3x optisk zoom er jo tilstrekkelig til de fleste formål.

Kameraet har både optisk og LCD-skjerm-søker, og det er en fordel. I tillegg er det en funksjon hvor du kan slippe inn dagslys bak LCD-skjermen i stedet for å tære direkte på batteriet. Det er ideelt for å gjøre innstillinger på kameraet i sterkt sollys, men ikke for å ta bilder (da vil du jo ha solen i ryggen).

Kameraet bruker vanlige AA-batterier, men Epson leverer med oppladbare NiMH-batterier og lader i esken. Vi antar at dette har kommet til etter betydelige mengder klager på kort batterilevetid på forgjengeren PhotoPC 700.

Masse programvare

Du får med en mengde programmer til dette kameraet, og Epson kunne med fordel lagt de fleste av disse i et litt større program. Men kvaliteten og fleksibiliten er svært god med disse programmene, og vi er spesielt begeistret for programmene Photo Sheet (flere kopier av samme bilde på ett ark, gjerne med forskjellige størrelser) og Photo Print som på en helt ypperlig måte gir anledning til å skrive ut mange bilder på en gang (f.eks. alle feriebildene i en katalog).

I tillegg får du med Adobe PageMill (lage websider), Hotshots (bilderedigering), Netcard (epost-bilder), Spin Panorama (knytte sammen mange bilder til et panoramabilde), PhotoObject (knytte sammen mange seriebilder til en liten film), File Uploader (laste bilder til kameraet), Photo! 2 (overføringsprogram) og en Twain-driver for å hente bilder i et hvilket som helst bildeprogram som støtter Twain-standarden.