Epson Perfection 640U

Minstemann i Epsons Perfection-serie ble et hyggelig bekjentskap. Skanneren viste seg nemlig å inneha egenskaper mange vil sette pris på.

Epson Perfection 640U
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
De tre hurtigknappene i fronten gir deg rask tilgang til vanlige skanneoppdrag
De tre hurtigknappene i fronten gir deg rask tilgang til vanlige skanneoppdrag Vis mer

Epson Perfection 640U er en ren USB-skanner, og er minstemann i Perfection-serien, som i tillegg består av modellene 1240U og SCSI-skanneren 1640SU. 640U klarer en optisk oppløsning på 600 ppi med 36 bits fargedybde.

LES OGSÅ:

Plassbesparende tiltak

Skanneren har et klassisk design i hvit og blå utførelse, og størrelsesmessig plasserer den seg omtrent midt mellom de største og de minste i denne testen. Den er riktignok noe tykkere enn gjennomsnittet, med sine 10 cm.

Skanneren leveres med et lite stativ som kan brukes til å sette den på høykant når den ikke er i bruk. På den måten kan du spare plass på kontorpulten. Litt ledninger må du likevel "slite" med; 640U må nemlig tilkobles strømnettet.

Gode løsninger

I fronten er den utstyrt med tre knapper for rask tilgang til vanlige skanneoperasjoner. Den ene knappen kan i tillegg programmeres til å utføre egendefinerte oppgaver.

For øvrig leveres den med norsk brukermanual, men med engelske drivere og styreprogram. Programvaren som følger med inkluderer Adobe PhotoDeluxe og Epsons egen tekstgjenkjenningsmodul.

Etter å ha plugget i skanneren satte vi inn den medfølgende driver-CDen. Deretter valgte vi språk og versjon fra en liste, og sekunder etter var vi klar til å skanne. Sjelden har vi opplevd en enklere installasjon. Skanneren er Twain-kompatibel, og skannedialogen kan startes fra de fleste programmer for bildebehandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For full funksjonalitet i knappene i fronten, OCR-gjenkjenning, kopifunksjoner m.m. måtte vi kjøre installasjonsprogrammet som lå på driver-CDen. Adobe PhotoDeluxe lå på en egen CD.

Helautomatikk

Styreprogrammet er oversiktlig og lett forståelig. Du kan enkelt velge skannemodus, oppløsning, skanneområde og utføre farge- og skarphetsendringer. Vi reagerte litt på at du ikke kan velge oppløsninger mellom 150 og 300 ppi, siden 200 ppi ofte omtales som akseptabel oppløsning dersom bildet skal skrives ut i etterkant.

Du kan også velge helautomatisk skanning, hvilket innebærer at styreprogrammet selv foretar forhåndsvisning, riktig skannemodus og endelig innskanning. Enklere kan det ikke bli.

Lynende kjapp på fotoskanning

Til venstre har vi slått av moire-filteret, og kvaliteten bærer preg av det. Til høyre er filteret på.
Til venstre har vi slått av moire-filteret, og kvaliteten bærer preg av det. Til høyre er filteret på. Vis mer

Forhåndsvisningen var unnagjort på imponerende 6,7 sekunder, og det er flere ganger raskere enn noen av de andre i testen. Også skanning av et fotografi i 300ppi slo knock-out på konkurrentene med tanke på hastighet. 42 sekunder er hele 28 sekunder raskere enn Acer 640BU, som har vært raskest så langt.

Den høye hastigheten gjør at Epson Perfection 640U er særdeles velegnet i situasjoner der du skal skanne mye. Den avgir imidlertid noe støy, spesielt når lesehodet trekkes tilbake etter innskanning.

Når det gjelder skanning fra magasiner og aviser, var ikke hastigheten like imponerende. Moire-filteret gjorde at prosessen tok 3 minutter og 49 sekunder, noe som plasserer skanneren blant de tregeste til slike operasjoner, grundig slått av blant annet N656U som bare brukte 1 minutt og 56 sekunder på samme operasjon. Til gjengjeld fikk vi - sammenlignet med flere av konkurrentene - relativt lite moire (rutemønstrede forstyrrelser i bildet) ved å kutte ut descreen-filteret.

Fin kvalitet

Kvalitetsmessig er det lite å utsette på denne skanneren. Vi målte et dynamisk omfang på 2.0, og det er nesten bare en noe høy verdi av rødtoner i enkelte partier som gjør at vi fortsatt holder en knapp på Canon N656U. Skarpheten og fargegjengivelsen for øvrig er helt i toppen.

Til høyre ser du resultatet fra testvinneren da denne skanneren var testet - Canon N656U, til venstre resultatet fra denne skanneren.
Til høyre ser du resultatet fra testvinneren da denne skanneren var testet - Canon N656U, til venstre resultatet fra denne skanneren. Vis mer

Vi forsøkte også tekstgjenkjenningsmodulen fra Presto!, med gode resultater. Den innskannede teksten kan overføres til Word, WordPad, NotePad eller andre tekstbehandlere.

Konklusjon

Denne skanneren virker meget solid. Programpakken er brukervennlig, og egner seg for både nybegynnere og viderekomne.

Hastighetsmessig er den suveren på forhåndsvisning og innskanning av fotografier, og kvalitetsmessig er den helt på høyde med de beste i testen. Den er riktignok den dyreste så langt, men vi synes ikke 1.490 kroner for denne pakken er avskrekkende.