Epson EMP-50: Rimelig og grei projektor

Epson lanserte nettopp en ny serie med kompakte projektorer, som dekker de fleste prisklassene. En rimeligste av dem etterlater et blandet inntrykk.

Projektorer er mer populære enn noensinne. DVD-salget eksploderer, og stadig flere vil ha kinofølelse i stuen. Samtidig blir projektorene mer kompakte, støysvake og enklere å bruke. Imidlertid er det et stort problem som gjenstår – den for mange helt uoverkommelige prisen. De beste projektorene for hjemmebruk koster gjerne nærmere 60.000 kroner.

Dette prøver Epson å gjøre noe med. Blant de mange modellene de nylig har lansert, finnes også EMP-50, som bør passe til de fleste som først og fremst er ute etter bra kvalitet på filmfremvisning, og ikke trenger den ekstreme skarpheten som kreves av datapresentasjoner.

Svært brukervennlig

EMP-50 kommer i en veske som gjør det enkelt å ta projektoren med seg. Selve enheten har ikke spesielt dramatisk design, men er heller enkel og brukervennlig – alle knappene befinner seg øverst på projektoren, mens inn- og utgangene er plassert bakerst. Det tar svært kort tid å sette opp og koble sammen projektoren og PCen, og du kommer fort i gang.

For å komme til de mange justeringsmulighetene, må du bruke fjernkontrollen, og da får du opp en klar og forståelig meny på lerretet. Ved hjelp av denne kan du stille inn fargebalansen eller plassere bildet akkurat slik du vil ha det. Du kan også zoome inn bildet for å få med deg flere detaljer.

Epson har uten tvil gjort en god jobb når det gjelder brukervennligheten, og vi opplevde ingen problemer på det området. Hvordan er det da med selve bildet?

Kun til film

Vi prøvde og prøvde, men fikk det ikke til. Uansett hvor mye vi justerte, klarte vi ikke å få et perfekt skarpt Windows-bilde på lerretet. Selv om bildet er bra nok til at du kan tyde tekst og ikoner, er det langt dårligere enn hos de dyrere maskinene vi har prøvd. Derfor egner EMP-50 seg dårlig til profesjonell bruk, altså visning av presentasjoner og lignende.

Men skal du kjøre DVD eller spill på storskjerm, er det bra nok. Vi prøvde maskinen med noen DVD-filmer, og etter finjustering av fargene og kontrastnivået, var bildekvaliteten bra nok for de fleste. De mest kresne hjemmekinofanatikerne hadde kanskje hatt noen innvendinger, men for de fleste brukere holder det i massevis.

EMP-50 er en SVGA-projektor, hvilket betyr at den støtter 800x600-oppløsning. Den kan også konvertere signaler fra VGA- og SXGA-oppløsning. Lystyrken er på 1000 lumen, og støynivået er oppgitt til 42 dB. Selve maskinen veier 3,1 kg.

Verdt pengene?

I og med at Epson EMP-50 er såpass billig (31.857 kroner inkludert mva), kan den være et godt alternativ for førstegangskjøpere som ønsker å bygge ut hjemmekinoen. Brukervennligheten er også en fordel. Brukere med høye krav til bilde og funksjonalitet bør imidlertid prøve andre alternativer.