Enklere å være pirat

En ny tjeneste gjør det langt enklere å være fildeler. Hvor skal dette ende?

Alle som har prøvd å laste ned materiale fra - la oss kalle det - uatoriserte kanaler på nettet, vet at det kan være en risikosport. Virusene florerer, og kvaliteten på materialet er ofte svært variabel, enten det er snakk om lyd eller video.

Lar seg ikke stoppe

Interessen for å laste ned slikt materiale har imidlertid ikke blitt mindre de siste årene, til tross for alle uhumskhetene og trusler fra rettighetshaverne og myndighetene om politianmeldelse. Utvalget av ulovlig materiale ser ut til å øke kraftig, søkemulighetene har blitt mer sofistikerte, og samtlige forsøk på å kneble aktivitetene har så langt vært fånyttes.

Et godt eksempel er nettstedet The Pirate Bay, som ble stengt av svensk politi i 2006. Tre dager senere var nettstedet ioppe igjen, da med servere i utlandet. Siden den gang har siden vært blant de aller mest besøkte, og hundretusenvis av filmer, bilder, musikkfiler, bøker og programmer, lovlige og ulovlige, deles mellom millioner av brukere.

Et piratformat eller er dette fremtiden?

Vertor (VERified TORrents) er, i likhet med The Pirate Bay, en såkalt BitTorrent tracker, en side som enkelt forklart sporer opp og lenker til filer som deles mellom brukere, ved hjelp av BitTorrent-teknologien.

Sammenlignet med tradisjonell enveis nedlasting byr BitTorrent på mange fordeler, både for brukeren og for distributøren. Prinsippet er enkelt: Jo flere som deler, desto større hastighet for den enkelte, og mindre belastning på distributørens server.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig flere innholdsleverandører har fått øynene opp for fordelene ved å distribuere materiale på denne måten, deriblant NRK.

Ufarliggjør nedlastingen

Vertor-statistikken gir en bra indikasjon på hvor mye rusk og uhumskheter som florerer på BitTorrent-sider.
Vertor-statistikken gir en bra indikasjon på hvor mye rusk og uhumskheter som florerer på BitTorrent-sider. Vis mer


Men i motsetning til The Pirate Bay sjekker Vertor absolutt alle torrent-filene for virus, passord og DRM. Oppdages dette, fjernes de ganske enkelt fra søkemotoren. Av materialet som blir værende igjen, genereres forhåndsvisning (stillbilder fra film, lydklipp fra MP3-filer etc), slik at brukerne kjapt kan se om det er verdt bryet å laste ned.

Dette krever mye datakraft, og Vertor består av fem servere med dobbelkjerneprosessor og 8 GB minne hver, som konstant laster ned og verifiserer torrent-filer.

Få opp øynene

Ved å "ufarliggjøre" innholdet skaper Vertor muligens enda større problemer og hodebry for dem som rammes av ulovlig fildeling, nemlig rettighetshaverne.

I følge folkene bak Vertor er imidlertid ikke formålet å gjøre piratkopiering enda mer tilgjengelig og brukervennlig, men å øke forståelsen for BitTorrent-teknologien blant, og gjøre den mer utbredt generelt.

Vertor inneholder i skrivende stund lenker til både lovlige og ulovlige torrent-filer. Så får vi se hvem som først får opp øynene, brukerne eller myndighetene. En sjekk på Whois forteller oss at tjenesten har tilhold i Virginia, USA.

Folkene bak Vertor håper uansett å tjene penger på annonser.

DinSide understreker at nedlasting og deling av materiale som omfattes av Åndsverkloven, er ulovlig og kan straffes med bøter og fengsel.