Enkelt å dele Internettoppkobling i Windows XP

Deling av internettoppkobling i hjemmenettverket er blitt langt mer effektivt i Windows XP.

Internet Connection Sharing ble først introdusert i Windows 98 Second Edition for et par år tilbake. Funksjonen går enkelt fortalt ut på at bare én PC i nettverket behøver å være tilkoblet Internett, for eksempel ved hjelp av et modem eller ISDN-kort. De andre PCene i nettverket får tilgang til Internett gjennom denne ene PCen. På den måten unngår du å okkupere flere linjer/kanaler, og sparer dermed også tellerskritt.

Ikke problemfritt

I Windows XP kan du la klientene styre opp- og nedkoblingen til Internett via verten.
I Windows XP kan du la klientene styre opp- og nedkoblingen til Internett via verten. Vis mer

Et av problemene med Internet Connection Sharing (som for øvrig også finnes i Windows Me og Windows 2000, er at klientene ikke har hatt mulighet til å styre opp- og nedkobling. Riktig nok har du kunnet konfigurere verts-PCen til å koble seg opp automatisk dersom det kommer forespørsler fra nettverket, men vi har opplevd at dette har ført til at vi har blitt koblet opp i tide og utide.

Nedkobling har du så langt bare kunnet tidsinnstille på verten, for eksempel etter 20 minutter med inaktivitiet.

Full kontroll i Windows XP

Windows XP har derimot fått en langt mer elegant måte å håndtere denne problematikken på. Verts-PCen med den delte internettoppkoblingen dukker nemlig opp som en Internet Gateway i oversikten over nettverkstilkoblinger. Et høyreklikk på ikonet lar deg styre opp- og nedkoblingen manuelt, som hvilken som helst ekstern oppringning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed har du full kontroll over aktivitetene.

I Network Connections dukker oppkoblingen på verten opp som en "Internet Gateway", med eget klikkbart ikon. Et nettverk kan ha mange Internet Gateways.
I Network Connections dukker oppkoblingen på verten opp som en "Internet Gateway", med eget klikkbart ikon. Et nettverk kan ha mange Internet Gateways. Vis mer

Funksjonen finnes både i Windows XP Professional og Windows XP Home Edition. Lanseringsdato for Windows XP er 25. oktober.