Enkel videoredigering– enda enklere på Mac?

Siden vi har hørt fra mange at videoredigering og DVD-brenning på Mac er så fantastisk enkelt, måtte vi sjekke ut dette i praksis.

Inkludert med OS X kommer både redigeringsprogrammet iMovie og programmet iDVD, som lar deg brenne egne DVD-R-plater.

Disse programmene gir seg ikke ut for å være profesjonelle verktøy, men skal være tilfredsstillende for de fleste som vil redigere egne DV-opptak og brenne disse på DVD, uten fancy effekter og avanserte finesser.

Windows XP kommer også med et tilsvarende verktøy for redigering, Windows Movie Maker, og hvis du kjøper en DVD-R brenner følger det med tilsvarende programvare for brenning av egenproduserte DVD-filmer.

Så vi tok noen opptak av viltre barn på avslutningsfest på skolen for redigering ned til en 5-minutters film.

Vi sammenlignet på maskiner med svært lik klokkefrekvens, 867 MHz G4 på Mac og 850 MHz PIII på PC. Prismessig er derimot Macen langt dyrere.

1: Overføring fra DV-kamera

Både på Mac og PC var det ingen problemer med å overføre opptakene og detektere de forskjellige sekvensene.

iMovie hadde bedre styring av vårt kamera (Canon XM-1) spesielt hurtigspoling var langt mer fleskibel.

Sekvensene ble også detektert underveis med iMovie, mens Windows Movie Maker måtte skanne filen etterpå for å detektere disse.

Her var altså Mac-løsningen langt mer elegant, men ikke funksjonelt overlegen.

2: Redigering av klipp

Her var vi ikke imponert over noen av løsningene. Ideelt sett skal du fritt kunne justere start og slutt for hvert klipp, gjerne direkte på tidslinjen.

Å sette inn og ut-punkter og så velge en redigeringsfunksjon er for klønete. Her bør det være mulig å gå frem og tilbake for å prøve seg fram direkte, uten å måtte bruke angrefunksjonen.
Vi synes begge løsningene falt i gjennom sammenlignet med Pinnacle Studio 7, som er vår favoritt til enkel redigering. Her kan du fritt trimme start og slutt helt til du er fornøyd. Uten dikkedarier.

3: Klargjøring og brenning

Både iDVD og MyDVD er svært enkle programmer. Du velger meny-design og hvert innslag får sin egen knapp i hovedmenyen.

Ingen av løsningene har mulighet til å sette kapittelmerker i en ferdig redigert video, slik at du kan hopp direkte til forskjellige steder i denne.

Det savner vi sterkt.

Mac’en brukte bare 3 minutter på å klargjøre 5-minuttersfilmen til videre prosessering i iDVD.
Selve kodingen for brenning og selve brenningen tok derimot en halv time tilsammen.

PCen rendret hele filmen, noe som tok fem ganger så lang tid som spilletiden. Koding og brenning tok også flere minutter lenger enn på Mac’en.

Vinneren på tid var altså Mac’en, med klar margin.

I begge tilfellene var resultatet på DVD ikke så bra på en del sekvenser, siden det var svært mye bevegelse i bildene (viltre barn...) og en del vanskelige elementer som for eksempel panorering i et rom med ribbevegger. Det setter MPEG-kodingen på en hard prøve, og gir en del kanteffekter og synlige artefakter. Til og med på DV-opptakene var dette synlig, når vi kikket nærmere etter, men ikke i så stor grad.

Kommentar

Begge disse løsningene er ment som en innfallsport til videoredigering og DVD-brenning. De har begrenset funksjonalitet, men fungerer for de helt enkle oppgavene. Dessuten vekker det interessen.

Apple er som vanlig mer elegant, og ytelsen per MHz er som kjent langt høyere på PowerPC enn på Pentium.

Er du litt mer ambisiøs, og ønsker å ha kreative muligheter og glede av verktøy for videoredigering og DVD-brenning – da kreves det mer enn disse enkle gratisløsningene.

Vi vil teste nye løsninger for videoredigering og DVD-brenning, etter hvert som de dukker opp.