Foto: Intel
Foto: IntelVis mer

Enkel oppgradering til Pentium III

Det blir lett for både PC-produsenter og selvbyggere å ta den nye Pentium III-prosessoren til Intel i bruk. Hvis du allerede har en PC med Pentium II, er det gode sjanser for at du kan utføre oppgraderingen selv.

Intel Pentium III benytter den samme slot 1-sokkelen som Pentium II. De aller fleste hovedkort har allerede bygget inn støtte for den nye prosessoren. Kravet er at spenningsregulatoren støtter den nye lave spenningen som Pentium III vil kreve.

Allerede 11. januar ble det kjent at prosessoren med kodenavnet Katmai skal hete Pentium III. De fleste produsentene klargjør sine produkter i disse dager for å være klar til lanseringen 28. februar.

Nesten alle hovedkort med BX-brikkesett støtter Pentium III

Du trenger en ny BIOS-versjon før hovedkortet ditt støtter de nye 500 MHz Pentium III-prosessorene. Det ser ut til at hovedkortprodusentene bygger inn støtte for Pentium III samtidig med støtte for de nye Celeron-prosessorene på 366 og 400 MHz. QDI og Gigabyte har allerede dette på plass.

Så langt har vi fått bekreftet at følgende hovedkort vil fungere: Intel SE440BX-2, Asus P2B-serien, ABit BH6, alle AOpen BX-kort, QDI Legend V/Legend IV og Gigabyte GA-6BA/6BX/6BXE.

Hovedkortet Intel SE440BX vil ikke fungere. Det gjelder også alle hovedkort med brikkesettene 440LX, 440ZX66, 440EX og 440FX. Det er fortsatt uklart om 440ZX vil fungere.

Send oss gjerne en epost hvis du kjenner til detaljer om andre hovedkort, så skal vi oppdatere denne siden. Sjekk derfor innom igjen om en stund for å se om listen er utvidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Husk å oppgradere BIOS

Oppgrader gjerne BIOS allerede nå. Før du putter i en Pentium III-prosessor er det viktig at du allerede har en BIOS som støtter den. Du må derfor ha den gamle prosessoren tilgjengelig for å utføre oppgraderingen. Det er litt upraktisk hvis du allerede har solgt den...

Hvis du kjøper et nytt hovedkort for å benytte det med de nye Celeron-prosessorene eller Pentium III, må du forsikre deg om at siste BIOS er installert. Det er ikke uvanlig at hovedkortet har ligget på lager en stund. Du kan risikere at du må låne en gammel prosessor for å få oppgradert BIOS før du får hovedkortet til å gå med din egen CPU.

Hvordan du oppgraderer BIOS kan du lese her.

Nytt brikkesett underveis

Nærmere sommeren vil Intel lansere sitt 820-brikkesett som tidligere gikk under kodenavnet Camino. Dette brikkesettet vil støtte busshastigheter opp til 133 MHz. Vi vil allerede til høsten få se versjoner av Pentium III som ikke vil fungere med 440BX-brikkesettet, men kreve 820. Det er ikke lenger sikkert at de vil benytte slot 1.

Pentium III vil raskt ta over

Nå som Celeron nesten har tatt igjen Pentium II, er det ikke lenger noen god grunn til å betale dobbelt så mye for disse prosessorene. Intel vil derfor satse stort på at Pentium III tar over så fort som mulig.

Pentium III Xeon

 Foto: Intel
Foto: Intel Vis mer

Ikke før har Intel begynt å levere Pentium II Xeon med 2 MB hurtigminne, så annonseres neste generasjon. Pentium III Xeon, som tidligere gikk under navnet Tanner, har de samme KNI-instruksjonene som Pentium III og vil leveres i de samme frekvensene til å begynne med.

Pentium III Xeon vil støtte slot 2 og fungere med 440GX-brikkesettet som brukes til Xeon i dag. Vi tror at slot 2 vil ha mye lenger levetid enn slot 1. Det skyldes at Intel ikke klarer å integrere det store hurtigminnet til Xeon med det første. Det er nettopp det plasskrevende eksterne hurtigminnet som gjorde at Intel begynte med slot 1 og slot 2. Det nye WTX-formatet til hovedkort og kabinetter er også beregnet på stående prosessorer. WTX er en forvokst ATX-standard, som er beregnet på mellomstore arbeidsstasjoner.

Støtte for servere med 450NX-brikkesett er foreløpig uklart, men det som er helt sikkert er at du må bytte alle prosessorene samtidig i en multiprosessormaskin.