Med en USB-boks kobler du en PC til nettverket på et øyeblikk. Akkurat denne boksen brukes i redaksjonen ved testing av PCer. Foto: tk
Med en USB-boks kobler du en PC til nettverket på et øyeblikk. Akkurat denne boksen brukes i redaksjonen ved testing av PCer. Foto: tkVis mer

Enkel nettverkstilkobling via USB

Nettverk via USB er tydeligvis interessant for mange, og her er to av epostene vi har fått om dette:

Hei
Er det mulig å lage en nettverksløsning mellom to datamaskiner ved bruk av USB
portene, eller må man ha en HUB eller krysset kabel til dette.
BIM

og

Hei!
Jeg lurte på om det går an å koble nettverk med USB? Jeg lurte på hva jeg trenger av kabler o.l. og hva hastighet jeg får, samt støtte for spill. Jeg vet ikke så mye om USB og jeg håper du kan hjelpe meg.
Takk!
Kristian

Datadoktoren svarer:

Det er kommet flere løsninger som gjør det mulig å bruke USB til nettverk. Det er både fordeler og ulemper med denne løsningen. Fordelen er først og fremst at dette er svært enkelt å bruke. Det er bare å plugge inn kortet, installere en driver, og vips så er du i gang.

Her i redaksjonen bruker vi en 3Com nettverksboks for USB. Med den kobler vi opp maskiner vi får inn til test, og vi kan bekrefte at løsningen kommer på luften med rekordfart.

USB-boksen vi bruker konverterer til Ethernet, og det betyr at du kan bruke en helt vanlig krysset nettverkskabel for å knytte sammen to maskiner. Det er ikke nødvendig å kjøpe en Ethernet-hub eller annet tilleggsutstyr.

En av ulempene er imidlertid at kortet ikke blir spesielt raskt. Effektiv overføringshastighet oppgir 3Com til å være ca. 6 Mbps, selv om ytelsen på Ethernet er 10 Mbps. Dette har sammenheng med at USB ikke klarer å bruke hele båndbredden på en enhet.

Denne hastigheten er imidlertid rikelig til hjemmenettverk hvis behovene begrenser seg til deling av Internett og skrivere. 6 Mbps er også mer enn nok til å spille spill i hjemmenettverket. Spill over nettverk er nemlig ikke spesielt krevende siden det stort sett er koordinater over motspillerens bevegelser som sendes over nettet.

Ezlink kobler sammen to PCer. Foto: tk Vis mer

En annen ulempe er at USB-boksene er dyrere enn vanlige nettverkskort. De rimeligste USB-løsningene starter på ca. 500 kroner, mens et billig nettverkskort av gamletypen ikke koster mer enn ca. 200 kroner.

Vi må også understreke at du ikke kan koble to USB-busser sammen direkte. Det er ikke så enkelt at du kan kjøpe en USB-HUB og koble til to maskiner uten å gå veien om Ethernet.

Kabellengden på USB er også begrenset til fem meter, mens Ethernet kan være hele 100 meter.

Flere løsninger kommer

Etterhvert vil det også komme nye løsninger som er enda enklere i oppbygning enn boksen fra 3Com. EzLink er et eksempel på et produkt som er lansert, og som kan koble sammen to PCer med full nettverksstøtte via USB.