Den populære tjenesten LastPass blir enda sikrere om du bruker engangspassord.
Den populære tjenesten LastPass blir enda sikrere om du bruker engangspassord.Vis mer

Engangspassord i LastPass

Kjekt når du bruker en offentlig tilgjengelig datamaskin.

Vi har opptil flere ganger skrevet om LastPass – nettjenesten som tar vare på alle passord du måtte ha rundtom, slik at det er lett som en plett å bruke forskjellige passord til forskjellige nettsteder, noe som er sterkt anbefalt av sikkerhetseksperter.

Anbefalt lesning:
Det siste passordet du må huske
Du burde bytte passord

Og selv om brukere av tjenesten fikk et lite støkk i seg da LastPass opplevde unormal aktivitet på en av sine servere og måtte anta det verste, var håndteringen såpass rask og god at vi fortsatt har til gode å høre om noen som har fått problemer i etterkant.

En ting du imidlertid aldri kan sikre deg mot, er at datamaskinen du bruker ikke kjører en keylogger (program som fanger opp alt som skrives på tastaturet) eller andre uhumskheter, som gjør at uvedkommende kan snappe opp det såkalte master-passordet.

Når du logger på LastPass har du riktignok muligheten til å bruke muspekeren og klikke på et virtuelt tastatur, men fremdeles skal det ikke mer til enn å kjøre et program som filmer all aktivitet på skjermen, og sitter du på en nettcafé e.l. vet du aldri hva som kjører i bakgrunnen.

Blir du spionert på?

Tilbyr engangspassord

Heldigvis finnes det en enda mer snedig funksjon ved LastPass, og det er bruken av engangspassord. Dette er passord som genereres av tjenesten og som du f.eks. kan skrive ut på en liten papirbit som du har med deg i lommeboka.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I stedet for det såkalte "master-passordet", kan du bruke ett av engangspassordene når du vil logge på tjenesten fra en maskin du ikke stoler 100% på. Når du har brukt ett av engangspassordene (du kan generere flere), kan det ikke brukes på ny, så selv om noen skulle snappe det opp, vil de med andre ord komme til kort hvis de prøver å logge seg på med det samme passordet.

Derfor bør du aldri surfe på åpne, trådløse nett

Slik gjør du

Selv om LastPass har en premium-utgave ($1 pr måned), er engangspassord også mulig for gratisbrukere, men for å generere engangspassord kreves det at du bruker LastPass-utvidelsen i nettleseren.

Alt du trenger å gjøre er å logge inn på tjenesten og vise oversikten over alle passordene:

Engangspassord i LastPass


Merket på bildet ser du lenka for generering av engangspassord. Denne tar deg til en ny side, der du kan generere nye passord ved å trykke på egnet lenke:

Engangspassord i LastPass


Du kan lage så mange engangspassord du vil, og så er det opp til deg hvordan du vil ta vare på dem, f.eks. ved å skrive dem ut og putte dem i lommeboka.

Når du senere vil logge på LastPass uten å taste inn hovedpassordet ditt, klikker du ganske enkelt på knappen for å bruke et engangspassord:

Engangspassord i LastPass


Du er ikke nødt til å bruke passordene i den samme rekkefølgende som på arket; alle engangspassord er gyldige én gang.

Les også: Slik gjør du Gmail sikker som banken