Det er enkelt å stokke om på stasjonene, men vit hva du gjør.
Det er enkelt å stokke om på stasjonene, men vit hva du gjør.Vis mer

Endre stasjonsbokstaver i Windows

Er du en systematiker? Da MÅ du vite hvordan du endrer på stasjonsbokstavene i Windows.

Harddisken forbindes som regel med stasjonsbokstav C i Windows. Og tradisjonelt har CD/DVD-leser hatt stasjonsbokstav D. Slik var det i hvertfall en gang i tiden, men i 2011 har man gjerne svære disker som er delt i flere partisjoner, flere harddisker og eksterne enheter.

Personlig liker jeg at harddiskene og partisjonene kommer først, deretter det optiske drevet, deretter eksterne enheter, og til slutt nettverksstasjoner. Men det er meg.

Uansett: Det er fullt mulig å endre på stasjonsbokstaver og rekkefølge i Windows. Men før du gjør det, må du være klar over hvilke følger dette kan få:

  • 1. Endrer du på harddiskers stasjonsbokstaver, kan du risikere at programmer du har installert på disse, vil slutte å fungere. Da er ofte den enkleste løsningen å installere dem på nytt.
  • 2. Endrer du på stasjonsbokstaven til det optiske drevet, kan du risikere at spill og andre programmer som krever at platen står i, slutter å virke. Da må samme botemiddel til som for programmer i punkt 1.
  • 3. Du kan ikke endre stasjonsbokstaven på systempartisjonen, altså der Windows er installert, i de fleste tilfeller stasjon C. Det ville forkludret Windows fra innerst til ytterst.

Slik gjør du det

Forsikre deg om at de ovenstående punktene ikke gjelder deg, høyreklikk på Datamaskin på startmenyen, og velg "Behandle". Dette krever administrative rettigheter til maskinen:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Endre stasjonsbokstaver i Windows


I boksen som dukker opp, skal du velge "Diskbehandling" til venstre:

Endre stasjonsbokstaver i Windows


Høyreklikk på stasjonen du ønsker å endre bokstaven til, for eksempel CD-ROM 0, som hos oss har stasjonsbokstaven E i dag, og velg "Endre stasjonsbokstav og -baner...":

Endre stasjonsbokstaver i Windows


Trykk Endre...:

Endre stasjonsbokstaver i Windows


Velg en ledig stasjonsbokstav fra nedtrekkslisten. Vi liker H er mye bedre enn E:

Endre stasjonsbokstaver i Windows


Trykk OK når du har funnet din favorittbokstav, og svar "Ja" på advarselen som dukker opp. Avslutt Datamaskinbehandling.

Voila!

Endre stasjonsbokstaver i Windows


Samleside: Slik gjør du det