Endre navn på flere bilder

IMG_0187.JPG, DSCF1192.JPG og PICT1890.JPG - det er ikke alltid like lett å finne tilbake til godbitene. Hva med å gi filene mer beskrivende navn?

hei du!

Jeg har flere tusen bilder på harddisken som alle heter IMG_(tall). Er det noen lett måte å rename flere i slengen? Slik at jeg for eksempel kunne ha døpt dem til New York - 1.jpg, New York - 2.jpg osv. uten å bruke hele høsthalvåret?

klem fra Kristine

Fotodoktoren svarer

Helt enig - filnavnene kan være litt tricky når det blir mange av dem. Et triks er å plassere dem i beskrivende mapper. Selv har jeg laget mappenavn som begynner med datoen og deretter en beskrivelse, slik at jeg får de kronologisk sortert, typ "2006-06-02 - Pinsetur på hytta". Da synes jeg ikke det er så farlig hva selve fila heter.

Hvis du allikevel vil gi dem nytt navn, finnes det flere muligheter. Den enkleste er bakt inn i Windows Explorer, og da er det bare å merke filene du ønsker å døpe om, høyreklikke på den første av dem og velge "rename" eller "gi nytt navn". Så kan du angi navnet, f.eks. "Pinsetur på hytta - .jpg", og dermed vil alle få navn a la "Pinsetur på hytta - 12.jpg".

Det finnes også mer avanserte metoder. For eksempel kan det være interessant å ha mer informasjon i filnavnet, som oppløsning, ISO-verdi etc., og da må du ty til tredjepartsprogrammer. Som med mye annet er det heldigvis ildsjeler som lager gode gratisprogrammer, og to av de mest populære er ReNamer og The Renamer (fantasifulle navn indeed). I tillegg til å være godt egnet til omdøping av bildefiler, har de også kjekk funksjonalitet både til å døpe om musikkfiler m.m.

hilsen
Fotodoktoren