Endre navn på bildefilene dine

Et av de største problemene med digitalkamerateknikken er at filnavnene sjelden er særlig logiske. Her får du noen tips om hvordan du kan bedre tilstanden ved hjelp av enkle metoder!

For de fleste innebærer det å ha digitalkamera at man tar langt flere bilder enn før. Ja, du knipser så mange bilder at du lett støter på et annet problem, det blir for mye av det gode.

Samlingen vokser så fort at du gjerne kan innrømme det med én gang, du har mistet oversikten.

Så hva gjør du da, med en samling som teller mer enn 10.000 bilder, og der 9 av 10 har filnavn som ligner på IMG_3411.jpg? Å sortere dem i mapper basert på temaer eller dato er naturligvis smart, aller best er det å redigere filnavnene til noe mer forståelig i tillegg. Her presenterer vi noen metoder for å gjøre noe med problemet.

1. Gi filene navn før overføring til PCen. OK, dette var det du skulle ha gjort, men ikke gjorde. Prøv det neste gang. Er du Windows XP-bruker har sikkert lagt merke til at det dukker opp en liten boks midt på skjermen når du plugger USB-kabelen fra kameraet til PCen. Et av valgene i denne boksen er "Kopier bilder til en mappe på min datamaskin med Microsoft-veiviser for skanner og kameraer". Velg det, og trykk OK. Du får nå muligheten til å merke av bilder du vil overføre, og navngi både filer og mapper:

Endre navn på bildefilene dine


Likte du denne funksjonen, kan du huke av for at samme veiviser skal starte hver gang du kobler kameraet til PCen. Dermed tvinges du til å ta stilling til fil- og mappenavn FØR overføringen starter.

2. Endre filnavnet til noe fornuftig - automatisk. Ikke fullt så strukturert av deg?Fortvil ikke. Det finnes mange metoder å endre filnavn på, uten å måtte redigere hver eneste fil manuelt. Gratisprogrammet og det glimrende bildeverktøyet Faststone Image Viewer har en egen funksjon for å endre navnet på mange bildefiler samtidig, basert på tegn og ord du selv bestemmer. Filnavn kan også genereres ut fra EXIF-informasjon som ligger innbakt i JPG-filene, for eksempel dato og klokkeslett bildet ble tatt:

Endre navn på bildefilene dine


EXIF-informasjon legges inn i JPG-filen automatisk av kameraet i det bildet blir tatt.
EXIF-informasjon legges inn i JPG-filen automatisk av kameraet i det bildet blir tatt. Vis mer

3. Bruk et egnet program til å katalogisere filene dine. Her finnes det mange gode løsninger, blant annet Adobe Photoshop Album, Corel Photo Album, ACDSee og en rekke andre.
Felles for dem er at de kan sortere bildefilene dine på forskjellige måter, for eksempel etter år og måned, stikkord og lignende. En del av denne informasjonen kan ligge lagret i selve JPG-bildefilene (EXIF-informasjon og JPG-kommentarer), mens annen informasjon blir lagt i databaser knyttet til programmet. Sistnevnte kan gi deg mange ekstra sorteringskriterier, ulempen opplever du først den dagen du bestemmer deg for å prøve et annet katalogprogram - da vil denne informasjonen mest sannsynlig ikke kunne konverteres.

4. Slett dårlige bilder. Det høres ille ut, men faktum er at mange vegrer seg mot å slette bilder overhodet, resultatet blir raskt en samling med bilder der det er langt mellom høydepunktene, og nærmest umulig å ha god oversikt, fornuftige filnavn eller ei. Er du blant vegrerne kan det være en idé å legge rubbel og bit av bilder på en ekstern harddisk eller på DVD-plater, og heller sørge for å ha en "trimmet" bildesamling på PCen. Sørg også for å ta jevnlig sikkerhetskopi av denne samlingen. Her kan du lese hvordan!

Til slutt: Sørg også for å ha papirkopier av bildene du er mest glad i, skulle det gå riktig ille med datafilene i krasj og virusangrep, vil i hvert fall papirkopiene være der.

Lykke til som filbehandler!

Hilsen Fotodoktoren

Lurer du på noe?