Bokmåls- og nynorskordboka som app

Endelig kom ordbok-appen som erstatter bøkene

Har du en gammel lefse av en Bokmålsordbok, kan den få hvile nå. En app gir deg mulighet til å søke i både den og Nynorskordboka. 

ENDELIG SOM APP: Språkrådet og Universitetet i Bergen har nå utgitt Ordbøkene - en gratis app som inneholder både Bokmåls- og Nynorskordboka. Foto: Bjørn E. Loftås
ENDELIG SOM APP: Språkrådet og Universitetet i Bergen har nå utgitt Ordbøkene - en gratis app som inneholder både Bokmåls- og Nynorskordboka. Foto: Bjørn E. Loftås Vis mer
Publisert

Riktignok har mange allerede benyttet seg av muligheten til å søke elektronisk etter skrivemåter og definisjoner via nettutgaven av de to bøkene. Med appen Ordbøkene blir det enda enklere – med mobil og nettbrett innen rekkevidde i de fleste situasjoner.

– Utvikling av appen er et viktig steg i en modernisering og tilgjengeliggjøring av de digitale delene av nettordbøkene, sier IT-direktør ved Universitetet i Bergen, Tore Burheim.

Modernisering

Etter at Universitetet i Bergen tok over ansvaret for språksamlingene, var første steg å få en forsvarlig driftsplattform, mens appen er andre steg, forklarer han.

OMFATTENDE: Du får både ordforklaringer, definisjoner og hjelp til bøying i appen. Skjermdump: Dinside
OMFATTENDE: Du får både ordforklaringer, definisjoner og hjelp til bøying i appen. Skjermdump: Dinside Vis mer

– Nå starter arbeidet med en mer grunnleggende modernisering.

Bokmåls- og Nynorskordboka er svært populære. Hittil i år er det søkt mer enn 19,6 millioner ganger i ordbøkene.

Ordbøkene oppdateres løpende med gjeldende rettskriving. Når man slår opp på et ord, finner man definisjoner, brukseksempler, bøyingsopplysninger og informasjon om ordenes opprinnelse.

Tilgjengelig i hele verden

– Det er avgjørende viktig for oss at informasjon om godt og korrekt norsk er enkelt tilgjengelig for alle brukere av norsk i Norge og ellers i verden. Når ordbøkene nå kommer på flere plattformer, kan vi nå enda flere brukere, sier språkdirektør Åse Wetås.

De to ordbøkene, som eies og utvikles av Universitetet i Bergen og Språkrådet i fellesskap, er åpne og tilgjengelige for alle. De kom ut første gang i 1986.

Bokmålsordboka har rundt lag 65.000 oppslagsord, mens Nynorskordboka har 90.000.

Du finner appen Ordbøkene i Google Play og App Store. Den er gratis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer