Bokmåls- og nynorskordboka som app

Endelig kom ordbok-appen som erstatter bøkene

Har du en gammel lefse av en Bokmålsordbok, kan den få hvile nå. En app gir deg mulighet til å søke i både den og Nynorskordboka. 

ENDELIG SOM APP: Språkrådet og Universitetet i Bergen har nå utgitt Ordbøkene - en gratis app som inneholder både Bokmåls- og Nynorskordboka. Foto: Bjørn E. Loftås
ENDELIG SOM APP: Språkrådet og Universitetet i Bergen har nå utgitt Ordbøkene - en gratis app som inneholder både Bokmåls- og Nynorskordboka. Foto: Bjørn E. Loftås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riktignok har mange allerede benyttet seg av muligheten til å søke elektronisk etter skrivemåter og definisjoner via nettutgaven av de to bøkene. Med appen Ordbøkene blir det enda enklere – med mobil og nettbrett innen rekkevidde i de fleste situasjoner.

– Utvikling av appen er et viktig steg i en modernisering og tilgjengeliggjøring av de digitale delene av nettordbøkene, sier IT-direktør ved Universitetet i Bergen, Tore Burheim.

Modernisering

Etter at Universitetet i Bergen tok over ansvaret for språksamlingene, var første steg å få en forsvarlig driftsplattform, mens appen er andre steg, forklarer han.

OMFATTENDE: Du får både ordforklaringer, definisjoner og hjelp til bøying i appen. Skjermdump: Dinside
OMFATTENDE: Du får både ordforklaringer, definisjoner og hjelp til bøying i appen. Skjermdump: Dinside Vis mer

– Nå starter arbeidet med en mer grunnleggende modernisering.

Bokmåls- og Nynorskordboka er svært populære. Hittil i år er det søkt mer enn 19,6 millioner ganger i ordbøkene.

Ordbøkene oppdateres løpende med gjeldende rettskriving. Når man slår opp på et ord, finner man definisjoner, brukseksempler, bøyingsopplysninger og informasjon om ordenes opprinnelse.

Tilgjengelig i hele verden

– Det er avgjørende viktig for oss at informasjon om godt og korrekt norsk er enkelt tilgjengelig for alle brukere av norsk i Norge og ellers i verden. Når ordbøkene nå kommer på flere plattformer, kan vi nå enda flere brukere, sier språkdirektør Åse Wetås.

De to ordbøkene, som eies og utvikles av Universitetet i Bergen og Språkrådet i fellesskap, er åpne og tilgjengelige for alle. De kom ut første gang i 1986.

Bokmålsordboka har rundt lag 65.000 oppslagsord, mens Nynorskordboka har 90.000.

Du finner appen Ordbøkene i Google Play og App Store. Den er gratis.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!