Google Drive blir tilgjengelig i nettleseren, på PC/Mac og på mobil/nettbrett.  Foto: Google
Google Drive blir tilgjengelig i nettleseren, på PC/Mac og på mobil/nettbrett. Foto: GoogleVis mer

Endelig kom Google Drive

Gratis nettlagring hos Google.

Det er flere år siden ryktene først begynte å gå om at Google hadde en nettlagrings-løsning på trappene. Ja, til og med navnet Google Drive har vært brukt ved en rekke anledninger, og nå er omsider tjenesten en realitet.

Vi snakker her om lagring av bilder, videoer og dokumenter på Googles servere, for tilgjengelighet overalt, enkel deling og samhandling. Sistnevnte innebærer blant annet at flere kan aksessere og jobbe på samme dokument samtidig - direkte i nettleseren.

Egen mappe

Google Drive (eller Google Disk som tjenesten er døpt på norsk) blir tilgjengelig som en egen mappe på PC-en eller Mac-en din, og kan også aksesseres fra Android-mobiler. En iOS-app er under utvikling.

I tillegg har Google Drive innebygd viser for en haug med filformater, inkludert dokumenter, videoer, bilder og mye annet. Du kan til og med søke i skannede dokumenter, takket være innebygd OCR-mekanisme. En rekke apps som gir tilleggsfunksjoner er også klare ved lansering.

5 GB gratis

I utgangspunktet får alle som registrerer seg 5 GB gratis lagringsplass, men dette kan du øke mot betaling. Det koster for eksempel 4,99 dollar i måneden for 100 GB (ca 35 kroner). Dette er noe mer enn hva Microsoft tar for sin SkyDrive-tjeneste, som også er blitt oppgradert og integrert i Windows og MacOS. Maks lagringsplass hos Google er imidlertid 16TB, så her finnes modeller for en hver smak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle betalende brukere får samtidig økt sin Gmail-kapasitet til 25 GB.

Denne videoen viser litt av hva tjenesten går ut på:

Da vi sjekket onsdag morgen, var ikke Google Drive tilgjengelig, men tjenesten er under utrulling. Du finner mer informasjon på Drive.google.com.

Les også: Microsoft oppgraderer SkyDrive.