Endelig 3D-spill med filmkvalitet

NYHET: Nvidias nye grafikkbrikke gjør det mulig å få enda mer realisme i spillene. Endelig er grafikkortene i stand til å levere noe i nærheten av det vi ser på film. Sjekk bildene!

Ikke film - men 3D-grafikk fra Nvidias nye kort
Se bilder fra lanseringen her

PARIS (DinSide Data): Nvidias etterlengtede GeForce 7800 GTX er lansert med et forrykende multimedieshow i en nedlagt fabrikkbygning i Paris . Kortet er allerede dobbelt så raskt som forrige generasjon - og snart ser du ikke forskjell på spill og filmer, sier Nvidia.

Kortene i 7800-serien skal være basert på den samme grafikkbrikken som selskapet utviklet for Playstation 3-konsollen til Sony - og byr på dobbel ytelse, bedre bildekvalitet og flere effekter enn noen sinne.

Grafikkortenes hellige gral?

Endelig 3D-spill med filmkvalitet


- Vi begynner å nærme oss grafikkortenes hellige gral, sa Dan Violi, Nvidias visepresident, ved lanseringen. - Snart klarer vi å lage spill som er like realiststiske som filmer.

I følge Nvidia er grafikkortene deres nå blitt så kraftige at de snart kan erstatte en 3 GHz PC-prosessor - G70-prosessoren som sitter i 7800 GTX-kortet har for eksempel tre ganger så mange transistorer som en av AMDs beste.

Grafikkortet 7800 GTX har en klokkefrekvens på 430 Mhz og bruker minne på 1200 Mhz, med 24 eksekusjonsenheter mot 16 i forrige toppgenerasjon. Det kan dermed flytte 38,4 gigabyte i sekundet (mot 6,4 GB/s med vanlig DDR400-minne).

Grunnen til dette er en fullstendig omdesignet kjerne; ikke bare er eksekusjonsenhetene flere - de jobber 30 % raskere. Totalt blir altså ytelsen omtrent 100% bedre enn GeForce 6800 Ultra, Nvidias forrige råskinn.

Nyere og bedre lyseffekter

7800 GTX kalles den andre "Shader"-generasjonen til Nvidia; og markerer at revolusjonen med per-piksel-belysning fortsetter. Der grafikkortene før regnet ut flater og strukturer, er de nå kraftige nok til å regne ut bevegelsene og lysstyrken til hvert eneste bildepunkt på skjemen - ofte opp til seksti ganger i sekundet.

Med Shader Model 3 (som kom i DirectX 9c) blir det også mulig å justere lysstyrken i langt flere nivåer enn tidligere, som gir mer realistiske scener der for eksempel stor lysstyrke ikke blender for resten av detaljene.

Endelig 3D-spill med filmkvalitetForskjellen på gammelt og nytt

Se flere bilder her

Det er også mulig å lage flere og mer detaljerte strukturer - som for eksempel at murvegger nå ikke lenger trenger å være "flate," og lyset reflekteres etter bulkene i dem.

Demonstrasjonen av disse teknologiene i Paris viste at dette faktisk gir betraktelig bedre bildekvalitet og innlevelse i spillene. GeForce 6800 støtter også dette - men med stort ytelsestap.

Ikke så mange spill

Hittil er det bare noen få spill (som Far Cry og Splinter Cell Chaos Theory) som støtter dette, men i fremtiden kan det komme flere; blant annet Hitman Blood Money og Unreal 3. Sistnevnte har allerede blitt vist frem flere ganger med svært imponerende effekter.

GeForce 7800 GTX er i følge Nvidia så kraftig at PC-prosessoren blir flaskehalsen i de fleste tilfellene. I følge testen gjort av Nvidia har de aller fleste spillene omtrent samme ytelse med kortet på alle oppløsninger opp til 1600 x 1200 bildepunkter.

Nå er spørsmålet hva det "koster" i nedsatt ytelse når du skrur opp bildekvaliteten, bruker kantutjevning og andre effekter. Det er ikke tilfelle med 7800 GTX, sier Nvidia.

Samlet sett får kortet 7600 i 3Dmark 05 - som du for eksempel kan sammenligne med andre grafikkort vi har testet

SLI over alt?

Endelig 3D-spill med filmkvalitet


GeForce 7800 GTX er ikke bare dobbelt så rask som forrige Nvidia-serie, det bråker også langt mindre og krever nøyaktig like mye strøm. I tillegg er ett GeForce 7800-kort raskere enn to 6800-kort koblet til SLI - en teknologi vi vil høre en hel del mer om fra Nvidia:

- Nå lanserer vi også folke-SLI-kortet GeForce 6600 la Nvidia til helt på slutten. Det vil gjøre et SLI-system langt billigere; men antakelig vil det fortsatt være dyrere enn å kjøpe et enkelt kort med ytelse ett hakk over.

Mange av leverandørene på lanseringsfesten var også veldig spent på når Nvidia fjerner avhengigheten av identiske grafikkort i SLI - og når selskapet vil ta bort "broen" som må installeres på kortene. Nå som ATI har kommet med en SLI-konkurrent er det ikke mange som tror det vil ta særlig lang tid.

GeForce 7800 GTX er tilgjengelig ved lanseringen for første gang i manns minne; og det koster mellom 5000 og 5500 kroner i enkelte nettbutikker.

I løpet av sommeren ryktes det at også ATI vil komme med kraftige nye grafikkort som også støtter alle disse teknologiene. Da kan vi nok vente et oppgradert GeForce-kort også.

Se de forskjellige kortene fra lanseringen her