<B>SPESIALISERING:</B> Google søkefunksjon er i forandring om dagen. Forandring fryder.
SPESIALISERING: Google søkefunksjon er i forandring om dagen. Forandring fryder.Vis mer

Enda mer spesialisering fra Google

Søket raffineres, forbedres og justeres. Vi er spesialt glad for én nyvinning.

Det er en kjensgjerning at de aller færreste blar seg forbi den første siden med søketreff. Tilhører du dem som faktisk blar seg fram til side 10 av et Google-søk, utgjør du en så liten minoritet at vi kunne samlet sammen hele gjengen på et toalett på McDonalds - og dere ville fortsatt hatt albuerom.

Google vet naturligvis dette, og derfor driver de stadig vekk og finpusser og justerer søkefunksjonen du finner på www.google.com. De siste ukene og månedene har det florert av nyvinninger på hovedsøket, og den siste ble lansert så seint som torsdag denne uka.

Det er en funksjon vi har ventet på.

Færre treff = bedre søk

Den gjør det nemlig mulig å vise færre treff fra nettbutikker og andre som ønsker å selge deg noe, framfor å informere deg om noe. Mange som har søkt på produkter og lagt til ordet "review", vet at størsteparten av treffene veldig ofte kommer fra nettbutikker, og ikke, for eksempel, fra publikasjoner som faktisk har testet produktet du søkte etter.

Enda mer spesialisering fra Google


Ved å trykke på "fewer shopping sites" rensker Google opp i treffene på imponerende vis, og selv om du ikke blir kvitt alle salgskanalene, går treffsikkerheten garantert opp.

Skulle du være i shoppinghumør kan du naturligvis velge "more shopping sites", en selvforklarende variabel som inkluderer enda flere nettbutikker og liknende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere valg

SØKEVALG: En del av disse søkeavgrensningene har vært tilgjengelig en stund allerede, men noen er helt nye.
SØKEVALG: En del av disse søkeavgrensningene har vært tilgjengelig en stund allerede, men noen er helt nye. Vis mer


Det stopper selvfølgelig ikke der. Google har i tillegg til de allerede nevnte alternativene, lagt til hele sju nye søkebegrensninger. De mest interessante for min del er "not visited" (begrenser søketreffene til nettsider du ikke har besøkt før), "blogs" (søket gjøres kun i blogger), for ikke å snakke om muligheten til å søke innenfor gitte tidsintervaller.

Du kan for eksempel velge å begrense søket til rykende ferske URLer som er publisert den siste timen, eller du kan fortelle Google at du bare vil se treff mellom 24. april 1998 og 25. mars. 1999. For eksempel.

Andre funksjoner som har blitt introdusert mer eller mindre i det stille de siste månedene er muligheten til å søke bare i diskusjonsforum, for ikke å snakke om at du kan søke utelukkende etter anmeldelser av din siste favorittplate, -film, eller -spill.

Enda mer tekst

"More text"-valget er også nyttig hvis du ønsker se mer tekst fra nettsidene før du eventuelt klikker deg videre, slik som for eksempel her.

Du får tilgang til de ulike søkevalgene ved å først gå til den engelske versjonen av Google (velg "Google.com in English" hvis du befinner deg på google.no), og deretter velge "show options" like under søkefeltet (kommer først opp når du har foretatt et søk fra forsida).