Enda ett nytt liv for SoundBlaster?

Enda ett nytt liv for SoundBlaster?

Det finnes mange Soundblaster Live!kort, som ble kjøpt for å lage musikk. Det resulterte i en god del frustrerte eiere, men det finnes håp.

Publisert
Sist oppdatert

På papiret hadde SoundBlaster Live! imponerende finesser og egenskaper. Etter hvert ble også prisen svært lav og man fikk mye for pengene.

Mens utviklingen av operativsystemer og musikkprogrammer har gjort store sprang videre, har det ikke skjedd noe på driverfronten for SBLive! Derimot kom det en ny generasjon maskinvare, SoundBlaster Audigy, og med denne kom det endelig en ASIO-driver. Dermed kunne den nyeste generasjon SoundBlaster brukes i et moderne hjemmestudio, riktignok med visse begrensninger.

Løftet som ble brutt

Creative Labs kjøpte i sin tid EMU, en amerikansk produsent av profesjonelle elektroniske musikkinstrumenter. Disse hadde utviklet signalprosessoren EMU10k1, som ble kjernen i SoundBlaster. EMU APS, en storebror av SBLive! var også tilgjengelig, med samme brikken, men med bedre inn og utganger – og ikke minst – langt mer avanserte drivere og styreprogrammer. Du kan lese vår test av kortet her

Creative annonserte at versjon 2.0 av driverne til APS også skulle støtte SBLive!, men dette ble ikke noe av – Creative trakk løftet tilbake.

I mellomtiden hadde programvaren til EMU APS blitt crack’et, slik at den kunne brukes på SBLive også. Men APS-driverne var basert på gammel Windows-teknologi kjent som VxD. Disse er ikke kompatible med kjernen i Windows 2000 og XP, og dermed var løpet kjørt både for EMU APS og for APS-hacket på SBLive.

Men noen russere hadde andre planer...

kX-prosjektet

Våren 2001 begynte Eugene Gavrilov å utvikle nye WDM-drivere for Emu10k og 10k2-baserte lydkort – det vil si SBLive! og Audigy-serien samt EMU APS!

WDM er den nye drivermodellen til Microsoft, som støttes i Windows 98SE, Me, 2000 og XP.
I tillegg arbeides det også med støtte til alle egenskapene hos 10k-prosessorene, som har betydelig DSP-kraft og tildels avansert og fleksibel miksearkitektur.

Og driverne er gratis, og vil fortsette å være det!

Lovende

Vi har bare rukket å teste disse driverne en kort periode med vårt Audigy-kort, men inntrykket er at de både er stabile, fleksible og har mye spennende å by på for de som er interesserte i å lage og produsere egen musikk.

Enda ett nytt liv for SoundBlaster?

Mikseren med kontroll over inn og utganger

Enda ett nytt liv for SoundBlaster?

DSP-effekter kan rutes til forskjellige kanaler

Enda ett nytt liv for SoundBlaster?

Effektparametre kan styres fra MIDI-enheter

Du finner masse info og drivere til nedlastning på kX Prosjektets nettsted.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer