Enda et webkamera på frifot

Et webkamera som også er et digitalkamera og i tillegg kan ta opp relativt lange videosekvenser, det høres spennende ut. Når prisen bare er 1 999 kroner – hva kan vi i realiteten vente oss?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Logiech har to kameraer som kombinerer disse egenskapene, den første og minste modellen ClickSmart 310 kan du lese om i denne artikkelen.

Det største kameraet har fått betegnelsen 510 og har flere finesser. Prisen er også dobbelt så høy.

Fysisk

ClickSmart 510 kameraet er litt større og veier 215 gram – 75 gram mer enn lillebror. Det har et godt grep takket være gummibelegget, og er bedre å holde enn den mindre modellen.

Den største forskjellen er at 510 bruker SmartMedia til lagring, og leveres med et kort på 8MB. Dermed står du langt friere når du skal bruke kameraet på egen hånd, siden du kan kjøpe flere SmartMedia-kort og bytte ut.

Kapasiteten riktignok på hele 120 bilder i den høyeste oppløsningen 640x480, så 8 MB rekker langt.

Dessuten har 510 innebygget blitz, som også øker bruksområdet vesentlig.

Forøvrig kobles kameraet til PCen med USB-kabel og et trykk på knappen på forsiden starter overføring av bildene til PCen. En svært praktisk finesse.

I bruk

Vi testet kameraet med støtteprogrammene både på vår stasjonære PC med Windows XP og vår bærbare med Windows 2000. Innstallasjonen på begge maskinene gikk problemfritt, og programvaren er svært brukervennlig.

image: Enda et webkamera på frifot

Betjeningen er svært enkel. I tillegg til utløserknappen er det to betjeningsknapper. En knapp velger funksjon, den andre velger alternativer for hver funksjon.

Det er bare optisk søker på kameraet. Displayet er en ordinær grå LCD uten belysning, og viser bare innstillingene og hvor mange bilder som er igjen eller bilder du har tatt.

Vi oppdaget fort at bildekvaliteten er vesentlig bedre på denne største modellen. Oppløsningen er på 640x480 punkter i motsetning til 352x288 på 310-modellen, og bildene blir generelt klart bedre.

Det finnes også en modus hvor oppløsningen skaleres opp til ”1,3 Megapiksler” (1280x960). Siden selve CCD-brikken ikke har høyere oppløsning enn 640x480 blir ikke resultatet like bra som et ekte 1,3 megapikslers kamera. Du får ikke med mer detaljer i bildet, det blir bare større.
Denne funksjonen skjønner vi rett og slett ikke poenget med.

Alternativt kan du ta opptil hele 480 bilder i lavere oppløsning - 320x240 punkter.

Utsnitt av bilde tatt i gråvær  640x480 - ubehandlet
Utsnitt av bilde tatt i gråvær 640x480 - ubehandlet Vis mer

Bildekvaliteten er grei til enkel bruk. For vedlegg til epost og til bruk på websider fungerer det helt kurant. Du kan også skrive ut bildene i vanlig fotostørrelse på en god blekkskriver, med et rimelig bra resultat. Vel å merke hvis du er heldig med lysforhold og holder kameraet støtt. Men forstørrelser er ikke noe å tenke på, da avsløres den lave oppløsningen umiddelbart.

For nærfotografering av gjenstander bør du heller koble kameraet til PCen, og jobbe med innstillingene for lysfølsomhet og fargelbalanse i programvaren som følger med. På frihånd med blitz fikk vi ingen brukbare resultater.

Video

Denne biten taklet kameraet bedre enn vi hadde ventet. Vi fikk en bildefrekvens på drøyt 10 bilder/sekund i 320x240 punkters oppløsning, og resultatet var praktisk talt like bra som på vårt eget Canon Powershot G1. Lyd kommer også med, og det er plass til hele 40 sekunders opptak på 8MB SmartMedia. Dette er helt brukbart til små videosnutter for epostvedlegg osv.

Programvare

Pakken som styrer kameraet gir mange muligheter når kameraet er koblet til PCen med USB. I tillegg til opptak av stillbilder og video kna du lage animasjoner, bruke kameraet til overvåkning ved å starte opptak når det registrerer bevegelse, legge ut bilder på nettsteder som Logitech tilbyr, som webkamera til underholdning, konferanser og chat, og til kringkasting av levende bilder, hvis du har en rask internettforbindelse.

image: Enda et webkamera på frifot

I tillegg kommer det med to enkle programmmer for generell videoredigering VideoWave III SE (støtter også DV-kameraer) og PhotoSuite III SE til bildebehandling.

Konklusjon

Kvaliteten og fleksibiliteten er bedre på ClickSmart 510 enn på den lille modellen.

Men kvaliteten som stillkamera kan fremdeles ikke måle seg med dedikerte enkle digitalkameraer, som etter hvert begynner å nærme seg prisnivået rundt 2000 kroner.

Likvel kombinerer det underholdning og praktisk bruk på en utmerket måte, og det kan være en utmerket julepresang til større barn i alle aldre.

Mer info finner du hos Logitech

Listepris er 1 999 kroner inkl mva

Andre webkameraer vi har testet:

Logitech ClickSmart 310
Axis webkamera med innebygget server
Logitech QuickCam Pro
S-Cam 400M FireWire webkamera