Tore Kvam fra Stavanger ble plukket ut til å teste VDSL-teknologien for Telenor. <br />
- Jeg er hekta, innrømmer Kvam.
Tore Kvam fra Stavanger ble plukket ut til å teste VDSL-teknologien for Telenor.
- Jeg er hekta, innrømmer Kvam.Vis mer

Enda, enda, enda raskere Internett

Some guys have all the luck. En av disse er Tore Kvam. Han er plukket ut av Telenor til å teste den nye, superraske bredbåndsforbindelsen VDSL.

VDSL kan enkelt og greit omtales som storebroren til ADSL(assymetric digital subscriber line), som per i dag er den raskeste internettforbindelsen som tilbys over det eksisterende telefonnettet. ADSL er, som navnet tilsier, en assymetrisk linje, i betydningen at vi får høyere hastighet på nedlastning enn sending av data fra maskinen. Med ADSL kan du maksimalt oppnå en nedlastingshastighet på 8 Mbps.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

VDSL står for very high-speed digital subskriber line, og har lik hastighet både til og fra maskinen. Og hvilke hastigheter! Standarden settes av Telenor til 26 Mbps per bruker, men det er teoretisk mulig å oppnå hele 52 Mbps – over eksisterende telefonkabler.

Bredbåndssjokk

For Tore Kvam fra Forus i Stavanger, ble Internett-hverdagen snudd på hodet idet han i sommer ble bedt om å delta i Telenors pilotprosjekt. Fra å irritere seg over oppkoblingstiden på ISDN-linjen, er han nå henrykt over mulighetene som følger med bredbånd.

- Det aller beste med VDSL er tilgjengeligheten jeg nå får ved at jeg alltid er påkoblet nettet, sier Kvam.

Kvam har helt klart opplevd overgangen ekstra stor fordi han gikk direkte fra ISDN til VDSL, uten å prøve ADSL eller andre høyhastighets Internett-tilkoblinger underveis.

Digital-TV på flere TVer samtidig

Kvam kan bruke TVen til å surfe på Internett. Navigere gjør han ved hjelp av et trådløst tastatur.
Kvam kan bruke TVen til å surfe på Internett. Navigere gjør han ved hjelp av et trådløst tastatur. Vis mer

En av fordelene med VDSL er at den høye hastigheten gjør det mulig å sende TV-signaler gjennom de samme linjene. Dette nyter Tore Kvam godt av allerede i dag. Han sitter gjerne og svitsjer mellom å se på TV og surfe på nettet via TVen. Ved hjelp av et trådløst tastatur kan han sitte godt tilbakelent i godstolen og surfe på Internett med TV-skjermen som monitor. Den største fordelen mener han imidlertid er den elektroniske TV-guiden som følger med i pakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når Kvam går inn på en ny kanal, kommer det opp en rute med informasjon om hvilket program som vises, når det begynte, og hvor lenge det varer. Dermed slipper han å zappe fra kanal til kanal for så å oppdage at programmet slutter i det øyeblikk han rekker å sette seg inn i handlingen.

Den elektroniske TV-guiden er riktignok ikke unik for VDSL, men en god hjelper når man har 35 TV-kanaler.
Den elektroniske TV-guiden er riktignok ikke unik for VDSL, men en god hjelper når man har 35 TV-kanaler. Vis mer

TV-guiden har også et eget oversiktsbilde med liste over dine favorittkanaler. Du kan også søke på for eksempel nyhetssendinger, for så å få en oversikt over hvilke kanaler som viser nyheter akkurat nå.

I VDSL-pakken følger det med 35 TV-kanaler, men du kan også betale ekstra for å få andre enn de som er i standardpakken. Du kan se på tre forskjellige kanaler på tre forskjellige TVer samtidig ( i motsetning til for eksempel vanlig parabol som ikke tillater at du ser på en TV-kanal mens du tar opp på video fra en annen kanal).

Video-on-demand i løpet av høsten

Slik VDSL nå er tenkt, med en sammenkobling av Internett, TV og telefoni, vil en stor del av overføringskapasiteten bli brukt til overføring av digitale TV-signaler. Den reelle overføringshastigheten på Internett vil derfor ligge på rundt 2.5 Mbps hver vei. Dette burde uansett være tilstrekkelig for de fleste.

Pilotkundene, som i løpet av det neste året skal øke til rundt 1.000 personer, vil få tilbud om video-on-demand fra slutten av denne måneden. Vi vil komme tilbake til dette i en senere artikkel.

Les videre:
Tjenester på VDSL
Kan du få VDSL?