Enda en USB-nestenbrann!

De ser så uanselige ut, hvor farlige er de?

For kort tid siden skrev vi om en leser som hadde opplevd at det nesten tok fyr i et minnekortadapter som satt i den bærbare PC-en.

Dette er overraskende, fordi vi ikke forventer oss at så små og beskjedne duppeditter koblet til en kontakt på PC-en skal trekke så mye strøm at det blir farlig. Vi er jo vant til å praktisk talt koble oss selv inn i bildet, at det vi kan ta på uten å få støt - det er helt ufarlig.

Slik er det ikke.

Fort gjort

Tenk deg at du har pusset et eller annet med stålull og kastet dotten i søpleposen. Der ligger det også noen gamle regninger, reklame og annet du ikke liker å finne i postkassa. Like etterpå kaster du (endelig) det gamle 9 volts batteriet du har skiftet ut fra røykvarsleren i den samme søpleposen.

Er du så heldig at polene på batteriet treffer stålullen tar det ikke mange sekundene før hele dotten er rødglødende. Er det da noe lettantennelig i nærheten er full fyr neste stadium.

Er det adaptere som er synderen?

Den første leseren som kontaktet oss brukte et adapter til Sony-minnekortet (de skal jo alltid ha sine egne, sære standarder) for å kunne sette dette i kortleseren. Det smeltet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enda en USB-nestenbrann!


En annen leser har sendt oss denne eposten:

«Jeg har en sandisk minnepinne med microSD adapter som jeg bruker som usb-minnepinne. Mens jeg arbeidet med computeren begynte det å lukte svidd, jeg kom da bort i minnepinnen som gav meg 2-grads forbrenning på fingrene. Det begynte å ryke fra pinnen og hadde jeg ikke fått den ut raskt ville det ha vært full fyr og flamme.

Jeg har tatt bilde av minnepinnen og lagt ved denne e-posten. Hadde minnepinnen tatt fyr når jeg ikke var i rommet kunne hele huset ha brent ned.

Tenkte at dette kunne være et tips.

Steven »

Enda en USB-nestenbrann!


I begge tilfellene er det brukt et adapter, altså en enhet som sitter mellom selve minnekortet og kortleseren. Og det er her varmeutviklingen har oppstått.

Les også: Adapter tok nesten fyr

Hvordan USB skal fungere

USB-standarden har en ganske omfattende protokoll, også når det gjelder håndtering av strømforbruk.

For å unngå spenningsfall ved tilkobling skal alle enheter først belaste USB-bussen med et lavt strømforbruk (<100 ma) når enheten plugges inn. Så skal enheten fortelle USB at den krever så og så mye strøm, og dette blir da levert hvis kapasiteten er tilstede. Plugger du en ekstern harddisk inn i en USB-hub hvor det allerede er koblet til flere andre enheter skal du få en melding om at enheten krever for mye strøm og er koblet fra. Denne meldingen dukker opp nede på statuslinjen til høyre.

Det kan virke som uheldige omstendigheter med adaptere (overganger) og driverkretser i PC-en setter disse sikringsmekanismene ut av spill.

Derfor vil vi gjenta vår oppfording om å passe på ved bruk av minneplugger/pinner og særlig når det er adaptere med i bildet:

Ikke gå fra maskinen når disse sitter i, og hvis det er mulig - sørg for å ha en snor eller lignende festet til pluggen slik at du kan dra den ut uten å brenne fingrene.

Kontakt også leverandøren både av minnekort/adapter og PC. De har absolutt interesse av å finne ut hva som kan ha skjedd for å forhindre lignende i framtiden.