FORSTATT KONGE: Apples iPad står for det aller meste nettbrett-salg i verden. Men nå skal salget tredobles, og markedet kan endre seg.  Foto: Apple
FORSTATT KONGE: Apples iPad står for det aller meste nettbrett-salg i verden. Men nå skal salget tredobles, og markedet kan endre seg. Foto: AppleVis mer

Enda billigere nettbrett

I år vil nettbrett-krigen presse prisene for alvor.

Analysebyrået Gartner har gått gjennom IT-tallene for 2010.

Konklusjonen er at verdens befolkning kjøpte nettbrett for nesten 10 milliarder dollar; nærmere 56 milliarder kroner.

- Markedet har gått fra så og si null for et par år siden, til en sunn vekst nå, forteller analytiker Richard Gordon i Gartner til amerikanske Computerworld.

Slik er iPad 2 sammenliknet med iPad 1

iPad er fortsatt kongen

De aller fleste solgte nettbrettene skal ikke overraskende komme fra Apple. iPad er en klar markedsleder verden over.

Som Betanews melder, skal Apple hatt salgsinntekter på 9,5 milliarder dollar på iPad i fjor, ifølge selskapets egne tall. Dermed står konkurrentene igjen med noen få prosent av de totale inntektene i markedet.

KONKURRANSE: Nettbrett med Android 3.0, som Motorola Xoom, kan gi Apple tøff konkurranse i år. Foto: Per Ervland
KONKURRANSE: Nettbrett med Android 3.0, som Motorola Xoom, kan gi Apple tøff konkurranse i år. Foto: Per Ervland Vis mer


Samtidig har analytikerne i IDC meldt at iPads markedsandel sank så mye som 20 prosent i løpet av fjerde kvartal 2010. Men når man allerede er kongen på haugen med god margin, ser det altså ut til at denne nedgangen ennå ikke er noen stor trussel mot Apples luksusbrett.

Tre ganger så stort

Dette kan forandre seg i år.

DinSide har den siste tiden fortalt om mange konkurrenter med ett mål for øye: Kapre nettbrett-folket før Apple gjør det. Android-brett står nærmest i kø fremover, og mange av dem kan ta en god jafs av eplet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er de største iPad-utfordrerne

Uansett hvem som vinner nettbrett-krigen er Gartner sikre på én ting: 2011 blir nettbrettenes år.

De antar at vi vil bruke nesten 30 milliarder dollar på nettbrett dette året; mot ti milliarder dollar i fjor.

1.500 kroner for et nettbrett

Konsekvensen av større konkurranse og større volum, blir som vanlig lavere priser for deg og meg.

Gjennomsnittsprisen på et nettbrett i 2010 lå på rundt 3.000 kroner (543 dollar). I 2011 vil prisen bli banket ned til 2.400 kroner (423 dollar), om analytikerne i Gartner har sett riktig i krystallkulen. Nedgangen vil bare fortsette, og i 2015 blir det spådd at et nettbrett i gjennomsnitt vil koste så lite som 1.500 kroner (263 dollar).

Denne prisnedngangen har vi allerede sett starten av. Den billigste iPad 2 koster nå 3.890 kroner, mot 4.090 kroner for første iPad-en. Og prisene på førstegenerasjons iPad raste nå som noe nyere var på markedet.

iPad 2 blir enda litt rimeligere