Enda bedre søk i XP og Vista

TIPS: Å søke gjennom 100.000 eposter, bilder og musikkfiler på ett sekund høres kanskje ekstremt ut, men er fullt mulig. Her er en gratisløsning som overgår det meste.

Å strukturere filer og eposter har tradisjonelt sett vært en nødvendighet dersom du i fremtiden skal ha noen som helst forhåpning om å finne dem igjen. Du har sikkert vært i en situasjon selv der du har bladd gjennom mappe etter mappe i Utforsker på jakt etter en viktig presentasjon, eller dokumentet du skulle lese gjennom før møtet. Slikt tar tid, og mengden av eposter, mapper, bilder, og filer blir ikke akkurat færre med tiden.

Da Google lanserte sin Desktop Search-løsning høsten 2004 ble plutselig hverdagen langt enklere for alle oss som ikke er flinke til å strukturere filer og eposter. Plutselig holdt det å huske ett ord fra dokumentet du lette etter, og så fant Google det på sekunder, takket være at alt innholdet var indeksert - på beste Google-vis.

Microsoft tatt på senga?

Det påstås at lanseringen kom som et sjokk på Microsoft, som hadde en tilsvarende løsning under arbeid, men som ikke hadde planlagt å lansere den før med Windows Vista et par år senere. Kort tid etter så derfor MSN Search dagens lys, som i starten var litt bob-bob sammenlignet med Googles søk. Snart dukket det opp mange konkurrerende skrivebordssøk-løsninger, blant annet fra Copernic, AskJeeves og ikke minst fra Yahoo!.

Hva med deg?

Hvilken løsning foretrekker du? (Avsluttet)
Standardsøk + god struktur på filer og mapper holder for meg!(34%) 179
Google Desktop Search(32%) 169
Windows (MSN) Desktop Search(13%) 68
Copernic Desktop Search(10%) 54
X1 eller Yahoo! Desktop Search(7%) 35
Annet skrivebordssøk(4%) 23
AskJeeves Desktop Search(1%) 5
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Siden har både Google Desktop Search og MSN Search (senere Windows Live Search) kommet i flere nye versjoner, med flere funksjoner, bedre indeksering og raskere søk. Vista er lansert, og den samme indekseringsmotoren som er brukt i Live Search er nå bakt inn i operativsystemet som standard, og søkefeltet er på plass i nær sagt alle programvinduene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette gjør det ikke akkurat enkelt for konkurrentene, med mindre de tilbyr noe langt mer enn hva Microsoft har klart å få til. Det er her X1 kommer inn i bildet, som er grunnlaget for et annet populært skrivebordssøk, nemlig Yahoo! Desktop Search. Men X1 er enda et hakk mer avansert.

Også nettverkssøk

I motsetning til skrivebordssøket i Windows Vista er X1-klienten et frittstående program, og indekseringen er ikke avgrenset til bare harddisken(e) i PCen din, også nettverksstasjoner kan inkluderes. OPPDATERT: Nettverkssøket er imidlertid ikke tilgjengelig i gratisversjonen.

Klikk på bildet for å se det i full størrelse
Klikk på bildet for å se det i full størrelse Vis mer


Men fordelene stopper ikke der. X1 kan for eksempel indeksere innholdet i over 370 forskjellige filformater, mens skrivebordssøket i Vista er først og fremst optimalisert mot Microsofts egne programmer (noen plugins finnes riktig nok). På epostsiden støtter X1 for eksempel både Eudora, Lotus Notes og Mozilla-klienter i tillegg til Outlook og Outlook Express - rett ut av boksen.

X1 kan også forhåndsvise en rekke av de støttede filtypene - uten at du behøver å åpne programmet som er tilknyttet - inkludert zip-filer, musikk og videofiler. Du kan til og med forhåndsvise mange av filtypene selv om du ikke har installert programmer som støtter dem!

Grensesnittet er enkelt og funksjonelt, men burde nok fått seg en overhaling for å komme helt på 2007-nivå. Fra menylinjen kan du velge å søke i epost, vedlegg, kontakter, filer, bilder, musikk, eller i alle sammen på en gang. Du kan søke i "alt", eller avgrense søket til filnavn, dato, kilde og en rekke andre argumenter.

På oppgavelinjen kan du hele tiden ha X1-søket tilgjengelig.
På oppgavelinjen kan du hele tiden ha X1-søket tilgjengelig. Vis mer


Lynraskt i forhold til konkurrentene

Søket starter mens du skriver, og resultatene foreligger derfor så kjapt at de som regel er på plass så snart du har fullført søkestrengen - og som regel langt raskere enn konkurrerende løsninger, vil vi påstå. Resultatene vises i sorterbare kolonner, mens forhåndsvisning av innholdet dukker opp til høyre. Du kan også slette filer og eposter direkte fra utlistingen, i motsetning til for eksempel Google Desktop Search, der søkeresultatene er "read only". Søk kan dessuten lagres og hentes frem igjen ved behov.

Avhengig av hva som forhåndsvises, blir du presentert for forskjellige valg i knappelinjen over forhåndsvisningsvinduet. Da vi for eksempel hadde søkt oss frem til en Photoshop-fil, fikk vi valget mellom å åpne filen i tilknyttet program, sende filen som vedlegg i en epost, åpne mappen som inneholdt filen, skrive ut innholdet, eller slette filen. Dermed integreres søket med vanlige funksjoner, og bidrar til at du gjør jobben mer effektivt.

Indeksering av 191.101 elementer (alt av filer og eposter på harddisken vår) tok et par-tre timer mens PCen ikke var i bruk. Tiden avhenger av hvor rask PC du har, og om PCen er i bruk under indekseringen eller ikke. Krever andre oppgaver store ressurser, stopper indekseringsmotoren midlertidig til det igjen blir rom for å fortsette.

Vi opplevde uansett indekseringen som mye raskere enn både Google Desktop Search og MSN Search. Indeksen lagres under mappen Documents and Settings, og i vårt tilfelle la den beslag på rundt 790 MB. Under Options på programmenyen kan du selv bestemme hvor indeksen skal lagres.

Hvor ofte indeksen skal oppdateres, bestemmer du selv. For Outlook oppdateres indeksen i utgangspunktet hvert 30. minutt, mens filer på harddisken indekseres så snart de dukker opp.

Du har en rekke muligheter med hensyn til å skreddersy indeksering og søk.
Du har en rekke muligheter med hensyn til å skreddersy indeksering og søk. Vis mer


Gratis klientprogram

X1-klienten er egentlig en del av totalpakken X1 Enterprise Search, men kan brukes frittstående og er da helt gratis. Trenger du support koster det riktig nok penger. X1 fungerer kun i Windows 2000, XP og Vista, og programmet i seg selv opptar rundt 35 MB harddiskplass. I tillegg bør du ha rundt 1 GB ledig til indeksen, i følge utviklerne.

X1 Enterprise Client kan lastes ned fra denne siden (engelsk), og en installasjon kan absolutt anbefales!

Les også:

Derfor teller søket
Få tilbake slettede filer