AOC i2367fh: Ingen rammer, front av glass og tynn som en strek.  Foto: Produsenten
AOC i2367fh: Ingen rammer, front av glass og tynn som en strek. Foto: ProdusentenVis mer

Enda bedre PC-skjermer?

Hva savner vi på PC-skjermene? IPS-skjermen AOC i2367fh kan varsle nye trender.

PC-ens død er sterkt overdrevet, og det samme gjelder PC-skjermene. Ser man på arbeidsplassene rundt omkring i verden er det ikke nettbrett og små bærbare som gjelder. Vi snakker fremdeles om kraftige PC-er og svært ofte to eller flere skjermer. Skrivebordene blir mindre, men skjermene blir flere og større.

Bilderørskjermene forsvant fra de fleste arbeidsplassene i god tid før vi var ti år inne det nye millenniet, og entusiastene handlet allerede rett etter tusenårsskiftet da prisene kom ned på et akseptabelt nivå.

I dag har prisene på LCD-skjermer kommet ned på et nivå som ligger lavere enn de gamle CRT noen gang lå på, selv da de ble dumpet på vei ut av markedet.

Men har skjermene blitt så bra at de ikke kan bli bedre, bare billigere? Eller er det noen viktige parametre som har rom for forbedringer?

En ny skjerm fra AOC har egenskaper som varsler nye trender.

AOC i2367fh

Det mest iøynefallende med denne skjermen er at den ikke har rammer. Fronten er glatt og dekket av glass og det er bare en beskjeden kant på to millimeter rundt topp og sider. Vanligvis har skjermer gjerne mellom en eller to centimeter kant rundt selve skjermpanelet, uansett prisklasse, dimensjon og produsent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

AOC i2367fh Foto: Produsenten
AOC i2367fh Foto: Produsenten Vis mer


Spesielt når man bruker flere skjermer er denne egenskapen svært velkommen. Selv om man kan leve med noen centimeter med plast og luft mellom skjermene, blir det en langt triveligere verden når det bare er en tynn strek som skiller.

Skjermene har 8-bits IPS-panel med betraktningvsvinkel på 178 grader i begge retninger. De fleste rimelige IPS-panelene i det siste har vært 6-bits eIPS, med mindre dynamikk. Denne har også sRGB fargeprofil.

Tilkoblingene er analog VGA og to HDMI-kontakter, praktisk når man har flere kilder.

AOC i2367fh Foto: Produsenten
AOC i2367fh Foto: Produsenten Vis mer


En ny trend

Prisnivået der skjermen allerede er i salg ligger på under 200 dollar, litt over 1.100 kroner, som er svært lavt for IPS-skjermer.

Apple har allerede vært inne på denne løsningen på sin iMac, men først nå i det siste ser dette ut til å bli en trend i markedet for PC-skjermer.

Vi kommer tilbake til test av denne så snart den dukker opp i Europa.

Forrige PC-skjerm vi testet fra Dell er også inne på det samme, i S-serien.

Begge skjermene leveres dessuten med programvare som deler inn skjermen i forhåndsinnstilte felter. Det gjør det langt lettere å håndtere flere programvinduer på skjermen.

Her finner du flere av våre skjermertester.