Encyclopædia Britannica Online

Encyclopædia Britannica er tilgjengelig både som 32 bind hyllepynt, CD-ROM, DVD eller webtjeneste. Vi har testet webversjonen, og sammenlignet denne med versjonen på CD-ROM for å finne ut hvilken variant som gir mest for pengene.

Encyclopædia Britannica Online
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Ett års abonnement på Encyclopædia Britannica Online vil koste deg US$60, som tilsvarer ca. 465 kroner med dagens dollarkurs. Bruker du leksikonet sjeldnere, kan du kjøpe et klippekort, som gir deg ti hele dagers bruk over en periode på seks måneder for US$10, ca. 75 kroner. I tillegg kommer telefonkostnader hvis du bruker tjenesten hjemmefra.

LES OGSÅ:

Samme artikler som på CD-ROM

Artikler med bredde og kvalitet har vært Britannicas varemerke i alle år. Og la det bare være sagt med en gang: det er ingen forskjell på artiklene i webversjonen i forhold til CD-ROM og papirutgaven.

Vi testet 20 artikler innenfor ulike fagfelter (bl.a. søkte vi på Ehud Barak som nylig vant statsministervalget i Israel). Resultatene var ikke mer oppdatert eller samlet enn versjonen for CD-ROM.

Kvaliteten på innholdet i Encyclopædia Britannica er jevnt over høyt, selv om det ikke er særlig oppdatert. Trolig oppdateres artiklene kun én gang per år, samtidig med at ny CD og DVD-versjon kommer på markedet.

Og oppdateringene burde vært bedre organisert: Det er ikke artiklene som oppdateres – det skrives nye artikler, som lenkes til den opprinnelige artikkelen. Dette blir rotet og lite elegant.

Kanskje Britannica har gode redaksjonelle grunner for å gjøre det slik, men vi mener at dette ganske enkelt er for dårlig. Ukentlige oppdateringer med alle viktige hendelser burde være et minimum for en betalingstjeneste som Britannica Online.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette går du glipp av

Multimedia på Internett er naturligvis begrenset sammenlignet med CD-ROM, ettersom filmer og lydklipp ofte tar for lang tid til å laste ned over Internett. Og selv om Britannica Online har bygget opp sine egne erstatninger med multimedia – vi kom over flere eksempler på førsteklasses bruk av Flash – er det lite multimedia i Britannica Online.

Atlaset i webversjonen er derimot en smule bedre enn det som finnes i CD-versjonen, selv om det ikke er særlig detaljert.

Etter vår mening går du har glipp av lite – vi brukte ordet "puslete" som beskrivelse på multimedia på CD-versjonen.

Dette oppnår du

Utover at du sparer penger på webversjonen, er det relativt lite du oppnår med online-versjonen av Britannica. En fordel er likevel at søkerutininene i webversjonen er bedre. Det går faktisk raskere, og det er primært fordi det er raskere for en kraftig server å søke gjennom sin harddisk, enn det er for deg å søke gjennom tekst på CD-ROM.

Britannica Online er ment å være et sted du ofte stikker innom. Derfor trekkes det daglig frem en ny artikkel fra leksikonet som er tidsaktuell, og dessuten utvides leksikonet stadig med fordypningsstoff som dekker ulike temaer som svart kultur i USA og britisk musikk på 1960-tallet.

Her begynner Britannica Online endelig å frigjøre seg fra begrensningene som leksikon i papirutgave har, og fordypningsstoffet var meget lekkert presentert, med lyd, filmer (RealVideo eller QuickTime) og grafiske presentasjoner.

Dessuten slipper du å bekymre deg for noen av de høyst unødvendige tekniske problemene som vi hadde med vår CD-versjon av Britannica

Konklusjon

Encyclopædia Britannica Online får et klart minus fordi den mangler oppdateringer for de siste måneder, og i det hele tatt er svært tynn på innhold for de siste par årene. Dessuten er oppdatert materiale for de siste årene, dårlig organisert ved at det ikke er artiklene som oppdateres.

Multimediakvaliteten er heller ikke spesielt imponerende (som på CD-ROM-utgaven), men siden kvaliteten på artiklene er bra, kan webversjonen av Britannica likevel anbefales. Vil du ha fullt utbytte, bør du minimum ha ISDN-forbindelse. De viktigste oppslagene fungerer OK med modem, men for lyd og multimedia blir dette for tregt.

Her finner du Encyclopædia Britannica Online.