Encarta World English Dictionary

På én CD-plate finner du ordbøker for engelsk, tysk og fransk som ville kostet bortimot 1000 kroner i bokformat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pakken består av fem verk samlet på én CD-plate: Den engelske ordboka inneholder 100.000 oppslagsord, synonymordboka The Original Roget's Thesaurus of English Words and Phrases har 250.000 ord og setninger, mens du i Encarta Book of Quotations finner 18.000 korte og lengre sitater. I tillegg får du Harrap's gode ordbøker for engelsk-fransk-engelsk og engelsk-tysk-engelsk, som har ca. 55.000 oppslagsord for hvert språk.

Sammen med dette får du lydfiler for å gi deg hjelp med uttale, og en mengde bilder som illustrasjoner.

Gode funksjoner

Du finner et begrenset sett med funksjoner i Encarta World English Dictionary. Søkefeltet og den alfabetiske listen med oppslagord er sentrum for all aktivitet. Søk kan finjusteres, og du kan for eksempel velge å bare søke i ordboka, i sitatboka eller blant bildene som følger med.

Encarta World English Dictionary har bygget inn funksjoner for integrasjon med andre programmer, og det ligger et eget ikon på oppgavelinja som setter ordboken i gang med å slå opp ord du har markert i for eksempel tekstbehandleren eller en nettleser. Du kan også hente ut stoff fra ordbøkene, hvor både tekst og formatering kopieres.

Enkel i bruk

Innholdet i dette samleverket er bra, men slett ikke det beste vi har sett. For selv om bredden er bra, savner vi en del av den dybden som Bookshelf har. Vi testet ordbøkene for vanlige og uvanlige ord. Det er lite å utsette, og vi satte spesielt stor pris på at teknologiske nyord er tatt med. Vi hadde dårligere treffrate for moderne slanguttrykk enn vi forventet, men vi konstaterer at bluferdighet ikke har hindret Encarta-redaksjonen i å inkludere tabuord som er vanlige i det engelske språket.

Av annet innhold er vi godt tilfredse med kvaliteten på bildene, de holder stort sett samme gode kvalitet som vi er vant til fra andre Encarta-verk. Men lydklippene er av dårligere kvalitet enn vi hadde forventet. Trolig er det snakk om lydspor med 11 kHz i 8 biters-format, og det er faktisk for dårlig for å fange opp nyanseforskjeller i uttalene.

Søkefunksjonene gir gode resultater, men fritekstsøket er for tregt: det tar opp til flere sekunder på vår testmaskin (Celeron 466 MHz med 128 KB internminne) å utføre. Denne funksjonen er mye bedre i andre verk (bl.a. Encartas egne leksika).

Import- og eksportmulighetene mellom Encarta World English Dictionary og andre programmer fungerer bra, og vi likte særlig muligheten til å kopiere formateringen til sitater når disse skulle limes inn i tekstbehandleren. Vi fant bare én svakhet: du må ofte vente på at CD-ROM-spilleren skal spinne i gang når du slår opp i ordboka.

Konklusjon

Det er allerede flere andre oppslagsverk på markedet som er mer omfattende enn Encarta World English Dictionary. Men samtidig vil dette samleverket dekke de behov de fleste av oss normalt har.

Alt tyder på at Microsoft her retter seg mot ungdomsskoleelever, studenter og de fleste voksne som trenger en god digital ordbok, men ikke noe mer.

Alt i alt blir vi ikke svært entusiastiske over Encarta World English Dictionary, men det er likevel ingen tvil om at det er et solid og godt gjennomført produkt.

  • Encarta Encyclopedia Deluxe 2000
  • Encarta Interactive World Atlas 2000