Encarta Interactive World Atlas

Encarta Interactive World Atlas er alle trykkeriers skrekk. For dette er det ikke mulig å konkurrere med hvis virkemiddelet er papir. Vi har sett på 2001-utgaven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Encarta Interactive World Atlas 2001 leveres på 2 CD-ROM-plater, og selv om dette høres imponerende ut med tanke på alt innholdet, er det ikke spesielt praktisk. Når du bruker de ulike delene av pakken, må du til stadighet skifte plate akkompagnert av ulike feilmeldinger fra Windows.

I 2001-utgaven er det heldigvis kommet en anledning til å kopiere hele sulamitten inn på harddisk slik at du slipper å bruke CD-ROM i det hele tatt. På den annen side vil det stjele 857 MB (!) diskplass, og det er heller ikke noen god løsning for alle.

Kjøp heller DVD-utgaven. Det er den beste løsningen.

Utrolig omfattende

Når det gjelder innholdet, er pakken derimot ganske enkelt enestående. Den består blant annet av mer enn 7.000 artikler, 7.000 bilder, videoer og lydfiler, 10.500 Internett-lenker, 21 kartvarianter, 1,8 mill. stedsnavn, virtuelle flyturer over hele verden og 350 statistiske tabeller.

Interaktivitet De Luxe

Noe av det mest imponerende er all interaktiviteten. Et papiratlas er selvsagt praktisk på den måten at det er lett å bla i, og lett å hente ned fra bokhyllen (ingen booting og oppstart av Windows 2010).

Globusen kan dreies og zoomes ned til Bygdøy Allé. Du kan også se kart med ulik mulitimedia eller temakart som religion, befolkningstetthet osv.
Globusen kan dreies og zoomes ned til Bygdøy Allé. Du kan også se kart med ulik mulitimedia eller temakart som religion, befolkningstetthet osv. Vis mer

Men et CD-ROM-atlas av denne typen er så fantastisk mye mer. Tenk deg å begynne med en jordklode som du kan dreie slik du vil, og zoome deg fra verdensrommet helt ned til Bygdøy Allé hvis du ønsker det (du kan zoome til Bygdøy Allé fordi hovedsteder har bykart. I andre byer er det vesentlig grovere, men likevel imponerende).

Velger du Multidmedia Features fra hovedmenyen, viser atlaset virkelig hva det er godt for, og du blir du presentert for disse valgene:

Du kan fly verden rundt i et 3D-miljø, men grafikken er litt grovkornet og puslete (fyller bare en liten del av skjermen).
Du kan fly verden rundt i et 3D-miljø, men grafikken er litt grovkornet og puslete (fyller bare en liten del av skjermen). Vis mer
Kartene kan vise mange ulike typer informasjon.
Kartene kan vise mange ulike typer informasjon. Vis mer

Multimedia Map: Dette er en karttype som lar deg spille nasjonalsanger og musikklipp fra hele verden. Du kan også se bilder av mennesker, steder og dyr ved å klikke på kartet.

Virtual Flights: Lar deg se verden fra ditt eget ”fly” hvor du selv bestemmer høyden og farten. Temmelig grov grafikk etter vår smak.

Map Gallery: Dette er de klassiske ”atlaskart” hvor du kan velge kart som viser klima, vegetasjon, befolkning osv.

Geography Quiz: Kunnskapsspill om geografi. Etter hvert kan du øke vanskelighetsgraden.

World Compare: Lar deg sammenligne to land eller spesielle trekk som de høyeste fjelltoppene eller de minste landene.

Geography In Depth: dybdeartikler om ulike temaer fra atlaset. Inneholder en mengde lenker til orddefinisjoner osv. Hvis for eksempel ordet ”desert” er brukt i en artikkel, er det lenket til en liten artikkel med en figur som forklarer hva en ørken egentlig er.

World Tours: Flere omfattende temaartikler av typen ”Verdens kvinner”, ”Verdens hovedsteder”, ”Landskap” osv.

Interaktiv statistikk: Velg for eksempel obligatorisk skole (antall år). Nå kan du enten føre musepekeren over kartet for å se antall år i hvert land, eller du kan velge et antall i en graf og klikke på landet som har det antallet år. Dette er statistikker som virkelig er spennende. Atlaset har over 350 slike statistikker.

I tillegg til dette er det en omfattende kobling til Internett (som for øvrig ikke virket da vi testet dette), en ”Researcher” som lar deg samle data fra atlaset og Internett og mange andre mer eller mindre eksotiske funksjoner.

Noen advarsler

Dette atlaset er laget av amerikanere først og fremst for amerikanere. Det bærer hele produksjonen preg av. Det betyr at Norge nok blir betraktet som litt eksotisk, og ikke spesielt viktig. For eksempel er ikke den norske nasjonalsangen tatt med i det hele tatt (den danske, svenske og finske er på plass).

Dessuten er det nok et hinder for mange at absolutt alt er på engelsk. Det hadde ikke hjulpet noe særlig hvis Berlitz hadde oversatt menyene til norsk. Det er jo artiklene og analysene som er viktige, og de er det nok helt uaktuelt å oversette med tanke på hvor uendelig lite det norske markedet er.

Det er nok også noen som vil finne helt klare kulturelle føringer som kanskje ikke passer helt perfekt her hjemme.

Konklusjon

Vi har uansett ingen problemer med å anbefale dette atlaset. Med en pris på 4-500 kroner, er dette en investering som kan gi mye kunnskap på en underholdende måte. Det mener vi først og fremst på grunn av all den spennende interaktiviteten.

Men vær oppmerksom på hvor dette atlaset kommer fra. Det hele foregår helt på amerikanske premisser, og det er du nødt til å finne deg i. Hvis du synes det er et problem, bør du styre langt unna.