Encarta Encyclopedia 2000

Når CD-leksikonet Encarta allerede nå trer inn i år 2000, er det med stor forventning vi setter CD-platen inn i maskinen på jakt etter opplevelser som kan sette en god maskin med et kraftig grafikkort på prøve. Her er hva vi fant.

Encarta Encyclopedia 2000
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Encarta Encyclopedia var for noen år siden en viktig årsak til at mange folk betalte et par tusenlapper for å få en moderne CD-ROM-leser satt inn i PCen. Encarta ga nemlig muligheten til å oppleve filmer, lyder og musikk sammen med et effektivt og elegant fullblods leksikon.

LES OGSÅ:

Den nye versjonen har fått navnet Encarta Encyclopedia 2000, og er den enkleste versjonen av Encarta. Den inneholder litt over 30.000 oppslagord, 7.000 fotografier og illustrasjoner, et lite atlas, 29 filmer, 74 animasjoner og ti 360-graders bilder. Dette er klart mindre enn Deluxe-utgaven, men til gjengjeld får alt plass på én CD.

Brukergrensesnittet oppgraderes

Det første som slår oss i møtet med Encarta 2000, er at brukergrensesnittet har endret seg mye, og er nå nesten identisk med Online-versjonen av Encarta. Encarta 2000 preges av rene linjer og store åpne felt. Tekst og illustrasjoner er ordnet i bokser med enkle bakgrunnsbilder.

Søkefunksjonene er blitt kraftig endret. I tidligere versjoner av Encarta var det to nivåer for søk: et hvor du bladde deg gjennom en alfabetisk liste, og et avansert fritekstsøk. Encarta forener nå disse to søkene på en elegant måte, og når du skriver inn et søkeord, viser Encarta først artikler med treff i tittel, og deretter med treff i brødtekst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lange artikler er organisert annerledes enn tidligere. Borte er innholdsfortegnelsen til venstre, og i stedet får du bokser med informasjon om multimedia, relaterte artikler og utdypende informasjon.

Artiklene er typesatt med mer luft i teksten. En linjeavstand på 1,5 og stor tekst i Verdana skal bidra til å øke lesbarheten. Også dette er bortimot identisk med Online-versjonen av Encarta.

Multimedia som skuffer

Men hva skjer i multimediaavdelingen hos Encarta? Er den lagt ned? Er det gå-sakte-aksjoner? Vi vet ikke, men vi er lamslått over hvor dårlig multimedia vi finner i Encarta 2000. Denne utgaven lanseres faktisk uten nye filmer og animasjoner.

Undertegnede har Encarta 1996 som fungerer utmerket på en gammel 486-maskin. Og du finner akkurat de samme filmene og animasjonene i denne utgaven som du nå får i 2000-utgaven! Med samme kvalitet!

Det betyr at du fortsatt kan hygge deg med 3 sekunder med kjøttetende plante som fanger frosk, 7 sekunder med spirende frø og 22 sekunder med tegnefilmheltene Mutt and Jeff osv. Alt i alt er det bare snakk om noen få minutter med film, det meste uten lyd.

Animasjonene er, i motsetning til filmene, nyttige. Men akk så dårlige. Stort sett dreier det seg om elevarbeider i Shockwave uten lyd og med en avspillingshastighet som får deg til å lure på om maskinen din har sluttet å fungere.

For fotografier er situasjonen bedre. Det er ganske mange fotografier, og kvaliteten er jevnt over god.

360 graders bildene er flotte, men det er jo bare 10 av dem! Og flere er mildt sagt unyttige til annet enn underholdning. Hva med stedsbetegnelser som "Alpene" eller "sentrale Tunisia"? Andre Encarta-utgaver vi har testet har satt bildene inn i en sammenheng, hvor du har hatt muligheten til å utforske templer i Egypt eller vandre rundt i slavekolonier i Afrika.

Innhold som holder

Gjennom flere års bruk av Encarta, Britannica og noen andre mindre CD-leksika, er min erfaring at innholdet er av høy klasse.

Det finnes selvsagt feil i Encarta, men ikke mange. Artiklene er velskrevne, lettfattelige og glimrende organisert. I motsetning til sin viktigste konkurrent, Encyclopædia Britannica, er alle artikler i Encarta skrevet etter samme mal, og alle artikler oppdateres hvert år.

En liten svakhet er imidlertid at de månedlige oppdateringer som lastes ned over Internett ikke smeltes sammen med innholdet som ligger på CDen, slik at artiklene alltid er mest mulig oppdatert. Fortsatt fungerer de månedlige oppdateringene som løse artikler som kommer som tillegg til innholdet som finnes på CDen.

Konklusjon

Vi liker endringene i brukergrensesnittet svært godt. Encarta var elegant, og er nå blitt enda flottere. Søkerutinen er den beste vi har sett i noe CD-produkt, og er Encyclopædia Britannica fullstendig overlegen.

Multimedia-elementene holder ikke mål, og hvis Encarta trenger inspirasjon til hvordan skikkelig multimedia skal lages, kan de anskaffe seg et eksemplar av norske Caplex.

Ikke kjøp Encarta for multimedia-opplevelsene, kjøp det fordi du trenger et godt oppslagsverk. Men smartest er det allikevel å droppe hele CD-styret og holde seg til Online-versjonen. Her får du får flere og lengre artikler for færre kroner.

Eller du kan vente til vi har testet Deluxe-versjonen av Encarta 2000. Kanskje den holder mål?