Encarta Deluxe 2000

Encarta har gjennom flere år vært et ledende CD-leksikon. Nå lanseres Deluxe 2000, som inneholder relativt få nyheter, selv om alt ser annerledes ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Encarta Deluxe 2000
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Encartas standardutgave fikk en middels god kritikk da vi testet den tidligere i høst, og det var derfor med en viss skepsis vi åpnet Deluxe-utgaven og så at vi nå står overfor et leksikon fordelt på hele tre CD-plater.

LES OGSÅ:

Innhold

Vi målte Encarta Encyclopedia Deluxe 2000 til å omfatte ca. 36.000 oppslagsord i leksikondelen (3.500 nye) og 40.000 oppslagsord i den engelske ordboka. I tillegg kommer 1.065 journalistiske artikler og utdrag fra litterære verk.

Når det gjelder multimedia, får du 14.000 bilder, 1.330 lydklipp, 102 videoer, 77 animasjoner, 591 kart, 79 snurre-rundt-bilder, pluss 31 virtuelle reiser med i alt 102 ytterligere snurre-rundt-bilder.

Utover dette inneholder Encarta et kunnskapsspill, tidslinjer, interaktive presentasjoner, digitale plansjer hvor bilder, filmer og lyd sammen presenterer et bestemt tema og undervisningsprogrammer beregnet for lærere med elever i barne- og ungdomsskolen.

Funksjoner

Ettersom innholdet er så mangfoldig, blir det også mange mulige bruksmuligheter. Kjernen i leksikonet er søkefeltet og artikkellisten. Her kan du utføre fritekstsøk eller rulle deg frem til ønsket oppslagsord. Nytt av året er at alt innhold føres opp her, slik at bilder, artikler, lyder og filmer vises som én liste. Samtidig byr Encarta på mange metoder for å avgrense søk og lister over artikler og multimedia.

Mye av materialet er blitt samlet i kategorier, slik at du for eksempel kan bla deg gjennom serier av artikler som dekker til dels svært spesialiserte tema.

Encarta Encyclopedia Deluxe 2000 har et omfattende system med interne lenker, slik at du kan ledes videre til artikler som dekker nærliggende tema med det du leser om. Dessuten kan du ved å dobbeltklikke på ord i leksikonet slå opp direkte i den engelske ordboken for å få skikkelige orddefinisjoner.

Oppdateringer og utfyllende materiale er tilgjengelig over Internett. Gjennom et helt år skal brukere av Encarta kunne laste ned månedlige filer som dekker de viktigste hendelser i foregående måned. Dessuten har mange artikler lenker til relevante webtjenester.

I bruk

En av de viktigste nyhetene med Encarta er et nytt og enklere utseende. Mens tidligere versjoner av Encarta var dominert av svarte bakgrunner, er det nå hvitt som dominerer. Noen vil kanskje synes at det er blitt litt lyst, men vi opplevde dette som et fremskritt både når det gjelder estetikk og lesbarhet. Organiseringen er også annerledes, bilder blir nå lagt inni teksten, mens de tidligere bare var tilgjengelig gjennom tekstlenker.

image: Encarta Deluxe 2000

Søkerutiner og navigering er lik tidligere versjoner av Encarta, og takk og pris for det. Akkurat det fungerte – og fungerer – svært bra: det er nemlig svært lett å finne frem gjennom jungelen av artikler og multimedia. En viktig nyhet i denne utgaven er at Encarta hjelper deg hvis du skriver feil i et søkefelt, og kommer med forslag til andre skrivemåter.

Encarta er raskt, svært raskt, og på våre to testmaskiner (én rask Pentium II og én tregere MMX 200) slapp vi elegant unna ventetid. Søk skjer på få sekunder, og kvaliteten på søkeresultatene er svært god.

Vi er mindre tilfredse med organiseringen av materialet som er tilgjengelig over Internett. På samme måte som i tidligere versjoner blir nemlig de månedlige oppdateringene lagt inn som egne artikler, men de er ikke søkbare. Og Encarta-redaksjonen synes å ha vært temmelig halvhjertede da de opprettet lenker til webtjenester i selve Encarta. Det er for eksempel ikke en eneste lenke for Oslo, mens Yahoo! har så mye som 121 lenker.

Kvaliteten på faktainnholdet

Vi har satt stor pris på Encarta gjennom mange år, fordi artiklene er velskreve og godt organiserte. Dette er videreført i denne utgaven av Encarta, og vi synes Encartas artikler blir bedre og bedre.

Men det finnes feil i Encarta. Forrige utgaves blunder med å kalle norske Fremskrittspartiet for nynazistisk er rettet opp, men fortsatt blir for eksempel Egypts antikke hovedstad Memfis presentert med et bilde fra Aswan, som er over 500 km lenger sør. Et annet eksempel er at vår egen Thorbjørn Jagland har fått lagt inn en "e" etter "ø"-en i navnet sitt. Noe av dette er pirk, men et leksikon skal være helt korrekt.

Vi kritiserte forrige utgave av Encarta for å bruke ren engelsk uttale i lydkuttene for fremmede stedsnavn. Dette har dessverre ikke blitt rettet opp, og lærer vi at for eksempel Oslo uttales "ouslouuuu".

Mye multimedia, men…

Det mange bilder, filmer, snurre-rundt-bilder og lydklipp i Encarta. Utvalget er fornuftig, og i mange tilfeller blir den pedagogiske kvaliteten svært høy.

Men vi er likevel ikke fornøyd med multimedia-elementene i Encarta. Bildene er riktignok tatt av dyktige fotografer, men er dessverre alt for små. Filmene er korte, små, uten lyd og av helt ordinær bildekvalitet for et CD-produkt. Animasjonene spilles av i et tempo som nesten får deg til å sovne, og de er også uten lyd. Og selv om snurre-rundt-bildene er gode, klarer de ikke å konkurrere med boblebildene i World Book.

På den positive siden må vi bemerke at lydklippene holder høy standard.

Vil du danse CD-balletten?

Encarta Encyclopedia Deluxe 2000 omfatter altså tre CDer. Den første brukes kun ved installasjon, mens de to andre innholder artikler og multimedia. I forrige utgave måtte vi kontinuerlig bytte plater for å se bilder, filmer og annen multimedia. Vi var derfor spent på å se hvordan Encarta-redaksjonen hadde løst dette denne gangen.

De har ikke gjort noe som helst!!! I forrige test brukte vi artikkelen om Louis Armstrong for å illustrere rotet, og denne er uforandret: for å spille av to lydklipp og en liten film må du bytte CD-plate to ganger!!!

Målgrupper

For å full glede av Encarta bør du være nokså stø i engelsk. Språket er ikke av det vanskeligste slaget, men det er flere nivåer over "Ricky Lake"-engelsk.

Innholdet er av høy klasse, og samtidig så godt presentert at vi tror at absolutt alle over 10-12 år, uansett utdannelsesnivå, vil ha nytte av Encarta Encyclopedia Deluxe 2000.

Konklusjon

Vi liker svært godt det Encarta-redaksjonen gjør med brukervennlighet og videreutvikling av artikler. Men vi er misfornøyd med evnen og viljen til å videreutvikle multimedia-elementene. Encarta er nemlig i ferd med å bli skikkelig forbigått av blant andre IBMs Worldbook.

Prisen på denne versjonen av Encarta Encylopedia Deluxe kommer til å ligge på omtrent samme nivå som tidligere, rundt 1000 kroner, men den er ennå ikke tilgjengelig i norske butikker.

Prisen er helt grei, men nettopp den elendige løsningen med to CD-plater gjør at du bør vurdere følgende: Har du liten harddisk og én CD-spiller, bør du sjekke ut Encarta Online Deluxe i stedet. Har du stor harddisk, bør du lage en virtuell CD av minst en av de to CD-platene. Men har du to CD-spillere vil Encarta Deluxe fungere helt utmerket.