En titt på Sony DSC-G1

Vi har trasket rundt tre dager til ende på PMA-messa i Las Vegas og er ikke i tvil: messens mest spennende kamera kommer fra Sony og heter DSC-G1.

Teknologien utvikles stadig, og i bunn og grunn handler det meste om en eller flere av følgende: å få enhetene mindre i størrelse, å få dem til å yte bedre eller å utvide deres funksjonalitet. Det siste har definitivt vært på agendaen hos Sony denne vinteren.

Kameraet som skiller seg ut fra resten av mengden på denne messa, kommer nemlig fra den japanske giganten. Ved første øyekast er ikke DSC-G1 noe ekstra – et relativt lite lommekamera (dog noe større enn for eksempel S-serien til Nikon) med innfelt optikk og et snasent ytre. Når du snur kameraet rundt, derimot, legger du fort merke til skjermen, som er større enn på noe annet lommekamera – tre komma fem tommer diagonalt, og mer er det ikke på baksiden før du skyver litt av ”skallet” til side.

En titt på Sony DSC-G1


Skyhøy oppløsning

Da åpenbarer det seg: denne skjermen er ikke bare større enn hos samtlige konkurrenter – oppløsningen er også skyhøy. Mens de beste skjermene til nå har ligget på 230.000 piksler, har DSC-G1 hele 921.600 av dem (sannsynligvis 1176x784), eller fire ganger så mange som nærmeste konkurrent. Og det synes – bildene har aldri sett skarpere ut på en LCD-skjerm, det skal være sikkert.

En titt på Sony DSC-G1


Sonys tankegang er nemlig like enkel som den er innlysende: svært mange av bildene du tar vises bare på denne skjermen til venner og kjente, så hvorfor ikke sørge for at bildene virkelig ser bra ut?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dog er det ikke bare skjermen som imponerer oss. For det første har DSC-G1 innebygget minne på hele 2GB, som vil være tilstrekkelig for de fleste. Minnekortplass er allikevel å finne dersom du skulle ha lyst på mer, og kameraet kan spille av musikk i MP3-format, samt MPEG4-video, med utgang til hodetelefoner på siden av kameraet. Via medfølgende programvare kan du også laste opp direkte til kameraets internminne.

PSP-grensesnitt

Brukergrensesnittet er også forfriskende til å være et lommekamera, og låner mye fra PSP. På grunn av den høye oppløsningen er menyene ganske stilige, for eksempel med støtte for små forhåndsvisninger av neste og forrige bilde, mens det aktive bildet vises i stort format. Menyene styres via en spak på høyre side av kameraet.

Se film av en preproduksjonsmodell her:

DSC-G1 har dessuten innebygget trådløst nettverk, som gjør det lett å overføre bilder til Pcen, uten behov for USB-kabel. Du kan også sende bildene du har tatt til andre kameraer av samme type, og vi fikk også demonstrert en såkalt ”collaboration mode”, der du kan sette opp 2-4 kameraer i en gruppe, der et hvert bilde som tas av en i gruppen umiddelbart lastes opp til de andre og vises i miniatyrutgave nede i hjørnet. Kjekt når vennegjengen er på tur?

Ellers er spesifikasjonene helt ålreit – 3x optisk zoom med største blender på henholdsvis f/3,5 og f/4,3 på vidvinkel og tele, 6 megapiksler, men med utkjent batterilevetid foreløpig. Lanseringsdato er ikke bestemt ennå, men i følge vår mann hos Sony ville det komme et sted mellom april og juli. Pris i USA blir $600, og bruker vi den vanlige tigangeren betyr det at kameraet vil bli det dyreste lommekameraet på markedet når det slippes her til lands.

Så gjenstår det å se om det er verdt de ekstra pengene.

Flere nyheter fra PMA-messen 2007