En sniktitt på fremtidens dataprodukter

På årets CeBIT-messe viser Sony flere såkalte designstudier, som er en sniktitt på det som kommer de neste årene. Her kan du se bilder av prototypene. Prosessorfabrikanten Cyrix tenker også nytt, og får enorm oppmerksomhet rundt "surfebrettet" WebPad.

Hva sier du til en TV på størrelse med en knyttneve som spiller video fra en Memorystick? Foto: TK
Hva sier du til en TV på størrelse med en knyttneve som spiller video fra en Memorystick? Foto: TK Vis mer

Sony er elektronikkgiganten med mulighet for å påvirke standarder. På årets CeBIT-messe er utgangspunktet anvendelser av lagringsmediet Memorystick, som er et lite minnekort av samme type som CompactFlash og SmartMedia.

Et gjennomgående tema på Sonys utstilling er at databasert musikk, bildehåndtering og videoteknologi vil bli en naturlig del av inventaret i stuen. De kreative kreftene i Sony har derfor tatt for seg objekter vi kjenner fra før, og revitalisert dem med digitale anvendelser.

Elektroniske bilder på veggen

Blant de artige anvendelsene som blir vist, er en elektronisk bilderamme (bilde 1) med port for memorystick. Tanken er at du skal kunne ta et bilde med ditt digitalkamera/skanner, og bruke det som et elektronisk bilde på veggen. Platen har en liten LCD-skjerm, og kan vise ett bilde eller flere bilder i sekvens. På denne måten kan du skifte ut bildene akkurat når det passer deg.

Et annet artig produkt for fremtiden er et headset (bilde 2) som kan spille av MP3-musikk direkte fra en memorystick innebygget i selve settet. Sony satser tydeligvis på MP3 som formatet for musikk, og ideen er god. Last ned musikken du vil lytte til direkte til en Memorystick, og sett deg i godstolen med headsettet.

Sony planlegger også en memorystick-leser til TVen (bilde 3), slik at du kan vise bilder fra digitalkameraet på direkten. Tenk deg hvilken effekt det vil ha på juleselskapet hvis du kan vise bildene umiddelbart. Et annet og mer seriøst bruksområde for denne løsningen vil være forretningspresentasjoner. Lagre bildene på en Memorystick, og vis presentasjonen på TVen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å gjøre MP3-filene enda lettere tilgjengelig, planlegger Sony en memorystick-leser til stereoanlegget (bilde 4), slik at du kan spille MP3-musikk i full bredde. Kanskje vi alle ender opp med en Memorystick i lommeboken?

Død over papirmediene

Webpad gir det adgang til nettet fra sofakroken helt uten ledninger.
Webpad gir det adgang til nettet fra sofakroken helt uten ledninger. Vis mer

Da vi var på Comdex i fjor, så vi på produktet WebPad fra Cyrix for første gang. Dette er en liten perle som får voldsom oppmerksomhet på CeBIT. Mye tyder på at den vil nå markedet med full tyngde i løpet av året.

WebPad er en liten LCD-plate med trykkfølsom skjerm, som er konstruert ene og alene for å bruke Internett fra sofakroken eller hvor du vil. WebPad går på batterier, og forbindelsen til Internett er trådløs via radionettverk til en PC eller en baseenhet som er knyttet til telefonlinjen. Rekkevidden er ca. 100 meter, så du kan ikke ta den med deg på bussen.

Dette er den første konkrete trusselen mot papirmediene, fordi WebPad er nesten like fleksibel som papiret. Hvis du tegner et elektronisk abonnement på lokalavisen, slipper du dessuten å bære 200 kg. papir ut som avisbudet har båret inn.

Sjekk artikkelen om WebPad fra Comdex for mer detaljer.