En smartere Internett-deling

Dagens spørsmål:

En smartere Internett-deling

Hei, hei!
Jeg har nå koblet to maskiner i nettverk her hjemme. Jeg bruker min maskin med Win2000 som server. Dette vil jeg egentlig unngå, for da må jeg mer eller mindre la maskinen stå på 24 timer i døgnet, og jeg kan heller ikke "leke" så mye med maskinen. Da skjer det ofte at alt krasjer, og jeg må foreta en formatering eller reinstallasjon. Dette blir ekstra tungvint da jeg også må installere ISDN-kort og proxy-oppsett. Der trenger jeg bare en server som gjør at Internett kan være tilgjengelig konstant...

Derfor lurer jeg på hvor kraftig maskin jeg trenger. Serveren skal bare brukes til å koble opp mot Internett et par timer om dagen. Blir ellers lite trafikk i nettverket.

Hva slags OS burde jeg bruke? Hva med Linux? Et OS som krever lite ressurser må jeg nesten ha!

mvh
Knut Jacob

Datadoktorens forslag:

Jeg ser absolutt problemet. Hvis du bruker deling av Internett i Windows 98 SE eller en av maskinene som server, blir den andre maskinen (og hele oppsettet) svært avhengig av akkurat denne maskinen.

Et alternativ er selvsagt å kjøpe en egen maskin som kan brukes som server (slik du foreslår), men et mye bedre alternativ er å kjøpe en ISDN-router. En ISDN-router er som en liten datamaskin som kan ta seg av Internett-tilknytningen. Det eneste du trenger på hver av PCene, er et nettverkskort og TCP/IP installert på maskinen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ISDN-routeren lagrer alle opplysninger om telefonnumre til Internett-tilbyderen, og den har også avanserte muligheter for å koble dynamisk opp begge B-kanaler ved behov og den kan dessuten settes opp til å koble automatisk ned etter visse spilleregler. Eksempel: Telenor koster 22 øre pr minutt og 45 øre å koble opp på dagtid. Det betyr at det ikke er noen vits å koble ned før det har gått 2 minutter, og det er nettopp slik routeren settes opp. På denne måten kan du også spare mange penger på lang sikt ved at routeren bare er koblet opp når det er faktisk behov.

De fleste ISDN-routere har automatisk tildeling av IP-numre til PCer som er tilknyttet nettverket (DHCP-server). Det gjør det svært enkelt å sette opp PCene som skal være tilknyttet. Det eneste disse trenger er TCP/IP installert. Ingen tilpasninger av brukernavn, nettverksinnstillinger eller noe som helst.

Selv bruker vi en Zyxel Prestige 100IH, som også er utstyrt med en nettverkshub med fire tilknytningspunkter. Før var slike routere svært vanskelige å sette opp, men nå er dette blitt svært enkelt. Du kan enten bruke et Windows-program som kobler til routeren via nettverket eller bruke en kabel som kobles til en seriellport for direkte tilgang.

Det eneste du ikke får med denne løsningen, er en egen proxy-server. En proxy-server er jo egentlig bare et avansert mellomlager for data slik at flere ikke trenger å hente det samme, men effekten av en proxy-server er jo ikke så stor når det kun er to maskiner knyttet til nettet.

Flere spørsmål og svar