HP Sprocket

En skriver for lomma

Det er den minste skriveren vi har sett noen gang, men hva skal den egentlig brukes til? Vi har tatt en titt på Sprocket fra HP.

MINISKRIVER: HP Sprocket er den minste skriveren vi har sett. Den kan brukes til å skrive ut fotoklistremerker. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MINISKRIVER: HP Sprocket er den minste skriveren vi har sett. Den kan brukes til å skrive ut fotoklistremerker. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Man kan trygt si at innovasjonstakten hos produsenter av fotoskrivere ikke har samme tempo som den en gang hadde. De senere årene har det meste dreid seg om å tilpasse produktene til en ny hverdag der mobilene i stor grad har overtatt for både fotoapparatet og PC-en.

Får plass i lomma

Og det er nettopp mobilbrukerne HP har ønsket å nå med sin nye mini-skriver Sprocket. Og det er virkelig en miniskriver - den måler bare 2,3 x 7,5 x 11,6 cm og veier beskjedne 170 gram - Bare litt større enn en kortstokk, altså.

På grunn av den lille størrelsen blir også fotoutskriftene små, rundt 5 x 7 cm for å være nøyaktig. Det begrenser naturligvis bruksområdene, dette er ikke bilder du setter bak glass og ramme. Istedenfor har produsenten utstyrt de små fotoarkene med lim på baksiden, slik at bildene kan klistres på alt fra skolebøker og datamaskiner til postkort.

KLISTREMERKE: Her er utskriften på vei ut av den lille skriveren. Foto: Bjørn Eirik Loftås
KLISTREMERKE: Her er utskriften på vei ut av den lille skriveren. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Skriveren kommer med en mobil-app (iOS og Android) som lar deg fikse på bildene og legge på diverse effekter, før de sendes til skriveren trådløst via Bluetooth. Selve skriveren går på batteri. Det er oppladbart, og lades via en USB-kabel som du for eksempel putter i PC-en eller andre steder med USB-uttak.

IKKE FOR FOTOALBUMET: Sprocket er mer lek enn alvor, noe de innebygde effektene i appen vitner om. Foto: Bjørn Eirik Loftås
IKKE FOR FOTOALBUMET: Sprocket er mer lek enn alvor, noe de innebygde effektene i appen vitner om. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Å skrive ut et bilde på 5 x 7 cm tar rundt 40 sekunder på Sprocket, og ut fra det vi har sett, blir bildekvaliteten helt kurant - dog langt unna de hvasseste fotoskriverne vi har testet.

Hvordan er det mulig?

En stor del av hemmeligheten bak det minimalistiske formatet, ligger i måten bildene overføres til fotopapiret. Dette gjøres ikke på tradisjonell måte med blekk eller sublimering, men ved å bruke et spesielt fotopapir som inneholder lag med alle fargene.

Ved hjelp av en patentert, termisk prosess kalt Zink, som er utviklet av Polaroid - og som også benyttes blant annet i nyere Polariod-kameraer, «fremkalles» bildet direkte på papiret. Les mer om Zink her.

Ikke gratis

En pakke med 20 små fotoark koster 109 kroner. Det betyr at hvert lille klistremerke koster 5 kroner og 45 øre.

Det er betydelig mye mer enn hvis du bruker en fullblods fotoskriver til jobben, men det er jo ikke like enkelt når du er på farten.

Selve skriveren koster 1.449 kroner veiledende, og blir tilgjengelig i norske butikker i disse dager.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!