En runde med Mac Mini

DinSide Data fikk en nærmere titt på Mac Mini-maskinen på MacWorld, og her er inntrykkene våre etter en halvtime i førersetet.

En runde med Mac Mini
Publisert
Sist oppdatert


Det første som slo oss da vi kom til slutten av køen foran Apple sin utstilling i dag var størrelsen på Mac Mini. Den er såvidt større enn et CD-omslag i bredde og dybde, og den er kanskje bare litt høyere enn en fyrstikkeske.

De som husker Apples Cube, vil kanskje trekke litt på øyenbrynet over formen til Mac Mini: Den er et perfekt kvadrat med runde hjørner, og hvis du sette tre av dem oppå hverandre får du en ekte kube der alle flatene er like store. (Tre Minimacer koster omtrent det samme som en middels iMac.)

Liten og lett

Maskinen er dekket av aluminium langst kantene, og har en ganske stilig hvitt plastdekke på toppen og bunnen. Det eneste lyset var strømindikatoren, som ligger foran på maskinen.

En runde med Mac Mini


Mac Mini veier også mindre enn en 12-tommers powerbook; rundt 1,6 kilo. I tillegg har den en kraftigere prosessor, bedre grafikkprosessor og koster en tredel.

Dermed er nok Mac Mini en flott liten maskin å ta med seg under armen fra rom til rom, hvis det ikke var for den sedvanlige ledningssalaten på baksiden.

Med tanke på bruksområder er det spesielt interessant at maskinen har en S-video-kontakt, som sammen med den lille formen og flotte designen gjør den spesielt egnet til storskjermen i stuen.

Perfekt stuemaskin?

En runde med Mac Mini


Her kan du bruke den som enten en standard DVD-spiller, surfemaskin, eller til å vise og redigere filmer fra videokameraet - som Apple har brukt mye tid og energi på å produsere fantastiske redigeringsprogrammer for.

Det eneste som mangler for å gjøre maskinen til den ultimate stue-PCen er selvfølgelig TV-kortet, men det kan kjøpes en ekstern en i tillegg - og USB 2-tilkoblingen skulle i hvert fall ikke bli noen falskehals.

Det sitter i tillegg en liten høyttaler inne i selve minimacen, men denne kan vi knapt anbefale. Den høres ut som en av de dårligste høyttalerne vi har hørt på bærbare PCer.

Ganske rask

En runde med Mac Mini


Vi fikk ikke kjørt noen ytelsestester, eller installert noen programmer på Apple sin maskin, men konstaterte at prosessoren i macen vi prøvde oss på var på 1,42 GHz og at den hadde 1 GB minne i seg.

Også dette er langt raskere enn vi får i en iBook eller Powerbook - men litt tregere (100 Mhz) enn den "dårligste" iMacen.

Det tok litt tid å starte opp alle programmene som lå i dokken, men det er omtrent det vi kan forvente - selv de raskeste Windows-maskinene hikker litt når vi starter ti programmer om gangen.

Ekstrautstyr koster flesk

En runde med Mac Mini


I alt er det mest imponerende med Mac Mini størrelsen, både den fysiske størrelsen, og størrelsen på prislappen. Det er derimot lurt å ha et par andre priser i bakhodet før du trekker frem kredittkortet ditt, nemlig prisen på skjermer og periferiutstyr fra Apples butikker.

Skal du ha 1 GB minne, tar Apple 3.360 kroner for gleden - nesten like mye som maskinen selv koster. DVD-RW? -Legg til 860 kroner. WLAN? 860 kroner. Trådløst tastatur og mus? Legg til 860 kroner til.

Dermed er vi oppe i 10.995 for en Mac mini med 80 GB disk, 1 GB ram, DVD-RW, 802.11g WLAN og trådløst tastatur og mus fra Apple Store Norge. Og da har vi ikke lagt til en skjerm en gang.

Men for all del: Grunnkonfigurasjonen fungerer helt utmerket for de som ønsker å prøve ut Apple sin iVerden for første gang. Alle fjernsyn burde ha en.

Se bildene her

[Ugjyldig objekt (debatt)]


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer