En litt spesiell nettverksløsning

De fleste klarer seg med ett hjemmenett, men det finnes unntak som krever tilpasning.

Kablet nettverk er vanligvis noe av det enkleste en vanlig PC-bruker kan sysle med. De fleste har en ruter med fire porter, og derfra går det kabler til de forskjellige maskinene på nettverket. Like enkelt som å koble opp lamper.

Årsaken til at det er så enkelt ligger i den innebygde automatikken i nettverksutstyret, som tar seg av alt som har med blant annet IP-adresser å gjøre helt på egenhånd. Vel å merke når man kobler sammen alt i stjerne med ruteren i sentrum.

Men i noen tilfeller blir det mer komplisert, og da er det ikke bare å plugge i kabler.

Problemstillingen

Problemstillingen er å ha brukere med forskjellige internettilkoblinger, 4G og ADSL, men likevel få tilgang til felles server og skriver.

Dette kan umiddelbart høres ut som en unødvendig og fordyrende løsning, men når det kommer til stykket er det en interessant løsning.

De to nettverksforbindelsene tilhører tre brukere, hvor den ene trenger rask opp og nedlastningshastighet. Ikke på grunn av ulovlig fildeling, men fordi hun jobber med bilder og video, og trenger kapasitet til opp og nedlastning av mange og store filer. Hun får dekket disse utgiftene, og er også mye ute av huset og tar med seg 4G-modemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De andre brukerne har et beskjedent nettbruk og klarer seg med en tilsvarende beskjeden ADSL-tilknytning til en lavere pris.

Men de ønsker også felles tilgang til en hus-server, for lagring av felles informasjon og hver sine egne filer i tildelte områder.

Felles tilgang til skriver er også et ønske.

Hjemmenettet

Den beskjedne ADSL-nettverksforbindelsen skyldes at boligen ligger langt fra sentralen og ikke kan levere mer enn 3/0,3 Mbit.

I utgangspunktet er hjemmenettet enkelt å sette opp. Alle brukerne kobler seg til ADSL-ruteren enten via trådløst nett eller med nettverkskabel. Skriveren er trådløs, og hus-serveren og den tredje brukeren som trenger ekstra rask forbindelse er koblet til ruteren med kabel. Alt kablet utstyr støtter Gigabit-nettverk.

Men den tredje brukeren bruker som nevnt trådløs 4G fra Netcom for internettilgang. Denne gir i praksis rundt 20 Mbit nedlastning og 15 Mbit opplastning i Oslo-området.

Derfor må forbindelsen til hjemmenettverket ikke brukes til internett.

Slik gjør du det

Gå til Kontrollpanelet og velg Nettverk og delingssenter. I feltet til venstre velger du Endre adapterinnstillinger. Da får du opp et vindu med dine nettverksforbindelser.

En litt spesiell nettverksløsning


Velg Status og så Detaljer for den nettverkskoblingen som er koblet til hjemmenettverket.
Der noterer du deg hvilken IP-adresse maskinen har fått tildelt, for eksempel 19.168.0.5.

En litt spesiell nettverksløsning


Gå tilbake og velg Egenskaper for den nettverkskoblingen som er koblet til hjemmenettverket.

En litt spesiell nettverksløsning


I listen velger du Internet Protocol Version 4(TCP/IPv4) og klikker Egenskaper.

En litt spesiell nettverksløsning


Der skriver du inn en fast IP-adresse i samme segment som tidligere, men det siste tallet gir du en høyere verdi og litt ekstra i forhold til det antall enheter som er koblet til hjemmenettet.

VIKTIG: Ikke sett inn noe i feltene der det står Default Gateway, ellers vil maskinen prøve å koble seg til Internett via denne adressen.

Det skal heller ikke stå noe i DNS-feltene.

En litt spesiell nettverksløsning


Så lagrer du innstillingene.

Når du har lagret disse innstillingen vil maskinen fungere lokalt på hjemmenettverket og kunne dele filer og få tilgang til hjemmeserveren.

Men maskinen vil ikke finne noen internettilkobling på dette nettverksadapteret. Derfor vil 4G-tikoblingen ta seg av dette.

Her finner du flere Slik gjør du det-artikler


Har du tips til temaer vi kan ta opp i Slik gjør du det-spalten? Send oss en epost!