En godt bevart hemmelighet: HDMI CEC

Virvaret av fjernkontroller og tilkoblinger av lyd og bilde er ikke bare irriterende. Det gjør at mange kvier seg for å bruke mange penger på elektroniske apparater i stua. Det vil bransjen gjøre noe med, og en standard er faktisk etablert. Men er den kjent nok?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så snart man har koblet til noen apparater til TVen, så begynner virvaret. En DVD-spiller og en dekoder kan de fleste forholde seg til, selv om de ikke er spesielt interessert i apparater og deres indre liv. Men så snart du koblet til et surroundanlegg begynner det å ta av.

Slik brunevarer er i dag er det bortimot en forutsetning at det er en "entusiast" i huset, som liker å koble og sette opp utstyr. Likevel blir det mye knapptrykking når det skal velges innganger både for lyd og bilde, og ekstra morsomt blir det når man må bruke flere fjernkontroller.

Da blir det riktig festlig tidlig om morgenen i helgene, når de små vil se på DVD og TV om hverandre, mens entusiasten egentlig vil sove i fred.

Tidligere forsøk

Det har faktisk vært noen tilløp til forsøk på standarder som skulle løse noen av disse problemene, først og fremst ved bruk av TV og forskjellige signalkilder koblet sammen med SCART-kabler.

SCART-kontaktene har 2 datalinjer på pinne 10 og 12 som kan sende kommandoer til de andre apparatene som er koblet sammen.

Hvis alle apparatene følger samme standard, så vil TVen slå seg på når man setter inn en DVD i spilleren, og automatisk velge riktig inngang. Hvis man så skifter kanal på dekoderen, så vil TV'en skifte inngang slik at det er signalet fra dekoderen som vises.

Men i praksis er det sjelden at dette fungerer så strømlinjeformet, selv om man har apparater fra samme leverandør. Og har man et separat surroundanlegg så hjelper det lite.

Programmerbare fjernkontroller?

Det finnes en del programmerbare fjernkontroller, men det er ingen garanti for at disse virker med akkurat dine apparater. Da vi satte opp vårt surroundanlegg prøvde vi både den medfølgende fjernkontrollen fra NAD-receiveren, en Logitech Harmony 885 og Microsofts MediaTastatur - som alle skal kunne lære infrarøde signaler fra andre fjernkontroller.

For oss strandet det på noe så fundamentalt som å slå på TVen. Dette viser seg bare å være mulig ved å trykke et par-tre sekunder på den originale fjernkontrollen. Ingen av de andre klarte å lære seg denne kommandoen.

En annen ting er inngangsvelgeren på moderne flat-TVer. Her er det et sammensurium av valgmuligheter hos de forskjellige produsentene. Noen har dedikerte knapper, andre må betjenes via menysystemet, mens andre har en mellomting med flere undervalg pr knapp på fjernkontrollen. Slikt lar seg ikke lære av noen generell fjernkontroll som kan sende mange kommandoer i sekvens og liksom sette hele anlegget klart til forskjellig bruk, siden det ikke er gitt hva knappen styrer. Det kommer nemlig an på status som henger igjen fra knappen ble brukt forrige gang...

HDMI CEC - blir det redningen?

HDMI er den nye standarden for formidling av digitalt lyd og bilde, og vil etter hvert bli standard på alle apparater når HD i forskjellige former kommer skikkelig på banen.

I tillegg til å støtte digitale TV/video og PC-signaler (HDMI er jo en videreutvikling av DVI) sendes jo også digital lyd via HDMI. Derfor får du også surround-lyd i samme kabelen og kan slippe mange ekstra kabler.

Den neste HDMI-standarden 1.3 vil i tillegg til større båndbredde for HD-video også formidle de nye digitale lydformatene som krever mer enn S/PDIF kan levere.

Men for at HD TV med flerkanals kvalitetslyd skal slå an i de brede lag kreves det enklere tilkobling og bruk.

Her kommer HDMI CEC (High-Definition Multimedia Interface Consumer Electronics Control) inn i bildet.

Med alle apparatene koblet til TVen med HDMI, vil det faktisk være mulig å betjene det hele med en enkelt fjernkontroll.

Dette forutsetter at den har knapper som kan styre alle grunnleggende funksjoner, men det har de fleste allerede i dag. Forskjellen er at det nå er teknisk mulig å gjøre det så enkelt som man i dag må drømme om:

- Skifter du kanal med fjernkontrollen så er det dekoderen - ikke TVen - som skifter kanal, så velger både TV og lydanlegg riktig signalkilde helt automatisk.
- Setter du inn en optisk plate i HD DVD eller Blu-ray spilleren så velges også riktig inngang på TV og lydanlegg.
- Er det en opptaker som tar opp programmer, så vil ikke inngangssignalet til denne forandre seg uansett hva du velger å se på TVen.
- Slår du på stuePCen, vil bildet og lyd fra denne automatisk vises på skjermen.

Det er bare å vente

I dag er det ikke mulig å komponere et komplett anlegg som bare bruker HDMI, siden det foreløpig ikke er noen dekodere som er utstyrt med dette.

Receivere til surroundlyd med HDMI finner du også bare i den høyere prisklassen, og hvermannsen vil neppe bruke mer på denne enn på hele resten av anlegget.

I skrivende stund er det bare Playstation 3 av folkelige produkter som støtter HDMI 1.3, men vi håper med at bransjen klarer å ta i bruk HDMI CEC-standarden over hele linja. Det gavner jo ikke minst produsentene selv.

Nyttige lenker:

HDMI
HDMI CEC
Litt om EasyLink på SCART
Wikipedia om HDMI

Våre tester av generelle fjernkontroller