En gang pirat - alltid pirat?

Hvordan ville Pirate Bay blitt omtalt for 112 år siden? Omtrent som dette.

Første omgang av kampen mellom de svenske Pirate Bay-gründerne og medieindustrien er over, og sistnevnte leder foreløpig 1-0. Saken kommer garantert til å versere i rettssystemet i lang tid framover, men inntil neste runde går av stabelen kan en eldgammel artikkel fra New York Times sette saken i et langt videre historisk perspektiv enn tidligere.

Artikkelen har fått tittelen "Music pirates in Canada", og tar for seg et relativt betydelig piratproblem - fra 1897.

Pirate Bay avdeling Canada?

Den 112 år gamle teksten omtaler piratvirksomhet på en litt annen skala enn det Pirate Bay ble dømt for, men problemet ble likevel ansett for å være betydelig. Kanadiske lokalaviser publiserte den gangen lister over utgivelser som kunne kjøpes fra pirater for mellom 2 og 5 cent, mens vanlig utsalgspris gjennom offisielle kanaler lå på mellom 20 og 40 cent.

Det dreier seg tydeligvis om ulovlig kopiering og salg av "populærmusikk", eller "popular songs" som det står i den opprinnelige teksten, som altså sendes til kjøperne via vanlig postgang.

Avisene som annonserer musikken er også involvert i handelen, ettersom de mottar halvparten av salgssummen for hver eneste utgivelse.

- Posten medansvarlig

Faksimile fra den originale artikkelen i New Yorke Times.
Faksimile fra den originale artikkelen i New Yorke Times. Vis mer

En representant for American Music Publishers' Association forteller at de etter en tre dager langt konferanse har nedsatt en komité hvis formål er å bekjempe piratene.


Et annet kuriøst, men likevel interessant poeng i New York Times-saken er at postkontorene ble gjort til part i i piratvirksomheten. Det nevnes blant annet at det på amerikansk side kun var kjøperen som risikerte noe hvis de lovstridige varene ble stoppet av postmyndighetene, og at varene ikke ble ødelagt eller beslaglagt, men ble returnert til avsender - uten konsekvenser for vedkommende. Kjøperen risikerte bare å tape kjøpesummen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På kanadisk side ble derimot piratvarer som kommer fra amerikansk side, og som ble beslaglagt, ødelagt.

Konsekvensen av den ulovlige piratkopieringen ble ifølge New York Times at salget fra offisielle kilder stupte med 50 prosent.

Som Boing Boing skriver i sin omtale av artikkelen over: Bytt ut "kanadisk" med "svensk", og "postkontoret" med "bredbåndsleverandøren" så blir det klart nøyaktig hvor - relativt sett - tidløst brudd mot opphavsretten faktisk er.

Du kan laste ned den originale artikkelen her.

Kilde: Boing Boing