En av disse bilene eksisterer ikke

Klarer du å se hvilken?

Når du benker deg i kinolokalet for å se en ny James Bond-film er sjansen stor for at du vil oppleve enda flere spektakulære scener enn i den forrige. Dessuten vil det hele se enda mer realistisk ut. Og det skyldes ikke bedre kulisser og bedre trente stuntmenn, men stadig mer avanserte dataanimasjoner og manipulasjoner.

Og i motsetning til for 10-15 år siden varer ikke de mest eksplosive scenene i maks 2 sekunder. De varer lenge, og kjøres gjerne i sakte film for at du skal få med deg alle detaljene - også i filmer med relativt beskjedne budsjetter.

Utrolige videoer

Og det er ikke lenger bare filmstudioene forunt å blande sammen fantasi og virkelighet på denne måten. Stadig dukker det opp nye utrolige videoklipp, som går sin seiersgang på nettet. Folk slynges ut fra katapulter og lander trygt i et barnebasseng 100 meter lengre borte, sjøormer stikker hodet opp i innsjøer, passasjertog tar en loop, gjenferd spøker i gamle hus, og så videre.

Felles for alle disse videoopptakene er at de er falske. Eller er de virkelig det?

Selv eksperter på området kan i mange tilfeller ikke avgjøre med 100% sikkerhet om et videoopptak er ekte eller manipulert. Ofte er videoene dessuten i dårlig kvalitet, noe vi blant annet kan takke mobilkameraene for. Det gjør videoene enklere å manipulere, og vanskeligere å avsløre - paradoksalt nok.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Heldigvis dreier det seg oftest om uskyldige morsomheter. Andre ganger brukes derimot videoene for å manipulere oss i negativ forstand, for eksempel i form av politisk propaganda eller som falske "beviser" i straffesaker. Og da blir det hele langt mer alvorlig.

Alle kan snart gjøre det

Problemstillingen er naturligvis ikke ny. Det som imidlertid er nytt, er at det ikke lenger kreves verken særskilt ekspertise eller dyrt og avansert utstyr for å lure selv de største skeptikerne. Og mens du og vennene dine underholdes av nok en morsom YouTube-video, fortviler man i andre miljøer. For kan man egentlig stole på noe som helst lenger?

Ved å tegne et omriss av bilen på noen få stillbilder med musen, regner programmet ut resten selv.
Ved å tegne et omriss av bilen på noen få stillbilder med musen, regner programmet ut resten selv. Vis mer


For å illustrere hvor enkelt man kan manipulere innholdet i en video, har vi lagt ved et eksempel. Videoen under demonstrerer blant annet hvordan man ved hjelp av et 3D-modelleringsverktøy i løpet av minutter kan manipulere seeren til å tro at det står to biler parkert ved siden av hverandre, mens det i virkeligheten kun er én.

Programmet som er brukt i eksempelet heter VideoTrace, og finnes foreløpig kun i lukket betaversjon.

Se videoen selv, og se om du klarer å se forskjell:


Punchcard, det australske selskapet bak VideoTrace, ser for seg at bruksområdene kan dekke alt fra arkitektonisk planarbeid til spill og filmer.

Pris og lansering er foreløpig ikke kjent, men når selskapet bruker ord som "bildebasert modellering for alle", må det nødvendigivis bety at programmet blir billig eller gratis for privatpersoner.

Du finner mer informasjon om Videotrace på punchcard.com.au. Der finner du også flere eksempelvideoer.